Obama izbral novega veleposlanika ZDA v Sloveniji

Čas branja: 2 min
14.06.2014  08:36
Brent Robert Hartley, ki bo po potrditvi senata postal novi veleposlanik ZDA v Sloveniji, je v State Departmentu trenutno pristojen za nordijske, baltske in države severnega dela Srednje Evrope

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Barack Obama dodaj

Ameriški predsednik Barack Obama za novega veleposlanika ZDA v Sloveniji senatu predlaga kariernega diplomata Brenta Roberta Hartleyja, zdaj tretjega človeka urada za evropske in evrazijske zadeve v State Departmentu. Če ga bo senat potrdil, bo zamenjal Josepha Mussomelija, ki je v Sloveniji od leta 2010.

Brent Robert Hartley je v uradu, ki ga vodi pomočnica državnega sekretarja ZDA za evropske in evrazijske zadeve Victoria Nuland, na položaju namestnika pomočnice Johna Kerryja od leta 2012. Pristojen je za nordijske, baltske in države severnega dela Srednje Evrope.

Pred tem je od leta 2010 zasedal položaj direktorja za evropske varnostne in politične zadeve, dve leti pred tem pa je bil direktor urada za Pakistan. Leta 2007 in 2008 je opravljal dela politično-vojaškega svetovalca v Afganistanu, od leta 2006 do leta 2007 pa je bil namestnik direktorja za evropsko varnost in politične zadeve.

obama-barack1-bl-1-.1394090345.jpg.n.600px.jpg

Hartley poznan slovenskim diplomatom

59-letni Hartley ima veliko izkušenj s protiterorizmom, saj je bil od leta 2005 do leta 2006 višji svetovalec za mednarodne odnose pri Nacionalnem protiterorističnem centru. Od leta 2003 do leta 2005 pa je bil na položaju direktorja regionalnih zadev v Uradu protiterorističnega koordinatorja.

Prav tako ima izkušnje z Evropo, saj je bil od leta 2000 do leta 2002 namestnik političnega svetovalca ameriške misije pri zvezi Nato v Bruslju. Na ta položaj je napredoval s položaja uradnika za politično-vojaške zadeve v ameriški misiji pri zvezi Nato.

Hartley je dobro znan slovenskim diplomatom, saj je bil junija lani govornik na proslavi dneva državnosti v prostorih slovenskega veleposlaništva v Washingtonu, ko se je s položaja hkrati poslavljal predhodnik Boža Cerarja na položaju veleposlanika Roman Kirn.

Hartley je lani med govorom čestital Sloveniji v imenu Kerryja in Obame za 22 let samostojnosti, pohvalil stabilne partnerske odnose med državama in poudaril pomen Slovenije v transatlantskem zavezništvu kot strateške partnerice, ki promovira skupne vrednote.

V State Departmentu je delal tudi v pisarni za Ciper in v uradu za regionalne zadeve proti širitvi jedrskega orožja, v uradu za evropsko varnost in politične zadeve ter v uradu za evropske in kanadske zadeve. Služboval je tudi na veleposlaništvu ZDA v Rimu.

Neuradno: Slovenija že dala zeleno luč

Rodil se je v Medfordu v zvezni državi Oregon, izšolal se je na kolidžu Hampshire v zvezni državi Massachusetts in na Nacionalnem vojnem kolidžu v Washingtonu, kjer je opravil magisterij. Svoj prvi položaj na tujem je dobil leta 1981, ko so ga poslali v veleposlaništvo ZDA v Kairo.

Obama se je podobno, kot v primeru Mussomelija, odločil, da v Slovenijo pošlje kariernega diplomata, zaradi česar v senatu s potrditvijo ne bi smelo biti težav. Neuradno se je izvedelo tudi, da mu je Slovenija že dala zeleno luč.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Višji davki udarili japonsko potrošnjo in naložbe 1

Od aprila, ko je vlada premiera Šinza Abeja zvišala prometni davek (njihvoa različica DDV), se je BDP skrčil za 1,7 odstotka

FINANCE
Članki
Članki Casinoju Bled prihodki letos upadli za petino 4

Gold Club čaka na soglasje vlade za prodajo državnega deleža, s čimer bi postal večinski lastnik igralnice

FINANCE
Članki
Članki Dragonja: Za eno delovno mesto je država dala 60 tisoč evrov 30

Minister za gospodarstvo je izračunal, da so državne spodbude v zadnjem triletju omogočile 12 tisoč zaposlitev; pa so te dolgoročne?

FINANCE
Članki
Članki Pridržani Janez Zemljarič že na prostosti 122

NPU preiskuje poravnavo v poslu nakupa operacijskih miz, pri čemer naj bi bil udeležen Janez Zemljarič. Ta je bil med preiskavo pridržan

FINANCE
Članki
Članki (foto) Pahor na Mosu: Država nas še vedno stane preveč 48

Vlada Mira Cerarja ima ob visoki podpori javnosti realne možnosti, da Slovenijo popelje na pot okrevanja, meni predsednik države.

MLADI
Učitelji
Učitelji Zamude in novosti finančnega opismenjevanja

Država zamuja pri postavitvi osrednje spletne strani, ki bo namenjena finančnemu opismenjevanju prebivalstva; so pa v šolskih programih...

FINANCE
Članki
Članki Nasvet: Kako izbrati pravi podiplomski študij 2

Razmišljate o nadaljevanju študija, pa ne veste, kako izbrati program ter kdaj in kako začeti? In ali se vam sploh splača temu nameniti...

PRO
Članki
Članki EBRI: 79 odstotkov Američanov namerava delo nadaljevati po upokojitvi

To pa pogosto zaradi zdravstvenih in drugih razlogov ne bo možno. Medtem so starejši Slovenci še vedno med najmanj delovno aktivnimi.