Kako te lahko grški otok spremeni?

Čas branja: 3 min
08.07.2014  09:16
Sam prosti Nisirosu ali iskanje smisla v življenju ...

Dvajseta in trideseta leta starosti ponavadi preživimo v iskanju boljše polovice, ideja o dvojini nas tako obseda, da smo pred usodnim »da« - če do njega seveda pride - priča poniževalnim polomijam. Še vsako leto se je bilo samskemu »pametno« iskati na dragih meditacijah, tekati gol okrog kamnov, ki naj bi oddajali ljubezenske vibracije, obiskovati delavnice za izboljšanje samopodobe, a se je vsakič znova izkazalo, da je bila vrnitev v realni svet podobna zaporniku, ki pride na slepeče sonce, in bi bilo vloženi denar bolje darovati ubogim. Vse dokler se ni zgodil Nisiros ...

nisiros-grcija3-xx.1403163520.jpg.o.600px.jpg
Pogled na idilično grško mestece in do skrajnosti modro morje prepodi črne slutnje, da bo človek ostal sam.

nisiros-grcija2-xx.1403163520.jpg.o.600px.jpg
Šarm grških otoških ulic in vegetacije

Ukročen moški je udomačen ali brezposeln in samo brez ali zunaj doma lahko zazna vznemirljiv boj za obstanek in testosteron, ki ga je izgubil ali ga vse hitreje izgublja. Iskreno, še danes zaradi zmede v glavi ni povsem jasno, koga naj krivim za obisk otoka, ki se skriva v Egejskem morju, med Kosom in Tilosom, tako zelo, da turističnega kaosa na Nisirosu ni. Dnevnik, nekoč poln neprizanesljivega črtanja, tistega, kar je bilo zapisano v nebrzdanem izbruhu in življenjskih dramah utopičnega junaka, pa zaradi prijetnega podnebja in blaženega miru počasi začne dobivati prijetnejše vrstice. V njih je namesto odvečnega kujanja in trme, ki je hranila samo sebe, zdaj prebrati prizanesljiv odnos do sveta in slabih tisoč otočanov, do mesteca Mandraki, njegovih ulic in hiš, ki nevarno spominjajo na mladost na Mikonosu in grško idilo, sredi katere še vedno plitko diha vulkan Stefanos.

Kako neumno se človek počuti ob prebiranju starih zapisov, ki so ob dejstvu, da je zadnja kriza izbrisala življenjske prihranke številnih, izčrpala vrednost njihovih hiš, katerih posojilo je dobilo neslutene razsežnosti, milo rečeno - smešno. Prirejanje in obiskovanje večernih zabav in vljudnostnih čajank, kjer neposvečeni ne smejo piti iz ročno izdelanega porcelana in kjer naj bi se sklepala intimna prijateljstva in posli, družilo in opijalo, pa se v eni od simpatičnih tavern zdita dlje kot kadarkoli. Izgubljenemu na Nisirosu je prijetno, tako zelo, da se odloči ostati, vsaj še nekaj dni, pozabiti na težave in užiti morje, sonce, svobodo, se nacejati s »soumado«, za otok značilno brezalkoholno pijačo z okusom mandljev.

Svetopisemsko načelo preprostosti

Medtem ko so drugi otroci prihajali domov, kot bi preživeli bombni napad, sem imel sam vedno poravnano kravato in najčistejša kolena v civiliziranem svetu.

Zahvaljujoč dunajski šoli zdaj berem žepne romane, da vsaj v duhu ohranjam stik z romantiko, če že v telesu ne. A tu ga odložim, ker ga ne potrebujem, raje pobrskam po tistih nekaj straneh, ki so v žepnih vodičih namenjene še neodkritemu zakladu, ki sodi v skupino 163 grških otokov pred jugozahodno obalo Turčije. Po grški mitologiji naj bi nastal zahvaljujoč Pozejdonu, ki je na velikana Polibota, velikega nasprotnika antičnih bogov, vrgel 42 kvadratnih kilometrov veliki del sosednjega Kosa in ga z njegovo težo tudi onesposobil. Zdaj naj bi počival in vsake toliko pokazal, da je še vedno tu, nazadnje leta 1996, ko je zatresel tla Nisirosa. Počasi ga zdaj pretresajo turisti, ki na osrednjem trgu Mandrakija, največjega tamkajšnjega mesteca, poskušajo odplesati kitico izmišljenega in mladega sirtakija, ki s tradicionalnimi grškimi plesi v resnici nima veliko skupnega. In v okornih korakih, kjer vsak brca v svojo smer, so tako smešni, da obnemijo celo natakarji. Čakanje na pivo pa je podobno čakanju na informacije na železniški postaji, ko 40 minut obljubljajo, da si naslednji v čakalni vrsti.

