Dragonja: Lotiti se moramo problema neplačevanja prispevkov

Čas branja: 3 min
26.05.2014  10:27
Kumulativni dolg iz naslova neplačevanja prispevkov je v zadnjih desetih letih dosegel 452 milijonov evrov

Obveščaj me o novih člankih:  

Pozitivni učinki ukrepov proti sivi ekonomiji, ki jih izvajamo od lanske spomladi, se akumulirajo," je na novinarski konferenci dejal gospodarski minister Metod Dragonja, ki je pred dvema mesecema od Dejana Židana prevzel koordinacijo programa v boju proti sivi ekonomiji.

Šef Ukoma Boštjan Lajovic je ob tem povedal, da je vlada 17.500 evrov dodelila štirim zavodom, ki bodo pomagali pri promociji tega programa.

266 milijonov več zbranih davkov

Potrošnja je po podatkih Dursa lani v drugem polletju nominalno padla za odstotek, letos pa imela minimalno rast (precej manj kot odstotek).

V osmih mesecih po dvigu stopnje DDV so se prihodki povečali za 266 milijonov evrov glede na primerljivo obdobje preteklega leta. Od tega je po oceni vlade 170 milijonov evrov več v davčno blagajno priteklo zaradi dviga stopnje DDV, iz naslova bolj učinkovite davčne izterjave oziroma boljšega prostovoljnega plačevanja pa preostalih 96 milijonov evrov.

Kopac-Mrak-Dragonja-siva-ekonomija.1401094070.jpg.n.600px.jpg
Obseg sive ekonomije v Sloveniji je ocenjen na med 4 in 8 milijarde evrov, je danes dejal minister Metod Dragonja. (Foto: Jure Makovec)

Predvsem se je, je povedal Dragonja, povečala izterjava v skupinah, ki so bile pod poostrenim nadzorom davčne uprave ob pomoči carinskih služb.

Neplačevanje prispevkov

Dodal pa je, da je potrebno povečati učinkovitost plačila zdravstvenih prispevkov. "Ta del je sicer pod nadzorom inšpekcije, a bo po naši oceni za stabilizacijo zdravstvene in pokojninske blagajne potrebno več ukrepov," je dejal Dragonja. Na vprašanje, ali lahko pove natančneje pa je dejal, da to težko pove. "Potrebno je zmanjšati neplačila prispevkov, razširiti davčne osnove za nekatere oblike dela, kjer prispevne stopnje niso enake glede na statusno obliko dela."

Kopač Mrakova je dejala: "Mura je zgodba, kjer delavci niso imeli plačanih prispevkov od lanskega leta. Zato je Durs tudi predlagal stečaj. Problem so torej podjetja, ki slabo poslujejo." Dodala je, da je potrebna sprememba zakona o prispevnih stopnjah, da "naredimo red na tem področju".

Ahčinova je povedala, da je kumulativni dolg konec leta 2013 za desetletno obdobje znašal 452 milijonov evrov. "Tu so zajeti tudi primeri stečajev in prisilnih poravnav," pravi šefica Dursa. In poudarila, da 95,5 odstotka podjetij prispevke plačuje, problem so ostali.

Davčnih blagajn zaenkrat ne bo

Minister Dragonja je spregovoril še o davčnih blagajnah. Nova davčna zakonodaja, ki je v veljavi od julija 2013, daje po informacijah vlade pozitivne rezultate. "Blagajne, ki so trenutno v uporabi, izpolnjujejo vse kriterije OECD, kar se tiče zajema gotovinskih plačil," je dejal in dodal, da davčna uprava zato ne razmišlja o dodatnih ukrepih na tem področju.

Povedal je, da se bo širila raba registrskih blagajn, na drugi strani pa se bo krčila poraba paragonskih blokov.

Kopač Mrakova: Verjamem, da bo prihodnja vlada aktivnosti nadaljevala

Delovna ministrica Anja Kopač Mrak je dejala, da boj s sivo ekonomijo ne more dati rezultata čez noč. "Ta vlada se je problema lotila celovito, verjamem, da bo tudi prihodnja - katera koli že bo - z aktivnostmi nadaljevala."

