Pridržani Janez Zemljarič že na prostosti

Čas branja: 3 min
18.06.2014  17:19
NPU preiskuje poravnavo v poslu nakupa operacijskih miz, pri čemer naj bi bil udeležen Janez Zemljarič. Ta je bil med preiskavo pridržan

Obveščaj me o novih člankih:  

Kriminalisti NPU izvajajo še dve hišni preiskavi, ena oseba je še vedno pridržana, je popoldne na novinarski konferenci pojasnil Robert Slodej, vodja preiskave. Hišne preiskave po neuradnih informacijah MMC in tudi po naših informacijah potekajo pri lobistu Janezu Zemljariču, in sicer v njegovi družbi Eti-Par v WTC.

Zemljariča so med preiskavami tudi pridržali, a so ga že izpustili, so nam potrdili na NPU.

O Zemljaričevem vplivu na področje zdravstva smo pisali v članku Janez Zemljarič - ubožček starček ali siva eminenca?.

Slodej: Zavod oškodovan za 1,1 milijona evrov

Robert Slodej, vodja preiskav povezanih s korupcijo v zdravstvu, je na današnji novinarski konferenci potrdil, da NPU izvaja preiskave na naslovih treh pravnih in dveh fizičnih oseb. "Gre za nadaljevanje preiskav iz aprila. Ugotovili smo, da je odgovorna oseba iz javnega zavoda zlorabila zaupanje, tako da je sklenila poravnavo z dobaviteljem zdravstvene opreme," je povedal Slodej.

Sodni spor poteka že od leta 2009 in po Slodejevih besedah temelji na ugotovitvah notranje revizije, ki jo je sprožil sam javni zavod, na ugotovitvah revizije računskega sodišča in ugotovitvah sodnega izvedenca. "Te so pokazale, da je v zvezi s pogodbo, ki je bila s tem javnim zavodom sklenjena leta 2002, nastala premoženjska škoda v višini 1,6 milijona evrov," pojasni Slodej.

Preiskovalci so ugotovili, da obstajajo utemeljeni razlogi za sum, da je v letu 2011 odgovorna oseba javnega zdravstvenega zavoda iz Ljubljane po naklepnem vplivanju in nagovarjanju dveh, prav tako osumljenih oseb, pristala na sodno poravnavo v višini nekaj več kot 500 tisoč evrov, ker je ena od teh dveh osumljenih oseb predhodno umaknila ovadbo, ki se je nanašala na drug razpis, vezan na poslovanje javnega zavoda. "Zaradi te, inkriminirane sodne poravnave je bil javni zdravstveni zavod oškodovan za okoli 1,1 milijona evra," menijo na NPU.

Zemljarič je po naših informacijah osumljen napeljevanja h kaznivemu dejanju. Ali se je ta pri tem okoristil, policisti preiskujejo, dosedanja preiskava tega ni potrdila.

Sporna poravnava pri nakupu operacijskih miz?

Po naših informacijah gre za posel z nakupom operacijskih miz iz leta 2002. Spomnimo, da je takrat izbruhnila afera, saj je UKC Ljubljana za nakup 38 operacijskih miz podjetju Medicoengineering brez razpisa plačal okrog štiri milijone evrov (preračunano iz tolarjev po paritetnem tečaju), kar naj bi bilo dvakrat preveč.

Po več let trajajočem postopku sta se podjetju poravnali v višini dobre pol milijona evrov. A Medicoengineering tega denarja UKC Ljubljana ni plačal, kot je za Dnevnik takrat pojasnil Zabret, so denar kompenzirali pri servisiranju opreme.

Zdaj naj bi kriminalisti ugotavljali nepravilnosti pri poravnavi - kot napisano, je bilo domnevno oškodovanje kliničnega centra v višini dva milijona evrov, poravnali pa so se le za 530 tisoč evrov -, kjer naj bi imel prste vmes tudi Zemljarič.

Poravnava naj bi bila nekakšna zahvala za to, da je Medicoengineering že pred tem umaknil ovadbo proti takratnemu zdravstvenemu ministru Borutu Miklavčiču. Ta je bil sicer pred štirimi desetletji pomočnik takratnega direktorja UKC Janeza Zemljariča.

zemljaric-janez3-be.1390821011.jpg.c.600px.jpg

Vrhunec zanika, da bi bil UKC oškodovan

Direktor UKC Simon Vrhunec pa je danes v sporočilu za javnost zanikal, da bi se v zvezi s sklenjeno pogodbo osebno okoristil, oziroma da je bil UKC Ljubljana poslovno kakorkoli oškodovan. "Postopek sklenitve razpisa je bil zakonit."

"Sum NPU, da je bil UKC Ljubljana oškodovan, je nesmiseln, saj zavod za zdaj ni plačal nič več, kot to, kar je bilo tudi dejansko narejeno. Še bolj nesmiselna je teza, da smo s tako pogodbo omogočili dobavitelju korist zato, ker smo pred nekaj leti od njega iztožili sodno poravnavo," je še zapisal Vrhunec.

