Maja spet več davčnih dolžnikov, skupni dolg se je zmanjšal

Čas branja: 2 min
10.06.2014  15:32
Na vrhu seznama med pravnimi osebami ostaja ljubljansko podjetje Maxicom, sledita mu HTC Dva in Vegrad, vsi v stečaju

Obveščaj me o novih člankih:  

Davčni dolg pravnih in fizičnih oseb, ki so Davčni upravi RS dolgovale več kot 5000 evrov in s plačilom zamujale več kot 90 dni, je 25. maja znašal 959,2 milijona evrov, kar je 6,2 milijona evrov manj kot v predhodnem mesecu. V času od prejšnje objave je sicer dolg poravnalo 987 zavezancev v skupni višini 4,5 milijona evrov.

192 več davčnih dolžnikov

Na najnovejšem, danes objavljenem seznamu davčne uprave (Durs), je 17.479 pravnih in fizičnih oseb, kar je 192 več kot na prejšnjem seznamu, objavljenem maja. Od tega je 4800 pravnih oseb s skupaj 593,6 milijona evrov davčnega dolga ter 12.679 fizičnih oseb, katerih skupni dolg znaša 365,6 milijona evrov.

Delež dolžnikov, ki so v insolvenčnih postopkih, je podoben kot prejšnji mesec, to je 13-odstoten, njihov dolg v skupnem dolgu pa predstavlja 46 odstotkov vsega dolga.

Na vrhu seznama med pravnimi osebami že vse od prve javne objave davčnih dolžnikov aprila lani ostaja ljubljansko podjetje Maxicom v stečaju, katerega dolg presega 20 milijonov evrov. Z dolgom v višini med 10 in 20 milijonov evrov sledita podjetji HTC Dva in Vegrad, obe prav tako v stečaju.

Skupni dolg tri odstotke višji kot ob prvi objavi

Od prve objave seznama, torej od aprila lani, se je skupni dolg na mesečni ravni tokrat zmanjšal šele tretjič. Prvič se je zmanjšal takoj naslednji mesec po prvi objavi, to je maja lani, drugič pa novembra.

Skupni dolg pravnih in fizičnih oseb se je sicer v času od prve do tokratne objave povečal za 31,3 milijona evrov oz. za dobre tri odstotke.

Število dolžnikov se je medtem povečalo za 1561 oz. za skoraj deset odstotkov. Pri tem se je povečalo število dolžnih tako pravnih kot fizičnih oseb - pravnih za 324, fizičnih pa kar za 1237.

trgoavto-durs-avto-be.1392035765.jpg.c.600px.jpg

Dolg do Carinske uprave se je zmanjšal

Skupni dolg do Carinske uprave RS (Curs) pa se je v času od majske objave do tokratne zmanjšal, in sicer za 30 tisoč evrov na dobrih 18,5 milijona evrov, kar na Cursu pripisujejo zmanjšanju dolga dolžnikov, ki jih ni več na seznamu. Na seznamu je zdaj 66 pravnih oseb in 41 fizičnih oseb, skupaj torej 107 dolžnikov, kar so trije manj kot pred mesecem dni.

Med največjimi dolžniki carinske uprave sta med pravnimi osebami še vedno v vrhu seznama logistična in finančna družba Adriacommerce iz Kopra ter trgovska družba na debelo VLM iz Šempetra pri Gorici, ki dolgujeta med enim in deset milijoni evrov. Med fizičnimi osebami v istem razredu ostajata Jani Potokar in Robert Miheu.

Ažurirana seznama obeh uprav sta objavljena enkrat mesečno, najpozneje do 10. v mesecu. V seznamu neplačnikov so podatki objavljeni razporejeni v razrede v odvisnosti od višine zapadlih neplačanih davčnih obveznosti.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Dragonja: Za eno delovno mesto je država dala 60 tisoč evrov 30

Minister za gospodarstvo je izračunal, da so državne spodbude v zadnjem triletju omogočile 12 tisoč zaposlitev; pa so te dolgoročne?

FINANCE
Članki
Članki Agroruše po državnem posojilu z velikopoteznimi načrti 4

Država bo Agrorušam, ki so v težavah, a trdijo, da imajo trg, ceneje posodila 1,5 milijona evrov. Rešilna bilka ali (še ena) podpora...

FINANCE
Članki
Članki Višji davki udarili japonsko potrošnjo in naložbe 1

Od aprila, ko je vlada premiera Šinza Abeja zvišala prometni davek (njihvoa različica DDV), se je BDP skrčil za 1,7 odstotka

FINANCE
Članki
Članki Casinoju Bled prihodki letos upadli za petino 4

Gold Club čaka na soglasje vlade za prodajo državnega deleža, s čimer bi postal večinski lastnik igralnice

FINANCE
Članki
Članki SIJ želi izkoristiti poceni denar na obvezniških trgih

Podjetja po svetu izkoriščajo rekordno nizke zahtevane donose

FINANCE
Članki
Članki Izvedenec našel povezavo med posojili skupine Laško in Šrotovim prevzemom 2

Srečko Lavrenčič je šel po poteh denarnih tokov v skupini Pivovarna Laško v letih 2008 in 2009

FINANCE
Članki
Članki Naj vložimo ovadbo ali ne? Medji pri tem vprašanju svetuje Drago Kos. 10

Podjetje Draga Kosa za NLB izvaja forenzične preiskave sumljivih posojilnih pogodb. Plačilo? 218 evrov na uro z DDV.

PRO
Članki
Članki Blockchain bo prevetril letalsko industrijo

Z vpeljavo tehnologije veriženja podatkovnih blokov bi letalska industrija na svetovni ravni lahko povečala prihodke in hkrati znižala...