Židan na čelu SD napoveduje povezovanje na levici

Čas branja: 2 min
28.05.2014  19:25
Predsedstvo SD je danes mandat za vodenje stranke do kongresa podelilo Dejanu Židanu, ki je dobil tudi pooblastilo za pogovore z levimi in levosredinskimi strankami

Obveščaj me o novih člankih:  

Predsedstvo SD se je danes seznanilo z odstopom Igorja Lukšiča z vrha stranke in mandat za vodenje SD do kongresa podelilo podpredsedniku Dejanu Židanu, ki jih bo vodil tudi na predčasne volitve. Židan je dobil pooblastilo za pogovore z levimi in levosredinskimi strankami o sodelovanju in povezovanju.

Židan je sicer še v nedeljo, ko so bili znani rezultati evropskih volitev, trdil, da ga vodenje stranke ne zanima. Več o tem v članku Židan v 18 urah in pol snedel zarečeni kruh.

Pogovori o programih in sodelovanju

Prvi pogovor bo z DeSUS, je napovedal Židan. Prvak DeSUS Karl Erjavec bo po Židanovih besedah pooblastilo za pogovore pri stranki iskal prihodnjo sredo.

Kot je dejal Židan po seji predsedstva, se bodo pogovarjali tako o programih strank, kot o operativnem sodelovanju do predčasnih volitev. Na podobne pogovore bodo povabili tudi druge stranke. "Že to bo veliko, če izmenjamo mnenja in skušamo zgraditi zaupanje, ki je v slovenskem političnem prostoru tako zelo odsotno," je dejal.

Na pogovore bodo povabili tudi vse stranke, ki se oblikujejo, prav tako so se pripravljeni pogovarjati s posameznimi nosilci političnih zamisli, ki še niso formirane. Kakšna bo oblika sodelovanja, še ne napoveduje, pravi pa, da so odprti za vse načine sodelovanja.

Tako je morebitna predvolilna koalicija stvar dogovora, pooblastila, ki jih je danes dobil od predsedstva, pa so po Židanovih besedah široka. Ob tem je poudaril le, da je do volitev le še nekaj tednov.

zidan-dejan-002-jm.1401134652.jpg.c.600px.jpg

Načrtuje tudi posvetovanja z desnico

Tudi stranke na desnem političnem polu bo Židan povabil k pogovorom oz. se jim želi predstaviti.

Lukšič, ki je odstopil zaradi slabega rezultata na evropskih volitvah, je danes povedal, da je stranka njegov odstop sprejela z razumevanjem, prav tako je enotna v podpori Židanu. Lukšič je pojasnil, da ostaja v politiki, ostaja član stranke in na razpolago predsedujočemu. "Sem politični človek. V politiki sem od drugega razreda osnovne šole, ko sem bil izvoljen za predsednika razreda. Kot politologa me zanima praktični del politike," je dejal.

Na Lukšiča računa tudi v prihodnje

Fronta, na kateri deluje in bo deloval, je to, da je edina perspektiva za Slovenijo močna socialna demokracija, je napovedal.

Židan pa je dejal, da na Lukšiča računajo še naprej, "saj je izvrsten politični analitik, človek z izkušnjami v Sloveniji in zunaj nje", zato ga potrebujejo.

Kongres SD načrtuje po predčasnih volitvah. Židan se ga, kot pravi, veseli zato, ker bo omogočil, da bo članicam in članom na razpolago več kakovostnih kandidatov za predsednika. Ali se bo tudi sam odločil za kandidaturo, je po njegovih besedah odvisno od rezultata na državnozborskih volitvah.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Pridržani Janez Zemljarič že na prostosti 122

NPU preiskuje poravnavo v poslu nakupa operacijskih miz, pri čemer naj bi bil udeležen Janez Zemljarič. Ta je bil med preiskavo pridržan

FINANCE
Članki
Članki ATC Kanin ni bil prodan. Bo cena šla pod milijon evrov? 1

Za nakup premoženja ATC Kanin za 1,141 milijona evrov ni bilo zanimanja. »Bliža se naslednja zima, ki bo povzročila dodatno škodo,«...

FINANCE
Članki
Članki Dragonja: Za eno delovno mesto je država dala 60 tisoč evrov 30

Minister za gospodarstvo je izračunal, da so državne spodbude v zadnjem triletju omogočile 12 tisoč zaposlitev; pa so te dolgoročne?

FINANCE
Članki
Članki Casinoju Bled prihodki letos upadli za petino 4

Gold Club čaka na soglasje vlade za prodajo državnega deleža, s čimer bi postal večinski lastnik igralnice

FINANCE
Članki
Članki Višji davki udarili japonsko potrošnjo in naložbe 1

Od aprila, ko je vlada premiera Šinza Abeja zvišala prometni davek (njihvoa različica DDV), se je BDP skrčil za 1,7 odstotka

MLADI
Učitelji
Učitelji Zamude in novosti finančnega opismenjevanja

Država zamuja pri postavitvi osrednje spletne strani, ki bo namenjena finančnemu opismenjevanju prebivalstva; so pa v šolskih programih...

FINANCE
Članki
Članki (foto) Pahor na Mosu: Država nas še vedno stane preveč 48

Vlada Mira Cerarja ima ob visoki podpori javnosti realne možnosti, da Slovenijo popelje na pot okrevanja, meni predsednik države.

PRO
Članki
Članki Izjemne zgodbe in potenciali pri povezovanju kmetijstva in turizma (brezplačna revija)

V deželi, kjer se točita med in vino, se vse bolj uspešno povezujeta panogi kmetijstva in turizma. Poglejte, kako to uspeva najboljšim.