Podjetja v Klubu slovenskih podjetnikov lani z 20-odstotno rastjo dobička

Čas branja: 3 min
09.06.2014  18:07
Pazimo na vsak evro, zaposlujemo najboljše kadre in poskušamo odstraniti poskušajo vse zunanje vplive, pravi Joc Pečečnik

Obveščaj me o novih člankih:  

Medtem ko je čisti dobiček slovenskih podjetij upadel za 63,85 odstotka, je dobiček podjetij iz kluba narasel za 20,20 odstotka na 27,39 milijona evrov. "Vse se da, če se hoče," pravi predsednik kluba Marjan Batagelj.

Konec marca je bilo v Klub slovenskih podjetnikov včlanjenih 55 podjetij. Batagelj, sicer predsednik upravnega odbora družbe Postojnska jama, je analiziral poslovanje teh podjetij, pri čemer še ni upošteval podatkov na ravni skupin, ki bi bili verjetno še boljši. "Prav je, da veste, kdo smo mi, ki govorimo, kakšno bi moralo biti slovensko gospodarstvo," je povedal na današnji novinarski konferenci v Šenčurju.

Nepredvidljivo gospodarsko okolje

Spomnil je, da pri napovedi o gibanju slovenskega bruto domačega proizvoda (BDP) vsake tri mesece "postavljamo nove mejnike". Napovedi o krčenju BDP so se zdaj spremenile v napovedi o rasti, kar po mnenju Batagelja kaže, da je naše gospodarsko okolje izrazito nepredvidljivo.

Spomnil je, da slovenski javnofinančni primanjkljaj še vedno raste - nazadnje se je to zgodilo zaradi dokapitalizacije bank. "Težava je, da pri nas vedno pridejo neke nepredvidljive stvari," je dejal in dodal, da s tem, ko smo sanirali banke, še nismo rešili problema, saj bo treba ta primanjkljaj enkrat znižati.

Narašča tudi število začetih stečajev - v prvih šestih mesecih letošnjega leta se je na letni ravni povečalo za 150 odstotkov, samo v prvih treh mesecih je bilo 370 novih stečajev, je navedel.

Več kapitala, manjša zadolženost

A vse ni tako črno, kot se zdi. Podjetja, ki sestavljajo Klub slovenskih podjetnikov, potrjujejo, da se vse da, če se hoče. Omenjena podjetja - brez upoštevanja podatkov na ravni skupin - so lani upravljala s približno 243 milijonov evrov kapitala, kar je 12 odstotkov več kot leto prej. V slovenskem gospodarstvu je bila ta rast 0,5-odstotna, je povedal Batagelj.

Bistveni se mu sicer zdijo podatki o zadolženosti podjetij. Povprečna zadolženost članov Kluba slovenskih podjetnikov je lani znašala 44 odstotkov kapitala, kar je 6,56 odstotne točke manj kot leto prej. V Sloveniji je zadolženost lani znašala 56,07 odstotka kapitala. "Ta številka je navidez lepa, samo ne pozabite, koliko podjetij je šlo v stečaj in koliko jih je prišlo na slabo banko," je povedal Batagelj.

Rezultati niso nastali čez noč

Medtem ko je čisti dobiček slovenskih podjetij lani upadel za 63,85 odstotka, je dobiček podjetij iz kluba narasel za 20,20 odstotka na 27,39 milijona evrov. Število zaposlenih so ohranili na praktično enaki ravni kot leta 2012, medtem ko je v Sloveniji zaposlenost padla za 2,1 odstotka, je navedel Batagelj, ki dvomi, da se bo brezposelnost letos začela zmanjševati.