Držati se svetopisemskega načela preprostosti je tokrat edini izhod in užaloščenosti zaradi počasne postrežbe ne gre pokazati niti zapustiti mize, na katero ob strani že prežijo pijače in prhe potrebni popotniki, ki so se ravno spustili z najvišjega vrha otoka, 698 metrov nad morjem. »Ni higienično, da se fini ljudje pečajo s prostaki,« bi včasih v intelektualnem napuhu odmevalo v glavi, ko bi nesramežljivo v športni opravi prisedli gorniki, a v njihovi družbi je prijetneje kot ob ljubljanskih srajcah, predvsem pa je nepomembno, kakšen je tvoj status.

Do sreče v raju

Misli v nasmejani družbi odtavajo k prijateljem, občutek sproščenosti na vulkanskem otoku, kjer ritem dneva narekujejo škržati, je tako zelo podoben brezskrbnim otroškim in najstniškim letom; skrivalnice, domine in druge družabne igre, pogovori o zmajih in pošastih, s katerimi so nekateri poročeni. A ljubezen ne sprašuje in tudi tokrat ni, temveč je na svet prinesla življenja in starše spravila na kolena. Zdaj je srž njihovega življenja očetovstvo in materinstvo. Stikov ni več in samo domnevati gre, koliko upov in strahov, zmagoslavij in tragedij je pod lično urejenimi strehami hiš v imenitnih četrtih. Brez lastnega stanovanja, partnerske opore, rednih prilivov in z zmedo v glavi, kljub nečloveškim primerjavam vseeno sonce sveti tako močno kot ob sončnem vzhodu na Nisirosu in vodi po poti vznemirljivega boja za obstanek vse do trenutkov sreče. Drži, roke so prepogosto zaposlene, telo ne bo nikdar rentgenski posnetek z utripom, ustrezne ljubezni pa ni in ni na obzorju! In?

Človek za srečo v raju na zemlji res potrebuje partnerja? Ne. A doma je pesem drugačna in vsekakor potrebuje intimno življenje, ki ga osmišlja. Prav zato nekateri tako radi potujemo.

nisiros-grcija1-xx.1403163522.jpg.o.600px.jpg
Vulkanski krater Stefanos je še vedno živ.

nisiros-grcija5-xx.1403163523.jpg.o.600px.jpg
V teh hišah se najde udoben dom... in samost.

nisiros-grcija4-xx.1403163524.jpg.o.600px.jpg
Redki so grški otoki, ki se lahko primerjajo z domnevno najlepšimi kikladskimi. Nisiros to stori brez slabe vesti.

Članek je bil objavljen v junijski številki revije TRENDI.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Izvoznikov kriza ne skrbi, v njej prej kot strah vidijo nove priložnosti 2

Izvozna konferenca: podjetniki o tem, kako se pripraviti na razburkana poslovna morja 2020

FINANCE
Tako je Jan Bec povezan z družino Janković 3

Damijan Janković o povezavi z Janom Becem pravi: "To ne igra nobene vloge. Nisva v sorodu."

FINANCE
FINANCE
CAA, uradno: Prizemljili smo del Adriine flote 9

Sporočilo agencije za civilno letalstvo objavljamo v celoti

FINANCE
(V živo) Končno so se oglasili iz Adrie Airways. Kaj pravi najbolj odgovoren za varnost in kdo to je? 35

Kateri Adriini leti za danes so že odpovedani, kateri se izvajajo? Kaj se še dogaja? Pogodbe za letala je odpovedal lizingojemalec, je...

OGLAS
FINANCE
Upravljanje tveganj: Naslednji vir strateške prednosti podjetij in organizacij

S tem, ko se tveganjem posvetite celostno in na strateški ravni, lahko v ključnih trenutkih za vašo organizacijo sprejemate informirane...