Praprotnik vrača žogico: Kje pa se lahko nekdanji vodstveni član KPK zaposli?

Čas branja: 4 min
29.05.2014  09:53
Zaslišanje nekdanjega namestnika šefa KPK Roka Praprotnika, ki se je pred meseci zaposlil v NLB

Obveščaj me o novih člankih:  

Nekdanji član senata KPK Rok Praprotnik danes pred komisijo DZ za ugotavljanju zlorab v bančništvu odgovarja o postopkih KPK proti bančnikom.

Med drugim je pojasnjeval svojo vlogo pri preiskovanju poslov NLB z agencijo Korn/Ferry. Ta je veliko pozornosti javnosti zbudil, ker se je Praprotnik letos - po odstopu senata KPK - zaposlil v - NLB. Več v spodnjem okviru.

Praprotnik je - kot že večkrat do zdaj - pojasnil, da je v postopku na začetku sodeloval, in sicer v času, ko je senat zasliševal nadzornike NLB. "Senat je na razgovore vabil povezane osebe, naloga senata je bila nato, da postavlja vprašanja osebam. Tudi jaz sem jim zagotovo postavljal vprašanja," je dejal. Pri pripravi poročila in odločanju pa se je nato po lastnih besedah izločil.

"Tudi, če se ne bi zaposlil v NLB, bi bilo neetično, da bi odločal v postopku proti podjetju, ki me je povabilo k zaposlitvi. Oba moja kolega sem s ponudbo NLB seznanil in se izločil."

Na nadaljnja vprašanja komisije o zaposlitvi NLB je Praprotnik odgovoril z vprašanjem: "Kje naj se zaposli nekdanji vodstveni član KPK?" Kasneje je novinarjem dejal še: "Glede na to, da se je KPK ukvarjala s praktično vsemi področji v Sloveniji, potem za nas po koncu mandata očitno ni prihodnosti, ker se ne bi smeli nikjer zaposliti."

'Banke niso ustrezno obvladovale tveganj'

Na vprašanje poslanca Matevža Frangeža, ali lahko kot novopečeni bančnik pojasni, kakšne so bile prakse bančnikov, kako so odobravali posojila, je dejal, da kot bančnik ne more odgovarjati. "Sem sem bil vabljen kot nekdanji član senata KPK."

Je pa Praprotnik pojasnil, kateri so bili po njegovem mnenju gradniki sistema, ki so v preteklosti omogočali slabe prakse. "V vsesplošni evforiji po rasti, povečevanju obsega poslov, sem zaznal, da v bankah ni bilo ustreznega sistema za vodenje ravnovesij. Prodaja je prevladala nad področjem obvladovanja tveganj."

Po njegovem vedenju so v preteklosti na komisiji podajali ovadbe proti bančnikom predvsem v zvezi z zlorabami položaja ali pa malomarnostjo pri delu.

'O nepravilnostih smo poročali tožilstvu'

Komisija pod vodstvom Marka Pogačnika je Praprotnika spraševala tudi o dokumentu na temo ocene stanja v bančništvu, ki jo je komisija pred leti izdala in v kateri so po Pogačnikovem mnenju navedli nekaj zelo konkretnih trditev o slabih praksah bančnikov, a brez imen.

Zakaj niso izdali imen? "Taka je bila odločitev KPK, ker gre v nekaterih primerih za bančno tajnost," je dejal in potrdil, da je šlo za banke v državni lasti. Na vprašanje, ali ne gre za zadevo, ki je v interesu javnosti, je dejal: "Na to imamo lahko različne poglede. Mi smo stvari, do katerih smo se dokopali, delili z državnim tožilstvom. Ne glede na interes javnosti, pa bi objava lahko škodila drugim subjektom." Dejal pa je, da dva strokovna sodelavca, ki sta zadolžena za področje bančništva, sodelujeta v specializirani skupini.

Praprotnik je sicer večkrat poudaril, da želi komisiji podajati le "točne informacije", ker do teh od odhoda s KPK dalje nima več dostopa, pa o konkretnih postopkih ni želel govoriti.

Siva eminenca Hazabent

Komisija je v poročilu omenjala "sive eminence slovenskega bančništva". Na koga so ciljali? "Kot siva eminenca bančništva se je večkrat omenjal Andrej Hazabent," je dejal Praprotnik.

Hazabent je upokojeni nekdanji član uprave NLB. V upravi je sedel v času Marjana Kramarja. Januarja 2007 mu nadzorniki niso podaljšali pogodbe, takrat je postal pomočnik uprave. Kasneje je v matični banki vodil področje za nadzor družb v skupini NLB.

praprotnik_rok1_ih.20140325143535.jpg.n.600px.jpg

'Odločitve o ovadbah je sprejemal Klemenčič'

Pogačnik je Praprotnika vprašal še, kako in pri katerih bankah so ugotovili, da so uprave bank zavajale nadzorni svet? Praprotnik je pojasnil, da bančništvo ni bilo njegovo področje, zato podrobnosti ne pozna, da pa so pristojni za to področje to trditev gotovo podkrepili s konkretnimi informacijami.