Kopac-Mrak-Dragonja-siva-ekonomija-1.1401094082.jpg.c.600px.jpg

Predstavila je pretekle zakonske spremembe s področja delovne zakonodaje, ki vplivajo na boj s sivo ekonomijo. Me drugim so uvedli vavčerski sistem, ki začne veljati s prihodnjim letom, spremenili so zakonodajo s področja delovne inšpekcije.

Kot pomembno je izpostavila še spremembo zakona o matični evidenci, po kateri mora delodajalec delavca prijaviti v pokojninsko in invalidsko zavarovanj ob nastopu dela (prej v osmih dneh po nastopu), kar olajša delo inšpekciji. "Prej so delodajalci ob inšpekcijskem pregledu dejali, da je delavec ravno začel delati in da ga zato še niso prijavili, zdaj to ni več mogoče," je dejala.

Ahčinova: Odpravljamo se na gradbišča

Direktorica davčne uprave Jana Ahčin pa je dejala, da so od lanskega julija opravili prek 20 tisoč preventivnih pregledov zavezancev, katerih namen je predvsem opozarjati na njihove obveznosti. Bolj intenzivno vključujejo carinske mobilne enote.

Kot pravi, še vedno najdejo delodajalce, ki imajo račun v tujini, tega pa niso prijavili Dursu. S tem so oškodovani delavci, pravi Ahčinova.

"Prijave bomo preverjali na terenu. Obiski na terenu so informativne narave, torej z namenom obveščanja. Opravili smo nadzor taksi voznikov, zdaj gremo na nadzor gradbincev, saj se zanje začenja glavna sezona," je napovedala.

Grlićeva: Končno višje globe za delo na črno

Glavna tržna inšpektorica Andrejka Grlić je kot pozitivno predstavila spremembo zakona o preprečevanju dela na črno, ki globo za zaposlovanje na črno dviguje z 204 evre dviguje na do sedem tisoč evrov. "S tem bo globa le postala odvračilna," je dejala in dodala, da je bila to dolgoletna želja inšpektorjev. Izpostavila pa, da je še vedno najpomembnejša sprememba miselnosti.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Hauc: Slabe prakse v bankah se bodo še dogajale 14

"Zlate ribice imajo menda 30 sekund spomina, jaz menim, da ga imajo nekateri ljudje še manj. Pozabijo celo vojne," pravi šef NKBM Aleš...

FINANCE
Članki
Članki Podjetja v Klubu slovenskih podjetnikov lani z 20-odstotno rastjo dobička

Pazimo na vsak evro, zaposlujemo najboljše kadre in poskušamo odstraniti poskušajo vse zunanje vplive, pravi Joc Pečečnik

FINANCE
Članki
Članki Pertinač: Gre za zaseg sredstev, po našem mnenju nezakonit 14

To je prvi komentar državnega sekretarja Aljuša Pertinača o vladnem odvzemu 80 milijonov evrov ministrstvu za izobraževanje

FINANCE
Članki
Članki Ranku Mimoviću dve leti zapora in denarna kazen 8

Sodišče je nekdanjega lastnika CPL Ranka Mimovića obsodilo na dve leti zapora, plačati mora še skoraj 100 tisoč evrov denarne kazni

FINANCE
Članki
Članki Dragonja: Možnosti za uspeh prisilke Cimosa so dobre 10

"Ključno je znižati tveganja, da bi bila državna pomoč kvalificirana kot nedovoljena," pravi gospodarski minister

FINANCE
Članki
Članki Praprotnik vrača žogico: Kje pa se lahko nekdanji vodstveni član KPK zaposli? 47

Zaslišanje nekdanjega namestnika šefa KPK Roka Praprotnika, ki se je pred meseci zaposlil v NLB

FINANCE
Članki
Članki Sod se bo v SDH preoblikoval prihodnji teden 1

Nadzorniki Soda so se danes seznanili s poslovanjem družbe in preoblikovanjem v SDH, do katerega naj bi prišlo prihodnji teden

PRO
Članki
Članki Vrednost trga pametnih pisarn naj bi se podvojila v petih letih

Sočasno naj bi novi trg lastnikom podjetij prinašal večjo delovno učinkovitost, vlagateljem pa več kot desetodstotne letne donosnosti.