Knezova uprava z najvišjo variabilo, na avtocestah pa zastoji

Čas branja: 4 min
05.06.2014  08:30  Dopolnjeno: 05.06.2014 15:54
Prvi nadzornik pojasnjuje nagrade upravi: Darsu kljub krizi rastejo prihodki in rezultat, stroški so nižji kot pri operaterjih v sosednjih državah

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Nadzorni svet Darsa je odločil, da upravi Darsa pod vodstvom Matjaža Kneza za poslovno uspešnost v lanskem letu pripada še spremenljivi del plače v višini 20 odstotkov letnih prejemkov, nam je potrdil prvi nadzornik Dušan Hočevar. Za vsakega od članov uprave to pomeni do 20 tisoč evrov dodatnih prejemkov.

V kolikšni meri je dobičkonosno lansko poslovanje Darsa povezano z dobrim delom uprave? Spomnimo, da je imel Dars 47 milijonov evrov dobička. A z oktobrom so podražili cestnine za tovornjakarje, kot je že včeraj v Dnevniku poročal Primož Cirman, pa je dobršen del dobička Dars ustvaril tudi zaradi nižjih finančnih odhodkov - zmanjšali so se z 69,8 milijona evrov na 50,3 milijona evra - zaradi nižjega euriborja. Stroški materiala, dela in storitev so se lani povečali.

Odgovor prvega nadzornika Dušana Hočevarja

Na vprašanje, zakaj si je torej uprava zaslužila celotno variabilo, je Hočevar navedel naslednje razloge (objavljamo jih v celoti kot citat):

"Kljub zaostrenim gospodarskim razmeram so prihodki DARS d.d. v letu 2013 znašali 328 milijonov evrov in bili za tri odstotke večji od prihodkov, ustvarjenih v letu 2012.

EBITDA (gibanje čistih prihodkov od prodaje ter izida pred obrestmi, davki in odpisi vrednosti) je bil v primerjavi z letom 2012 višji za štiri odstotke, medtem ko je čisti dobiček družbe za leto 2013 znašal 47 milijonov evrov in je bil v primerjavi s poslovnim izidom leta 2012 višji za kar 93 odstotkov.

Primerljivo s sorodnimi podjetji, družba DARS d.d. dosega najnižje stroške materiala, storitev in dela na tekoči kilometer avtocest med operaterji v sosednjih državah.

Družba DARS d.d. je beležila zelo dober poslovni rezultat še pred sprejemom nove cestninske politike s 1. oktobrom lani, kljub rekordni porabi soli v zimskem obdobju januar do april 2013, ko smo dosegli desetletni rekord, kar se je odražalo v visokih stroških materiala.

Ob tem velja opozoriti, da se nove cene vinjet odražajo šele v letošnjih prihodkih od cestnine, medtem ko je bila spremenjena cestninska politika za tovorna (oz. nevinjetna) vozila vidna v prihodkih praktično za dobra zadnja dva meseca lanskega leta.

Gibanje euriborja je seveda vplivalo na stroške financiranja dolga, vendar velja ob tem opozoriti, da so v našem posojilnem portfelju posojila s fiksnimi obrestnimi merami ter posojila s sprejemljivimi obrestnimi merami. Družba je uspela pri posameznih posojilih s fiksnimi obrestnimi merami doseči znižanje obrestne mere, kljub zahtevam bank iz razloga lanskoletne nizke bonitetne ocene države po dvigu obresti za najeta posojila.

Zaradi naraščajočih finančnih obveznosti družbe v naslednjih letih, ki jih predstavlja odplačevanje kreditov, smo se v letu 2013 z bankami posojilodajalkami začeli dogovarjati o reprogramiranju obveznosti v skupni vrednosti 202 mio EUR. Del tega v vrednosti 97 mio EUR je že pogodbeno dogovorjen, preostali del pa v zaključnih pogovorih. Del variabilnih obrestnih mer dolgoročnih kreditov je zaščiten z uporabo ustreznih izvedenih finančnih instrumentov, s pomočjo katerih je bila variabilna obrestna mera spremenjena v fiksno.

Družba pri poslovanju mora obvladovati več tveganj poslovanja in njihovo upravljanje se odraža v skupnem rezultatu."

knez-matjaz13-be.1401215944.jpg.n.600px.jpg
Predsednik uprave Darsa Matjaž Knez

Milijardni dolgovi

Darsu v letošnjem letu zapade v plačilo 266 milijonov evrov evrov glavnic; dogovarjajo se še za 105 milijonov evrov prestavitev kreditnih obveznosti v prihodnost.

Planirana višina denarnega toka v letu 2014 je približno 265 milijonov evrov (EBITDA), poleg rednega denarnega toka v letu 2014 pa je treba upoštevati še zalogo denarja v obliki depozitov, ki so na zadnji dan lanskega leta znašali približno 192 milijonov evrov. Po mnenju Darsa zato višina sredstev za odplačilo ni vprašljiva.

Stanje dolga Darsa je sicer še vedno približno 2,7 milijarde evrov (brez obresti).

Odgovor Darsa

"Leto 2013 je bilo za Dars leto konsolidacije, v okviru pristojnosti in pospešenih aktivnosti smo uspešno izpeljali reprogram in danes lahko potrdimo, da nimamo težav pri servisiranju posojil.

V letu 2013 sta bila uspešno sklenjena dva dogovora o prestrukturiranju posojila, tako da družba Dars d.d. v letu 2014 ne bo imela likvidnostnih težav. Glede na dinamiko odplačil glavnic posojil družbe Dars d.d., ki zapadejo v letu 2014 in 2015, Dars d.d. trenutno nadaljuje s pogajanji o prestrukturiranju posojil. Pogajanja družbe Dars d.d. potekajo pozitivno."