Zabret: Pri nas ni preiskav

Že dopoldan smo sicer poklicali direktorja in solastnika Medicoengineeeringa Igorja Zabreta, ki nam preiskav ni želel ne potrditi ne zanikati. "Ne želim komentirati," je vse kar je dejal. Čez pet minut nas je poklical nazaj in dejal, da je informacijo preveril v podjetju in da pri njih ni preiskav. Na vprašanje, ali je morda kdaj sodeloval z Zemljaričem pa odgovarja: "S kom? Še nikoli nisem videl tega gospoda."

Nadaljevanje aprilskih preiskav

Preiskave v povezavi s servisiranjem operacijskih miz so sicer potekale že aprila letos. Danes gre za nadaljevanje preiskave na podlagi ugotovitev in dokazov, do katerih so kriminalisti prišli aprila. Takrat so policisti med drugimi pridržali tudi šefa UKC Simona Vrhunca. Več v članku Slodej o preiskavah na UKC: Škoda je ocenjena na 448 tisoč evrov.

Pojasnila policije

Generalni direktor policije Stanislav Veniger je konec avgusta 2013 s sklepom ustanovil delovno skupino za preiskovanje kaznivih dejanj na področjih, ki so povezana s sistemsko korupcijo. Delovna skupina je organizacijsko umeščena v Nacionalni preiskovalni urad. Od začetka septembra 2013 delovna skupina sistematično in usmerjeno zbira obvestila,

dokaze in opravlja posamezna preiskovalna dejanja v zvezi kaznivih

dejanjih, v katerih obstajajo sumi organiziranega izvrševanja korupcijskih kaznivih dejanj posameznikov oziroma so posledica sistemske korupcije v zdravstvu.

Današnje operativne aktivnosti so del preiskovanja korupcijskih kaznivih dejanj, ki so bila storjena na račun in v škodo zdravstvenega zavarovanja državljanov Republike Slovenije oziroma posameznih javnih zdravstvenih zavodov. Preiskava, ki jo usmerja Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani, poteka v smeri utemeljitve suma storitve kaznivega dejanja Zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti po čl. 240/II KZ-1, za katerega je zagrožena kazen zapora od 1 do 8 let.

Preiskovalci danes na območju Policijske uprave Ljubljana opravljajo preiskave na petih naslovih, v okviru katerih preiskujejo poslovne in zasebne prostore, kjer iščejo materialne dokaze in druge predmete, ki bodo služili kot dokaz v nadaljnjem kazenskem postopku.

Preiskovalci so na podlagi Zakona o kazenskem postopku, zaradi zbiranja obvestil in dokaznih predmetov o obravnavanih kaznivih dejanjih, eni osumljeni osebi odvzeli prostost, ki bo za čas, dokler trajajo zakonsko določeni razlogi, tudi pridržana.

Pri preiskavah sodeluje 22 preiskovalcev, pomoč pa nudijo računalniški forenziki iz Policijske uprave Ljubljana.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Casinoju Bled prihodki letos upadli za petino 4

Gold Club čaka na soglasje vlade za prodajo državnega deleža, s čimer bi postal večinski lastnik igralnice

FINANCE
Članki
Članki ATC Kanin ni bil prodan. Bo cena šla pod milijon evrov? 1

Za nakup premoženja ATC Kanin za 1,141 milijona evrov ni bilo zanimanja. »Bliža se naslednja zima, ki bo povzročila dodatno škodo,«...

FINANCE
Članki
Članki Agroruše po državnem posojilu z velikopoteznimi načrti 4

Država bo Agrorušam, ki so v težavah, a trdijo, da imajo trg, ceneje posodila 1,5 milijona evrov. Rešilna bilka ali (še ena) podpora...

FINANCE
Članki
Članki Medicoengineering in razvpiti posli z UKC 8

Kriminalisti naj bi preiskovali sumljive posle UKC Ljubljana z dobaviteljem in vzdrževalcem operacijskih miz

FINANCE
Članki
Članki (foto) Pahor na Mosu: Država nas še vedno stane preveč 48

Vlada Mira Cerarja ima ob visoki podpori javnosti realne možnosti, da Slovenijo popelje na pot okrevanja, meni predsednik države.

FINANCE
Članki
Članki Kaj za podjetja pomeni, če so 2. januarja šole zaprte? 6

Šolarji 2. januarja, ki bo prihodnje leto v petek, ne bodo imeli pouka. "Najlažje bi bilo, če bi bili prosti dnevi v gospodarstvu in...

MLADI
Učitelji
Učitelji Zamude in novosti finančnega opismenjevanja

Država zamuja pri postavitvi osrednje spletne strani, ki bo namenjena finančnemu opismenjevanju prebivalstva; so pa v šolskih programih...

PRO
Članki
Članki Izjemne zgodbe in potenciali pri povezovanju kmetijstva in turizma (brezplačna revija)

V deželi, kjer se točita med in vino, se vse bolj uspešno povezujeta panogi kmetijstva in turizma. Poglejte, kako to uspeva najboljšim.