Ranku Mimoviću dve leti zapora in denarna kazen

Čas branja: 2 min
27.05.2014  10:40
Sodišče je nekdanjega lastnika CPL Ranka Mimovića obsodilo na dve leti zapora, plačati mora še skoraj 100 tisoč evrov denarne kazni

Obveščaj me o novih člankih:  

Sodišče je danes izreklo sodbo Ranku Mimoviću, nekdanjega večinskega lastnika CPL je obsodilo na dve leti zapora. Pri tem se mu v kazen všteje čas, ki ga je od 8. januarja letos že preživel v priporu, kjer ostaja tudi do pravnomočnosti sodbe.

Poleg tega mora v treh mesecih plačati še 99.924 evrov denarne kazni, sicer se kazen pretvori v zapor.

Mimović je sicer ob koncu sojenja sodnici dejal, da bi bilo treba odvetnikom vzeti licenco, saj se "obramba tukaj tako ne upošteva".

Sodnica: Jasno je, da Mimović denar pridobiva s kaznivimi dejanji

"Obtoženi prejema dva tisoč evrov mesečno, kot pravi nima nobenega premoženja, zato je jasno, da denar za svoj način življenja pridobiva s kaznivimi dejanji," je dejala sodnica. Ob tem je pojasnila, da je kot olajševalni okoliščini štela priznanje krivde in dosedanjo nekaznovanost. Kot oteževalno okoliščino pa je med drugim izpostavila, da pri sporazumu o povračilu škode Mimović ni zastavil svojega premoženja, to je naredil le soobtoženi, nekdanji direktor CPL Stanko Petrič.

"Misleč, da gre za posojilo CPL, je Bizjak nakazal 2,16 milijona evrov na fiduciarni račun pri odvetniški pisarni. Kasneje pa ugotovil, da je šel denar družbi Patera. (...) Posojilo še danes ni vrnjeno," je zapisano v sodbi. Ta Mimoviću očita, da je podizvajalca CPL Alojza Bizjaka zapeljal v zmoto in da je že od začetka vedel, da posojilo ne bo vrnjeno.

mimovic_ranko2_ih.20140527111225.jpg.c.600px.jpg

Sprejeta kazen, ki jo je predlagalo tožilstvo

Sodišče je tako sledilo predlogu tožilke Blanke Žgajnar, ki je predlagala tudi podaljšanje pripora do pravnomočnosti sodbe. Obramba je pred tem sicer prosila za izpust iz pripora v zameno za varščino, a je tožilstvo temu nasprotovalo.

Mimovićevi odvetniki so prerekali navedbe glede ponovitvene nevarnosti. Odvetnik Boris Grobelnik meni, da je tožilka to stališče osnovala na medijskih zgodbah brez trdnih temeljev. "Ta zadeva je tako medijsko izpostavljena, da je fizično nemogoče, da bi Mimović naredil kakšno kaznivo dejanje," pa je dejal odvetnik Gorazd Gabrič.

Sodeloval pri domnevnem goljufanju podizvajalca

Spomnimo, da je nekdanji večinski lastnik CPL Ranko Mimović prejšnji teden priznal krivdo v zadevi Albistroj. Obtožnica navaja, da naj bi skupaj z nekdanjim direktorjem CPL Stankom Petričem - ta krivde ne priznava - ogoljufal lastnika podjetja Albistroj, sicer podizvajalca CPL, Alojza Bizjaka. Omenjeni je namreč Mimovićevi Pateri posodil 2,2 milijona evrov, ker naj bi mu obtožena zatrjevala, da bodo s tem rešili CPL. Denarja ni dobil nazaj, CPL pa je danes v stečaju.

Mimović: Ob nepravem času sem se znašel v tem podjetju

"V tej zadevi sem se morda znašel ob nepravem času. Podjetje je bilo prezadolženo že ob mojem vstopu. Večino denarja je šlo za poplačilo posojila SKB," je pred izrekom sodbe dejal Mimović.

Dodal je, da bi poleg njega morali na zatožni klopi sedeti tudi drugi ljudje, ki "so se umaknili". "Na koncu se je vse preneslo name, kot da sem edini krivec. A čas bo prinesel svoje, resnica bo prišla na dan."

Mimovićev zagovornik Boris Grobelnik je v spis vložil ovadbe nekdanjega šefa CPL Stanka Petriča proti nekdanjemu glavnemu izvršnemu direktorju gradbinca Alojzu Kramljaku. "Iz teh izhaja izčrpavanje podjetja CPL in dejstvo, da so bile vložene že pred tremi leti pa se nihče teh primerov izčrpavanja ni lotil," je dejal odvetnik.

Tožniku vrnila pol milijona evrov

Bizjak je v postopku sprva sicer zahteval tudi vračilo 2,5 milijona evrov škode (znesek posojila z obrestmi). A njegov zagovornik je danes povedal, da so Bizjak in obdolženca sklenili sporazum o ugotovitvi in zavarovanju terjatve. "Premoženjsko-pravni zahtevek je izgubil smisel, saj imamo ustrezno notarsko listino. Obdolženca sta delno že povrnila denar, in sicer 550 tisoč evrov," je dejal.

Izrazil je še pričakovanje, da bo Mimoviću dana možnost, da bo izpolnil obveznost, torej, da mu sodišče omogoči, da bo obdolženec lahko prišel do denarja.Preberite tudi:

22.05.2014
16.07.2014

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Dragonja: Za eno delovno mesto je država dala 60 tisoč evrov 30

Minister za gospodarstvo je izračunal, da so državne spodbude v zadnjem triletju omogočile 12 tisoč zaposlitev; pa so te dolgoročne?

FINANCE
Članki
Članki ATC Kanin ni bil prodan. Bo cena šla pod milijon evrov? 1

Za nakup premoženja ATC Kanin za 1,141 milijona evrov ni bilo zanimanja. »Bliža se naslednja zima, ki bo povzročila dodatno škodo,«...

FINANCE
Članki
Članki Casinoju Bled prihodki letos upadli za petino 4

Gold Club čaka na soglasje vlade za prodajo državnega deleža, s čimer bi postal večinski lastnik igralnice

FINANCE
Članki
Članki Višji davki udarili japonsko potrošnjo in naložbe 1

Od aprila, ko je vlada premiera Šinza Abeja zvišala prometni davek (njihvoa različica DDV), se je BDP skrčil za 1,7 odstotka

MLADI
Učitelji
Učitelji Zamude in novosti finančnega opismenjevanja

Država zamuja pri postavitvi osrednje spletne strani, ki bo namenjena finančnemu opismenjevanju prebivalstva; so pa v šolskih programih...

FINANCE
Članki
Članki (foto) Pahor na Mosu: Država nas še vedno stane preveč 48

Vlada Mira Cerarja ima ob visoki podpori javnosti realne možnosti, da Slovenijo popelje na pot okrevanja, meni predsednik države.

FINANCE
Članki
Članki Izvedenec našel povezavo med posojili skupine Laško in Šrotovim prevzemom 2

Srečko Lavrenčič je šel po poteh denarnih tokov v skupini Pivovarna Laško v letih 2008 in 2009

PRO
Članki
Članki Nepremičninski svetovalec je lahko uspešen mediator pri dedovanju in ločitvah

Čustvene zamere v družinah pogosto pripeljejo do nezmožnosti dogovora v primeru ločitev, dedovanj ali drugih življenjskih dogodkov v...