Zastoji na avtocestah

Dodajmo, da je zaradi del na avtocestah v zadnjih tednih precej zastojev. Do daljših, tudi devet kilometrskih zastojev, prihaja na štajerski avtocesti pred Trojanami v smeri Maribora in na gorenjski avtocesti pred predorom Karavanke v smeri Avstrije. Na štajerski avtocesti med cestninsko postajo Vransko in priključkom Šempeter promet poteka dvosmerno po eni polovici avtoceste. V smeri Ljubljane sta zaprta izvoz in uvoz priključka Šentrupert.

Danes ob 21. uri bodo zaprli še polovico dolenjske avtoceste med priključkoma Trebnje - vzhod in Trebnje - zahod proti Obrežju. Zapora bo do jutri, do 5. ure zjutraj.

Odgovor Darsa

"Vsa obnovitvena in vzdrževalna dela na slovenskih hitrih in avtocestah, ki so v upravljanju DARS se planirajo načrtovano glede na povprečni letni dnevni promet, zaradi česar se je število zastojev kljub povečanemu prometu zmanjšalo.

V povezavi z nedeljskimi zastoji (po poročanju Večera se je v nedeljo okrog 17. uri pred trojanskim predorom v smeri Maribora vila prek devetkilometrska kolona, op.a.) je potrebno pojasniti, da je Dars pred podpisom pogodbe nadgradnje predorov Trojane (skladno z direktivo EU) pridobil pozitivno soglasje Direkcije RS za ceste (DRSC). Ogled poškodbe mostu je kasneje pokazal neprimernost za varno vožnjo, zato se je dovoljenje s strani DRSC enostransko preklicalo, čeprav je DARS z deli že začel.

Obveščanje se je izvajalo v več jezikih na RADIU SI v realnem času, na spletni strani v realnem času, na 080 22 44 v realnem času, na zastoj je DARS opozarjal s portali že na primorski AC. Opozorila so bila v medijih že več dni prej.

V DARS smo zaradi navedenega razloga upravičeno zaskrbljeni. Ključna vprašanja z vidika varnosti uporabnika, ki se nam ob tem postavljajo, so:

  • ali je ta most uničen že dlje časa in smo naše uporabnike že večkrat preusmerili na poškodovan most in jih s tem `namerno` ogrožali?
  • kdaj bo ta most saniran, kajti obvozi po tej cesti so stalnica (primeri nesreče)?
  • kako dolgo je ta most že neprimeren za uporabo?"

ac-avtocesta-kompolje-bg.1401955551.jpg.c.600px.jpg

Desetino plače prinese nasmeh uporabnikov avtocest

Na Darsu so nam povedali še, da variabilni del sicer predstavlja do 30 odstotkov celotnih prejemkov uprave, odvisen pa je od:

  • uspešnosti poslovanja družbe (do dve tretjini ali 20 odstotkov celotne plače) ter
  • zadovoljstva zaposlenih in uporabnikov (do ene tretjine ali deset odstotkov celotne plače).

Nadzorniki so včeraj odločali le o prvem delu, o drugem še ne, so nam potrdili na Darsu. Lani je sicer, kot kaže letno poročilo, štiričlanska Knezova uprava prejela skupno 380 tisoč evrov bruto. Predsedniku uprave Knezu je za delo v lanskem letu pripadlo 106 tisoč evrov bruto, še 7.400 evrov bruto pa je dobil iz naslova spremenljivega prejemka za predhodno leto.

Komentar Financ

Ker je Dars redne uporabnike avtocest in davkoplačevalce že navadil na zastoje, lahko le upamo, da z nagrado vezano na zadovoljstvo uporabnikov, nihče iz uprave ne bo mogel kupiti niti rabljenega žvečilnega gumija.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AVTO
Novice
Novice Dars kupuje nova vozila za lov na prekrškarje 17

Upravljavec avtocest je objavil razpis za nakup 12 novih kombijev za cestninski nadzor; stara bodo prodajali

FINANCE
Članki
Članki Agroruše po državnem posojilu z velikopoteznimi načrti 4

Država bo Agrorušam, ki so v težavah, a trdijo, da imajo trg, ceneje posodila 1,5 milijona evrov. Rešilna bilka ali (še ena) podpora...

FINANCE
Članki
Članki ATC Kanin ni bil prodan. Bo cena šla pod milijon evrov? 1

Za nakup premoženja ATC Kanin za 1,141 milijona evrov ni bilo zanimanja. »Bliža se naslednja zima, ki bo povzročila dodatno škodo,«...

FINANCE
Članki
Članki Dragonja: Za eno delovno mesto je država dala 60 tisoč evrov 30

Minister za gospodarstvo je izračunal, da so državne spodbude v zadnjem triletju omogočile 12 tisoč zaposlitev; pa so te dolgoročne?

FINANCE
Članki
Članki Casinoju Bled prihodki letos upadli za petino 4

Gold Club čaka na soglasje vlade za prodajo državnega deleža, s čimer bi postal večinski lastnik igralnice

FINANCE
Članki
Članki Višji davki udarili japonsko potrošnjo in naložbe 1

Od aprila, ko je vlada premiera Šinza Abeja zvišala prometni davek (njihvoa različica DDV), se je BDP skrčil za 1,7 odstotka

MLADI
Učitelji
Učitelji Zamude in novosti finančnega opismenjevanja

Država zamuja pri postavitvi osrednje spletne strani, ki bo namenjena finančnemu opismenjevanju prebivalstva; so pa v šolskih programih...

PRO
Članki
Članki Rekordno število zaposlenih v drugem pokojninskem stebru

Konec leta 2018 je po zadnjih podatkih ministrstva za delo, družino in socialne zadeve za dodatno pokojnino varčevalo že 548.189...