"Zagotovo sta pristojni član senata in strokovni sodelavec utemeljila, a morate razumeti, da je dve leti od tega, podrobnosti se ne spomnim. Predlagam, da se obrnete na komisijo."

Ali so podali kakšno ovadbo? "Ne spomnim se, odločitve o ovadbah se niso sprejemale na senatu," je odgovoril Praprotnik. Na vprašanje, kdo daje ovadbe, je dejal, da ovadbo pripravijo strokovni sodelavci na KPK, za vlaganje ovadbe pa je zadolžen zakoniti zastopnik. To je po Praprotnikovih besedah predsednik komisije, v tistem času torej Goran Klemenčič.

Ali je KPK kdaj zaznala komunikacijo med NKBM in Janšo?

Matevž Frangež je Praprotniku postavil še konkretno vprašanje glede neuradnih informacij o postopkih proti NKBM, v katerih naj bi njen nekdanji šef Matjaž Kovačič o poslih bank obvešča nekdanjega premierja Janeza Janšo. O tem so pred dnevi poročali mediji. Je te domnevne povezave kdaj zaznala tudi komisija?

"Poročanja medijev ne morem podrobno razčlenjevati. Postopek je v rokah tožilstva. Mi nismo bili nikdar seznanjeni s kakšno elektronsko komunikacijo med NKBM in vlado, tega se ne spomnim. Smo pa v nekaterih postopkih tožilstvu podali informacije, ki so bili podlaga za preiskave," je na vprašanje odgovoril Praprotnik.

Preiskoval NLB, nato se je tam zaposlil

Septembra 2010 je bil Rok Praprotnik, do tedaj novinar, imenovan v senat protikorupcijske komisije KPK. Ta je leta opozarjala na sume korupcije, med drugim so lani začeli preiskavo zoper NLB in njenega šefa Janka Medjo zaradi njenih poslov s kadrovsko agencijo Korn/Ferry.

Novembra lani je senat KPK - tega je vodil Goran Klemenčič, poleg Praprotnika pa je v njem sedela še Lilijana Selinšek - odstopil, po lastnih besedah v znak protesta proti politiziranju vprašanj korupcije in integritete. O tem v članku Lovci na korupcijo so odjahali za soncem.

Letos marca je NLB sporočila, da so zaposlili Praprotnika na položaju tako imenovanega compliance managerja (ta je zadolžen za skladnost poslovanja). Kot smo na Financah razkrili kasneje, je šef NLB Medja sprva na tem položaju želel Klemenčiča, ta naj bi odklonil, zato se je Medja nato dogovoril s Praprotnikom.

Po njegovi zaposlitvi so na KPK sprva zatrjevali, da je poročilo o poslih KPK s Korn/Ferryjem zaupne narave. Na Financah smo ga vendarle pridobili in razkrili, da je komisija Medjo `oprala krivde`, več v članku Kako so v KPK pokrili Janka Medjo: za vse je kriv Wilcke?. Kasneje je KPK pod novim vodstvom začela preiskavo Praprotnikove zaposlitve na banki.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Pridržani Janez Zemljarič že na prostosti 122

NPU preiskuje poravnavo v poslu nakupa operacijskih miz, pri čemer naj bi bil udeležen Janez Zemljarič. Ta je bil med preiskavo pridržan

FINANCE
Članki
Članki ATC Kanin ni bil prodan. Bo cena šla pod milijon evrov? 1

Za nakup premoženja ATC Kanin za 1,141 milijona evrov ni bilo zanimanja. »Bliža se naslednja zima, ki bo povzročila dodatno škodo,«...

FINANCE
Članki
Članki Casinoju Bled prihodki letos upadli za petino 4

Gold Club čaka na soglasje vlade za prodajo državnega deleža, s čimer bi postal večinski lastnik igralnice

FINANCE
Članki
Članki Višji davki udarili japonsko potrošnjo in naložbe 1

Od aprila, ko je vlada premiera Šinza Abeja zvišala prometni davek (njihvoa različica DDV), se je BDP skrčil za 1,7 odstotka

MLADI
Učitelji
Učitelji Zamude in novosti finančnega opismenjevanja

Država zamuja pri postavitvi osrednje spletne strani, ki bo namenjena finančnemu opismenjevanju prebivalstva; so pa v šolskih programih...

FINANCE
Članki
Članki (foto) Pahor na Mosu: Država nas še vedno stane preveč 48

Vlada Mira Cerarja ima ob visoki podpori javnosti realne možnosti, da Slovenijo popelje na pot okrevanja, meni predsednik države.

FINANCE
Članki
Članki Kaj za podjetja pomeni, če so 2. januarja šole zaprte? 6

Šolarji 2. januarja, ki bo prihodnje leto v petek, ne bodo imeli pouka. "Najlažje bi bilo, če bi bili prosti dnevi v gospodarstvu in...

OGLAS
FINANCE
V Prekmurje na počitnice, ki jih zlepa ne boste pozabili

Poletnih počitnic brez osvežujočih užitkov v vodi si skorajda ne znamo predstavljati, za slednje pa, verjeli ali ne, ne potrebujete...