Batagelj je ob tem opozoril, da ti rezultati niso nastali čez noč. "Izvoz ne nastaja od danes na jutri, izvoz je nek proces. Leta in leta delaš, da dobiš novega partnerja," je dejal in dodal, da je njihov rezultat nastal na podlagi več let dela.

klub-slovenskih-podjetnikov.1402329981.jpg.n.600px.jpg

Čakajo vlado, ki se bo osredotočila na gospodarstvo

"Spoštovane in neodvisne vlade so tiste, ki imajo močno in urejeno gospodarstvo. Šele takrat, ko bomo v Sloveniji dobili takšno vlado, ki si bo kot vizijo in temeljno usmeritev postavila hiter gospodarski razvoj in zmanjšanje brezposelnosti, ne bo več dilem, kakšno vlogo naj imajo delodajalci, delavci in sindikati," je dejal Batagelj.

Naloga zgodovinarjev je, da pišejo zgodovino - s tem se ni treba ukvarjati nam in politiki. "Naša naloga je gledati v prihodnost. Naredimo torej pakt za prihodnost. Vse se da, če se hoče," je sklenil priznani podjetnik.

Pečečnik: Kot je obveza družina, je obveza tudi podjetje

In kaj podjetja iz kluba delajo drugače kot ostala slovenska podjetja? "Predvsem skrbimo za svoja podjetja," je dejal član kluba in lastnik Elektrončka Joc Pečečnik. Kot pravi, je skrb za podjetje podobna zakonu oz. skrbi za družino. "Tako, kot je obveza družina, je obveza tudi podjetje. Zanj moraš skrbeti v vseh pogledih. Ne gre le za to, da kupiš poslovni prostor in imaš idejo, ampak gre za trajno aktivnost, ki jo dolgo gradiš, lahko pa jo tudi hitro izgubiš," je dejal.

Pri porabi sredstev pazijo na vsak evro, s čim manj sredstvi poskušajo narediti čim več, zaposlujejo kadre, ki jim bodo pomagali pri razvoju podjetja in njegovi poti do uspeha, odstraniti poskušajo vse zunanje vplive, kot sta korupcija in politika, je naštel Pečečnik.

Predsednik upravnega odbora družbe Akrapovič Igor Akrapovič je povedal, da se vedejo kot aktivni lastniki, ki skrbijo za svoja podjetja, obrtnik Štefan Pavlinjek pa je dodal, da delajo "po zdravi kmečki pameti". "To je edina logika," je dejal.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Dragonja: Za eno delovno mesto je država dala 60 tisoč evrov 30

Minister za gospodarstvo je izračunal, da so državne spodbude v zadnjem triletju omogočile 12 tisoč zaposlitev; pa so te dolgoročne?

FINANCE
Članki
Članki Višji davki udarili japonsko potrošnjo in naložbe 1

Od aprila, ko je vlada premiera Šinza Abeja zvišala prometni davek (njihvoa različica DDV), se je BDP skrčil za 1,7 odstotka

FINANCE
Članki
Članki Casinoju Bled prihodki letos upadli za petino 4

Gold Club čaka na soglasje vlade za prodajo državnega deleža, s čimer bi postal večinski lastnik igralnice

MLADI
Učitelji
Učitelji Zamude in novosti finančnega opismenjevanja

Država zamuja pri postavitvi osrednje spletne strani, ki bo namenjena finančnemu opismenjevanju prebivalstva; so pa v šolskih programih...

FINANCE
Članki
Članki (foto) Pahor na Mosu: Država nas še vedno stane preveč 48

Vlada Mira Cerarja ima ob visoki podpori javnosti realne možnosti, da Slovenijo popelje na pot okrevanja, meni predsednik države.

FINANCE
Članki
Članki Dvorjakova glede plače dopoldne tako, popoldne drugače 2

Če je vodstvo Polzele še dopoldne vse zanikalo, so zdaj priznali trimesečni dodatek šefinji Dvorjakovi v višini 13 tisoč evrov bruto

FINANCE
Članki
Članki Izvedenec našel povezavo med posojili skupine Laško in Šrotovim prevzemom 2

Srečko Lavrenčič je šel po poteh denarnih tokov v skupini Pivovarna Laško v letih 2008 in 2009