Janša zaslišan v lastni tožbi proti Delu, poziva v zapor še ne bo dobil

Čas branja: 2 min
20.05.2014  12:24  Dopolnjeno: 20.05.2014 12:30
Predsednik opozicijske SDS Janez Janša je tožbo vložil zaradi po njegovem mnenju žaljivega članka v omenjenem časopisu

Obveščaj me o novih člankih:  

Na ljubljanskem okrajnem sodišču je danes potekal narok v tožbi predsednika opozicijske SDS Janeza Janše (na sliki) proti časopisni hiši Delo zaradi domnevne razžalitve. Predmet tožbe je članek novinarja Borisa Ježa Zgodovine se ne dela po nočnih sanjah, ki je bil objavljen v Sobotni prilogi Dela 25. septembra 2010.

Avtor članka naj bi po mnenju Janše napačno predstavil njegovo vlogo pri osamosvajanju Slovenije, zato šef SDS zahteva pet tisoč evrov odškodnine.

jansa-janez15-be.1378320942.jpg.n.600px.jpg

Sodnica zavrnila zaslišanje avtorja članka

Sodišče je najprej izvedlo poravnalni narok, ki ni uspel, zato so začeli sojenje. Janša in njegov odvetnik Franci Matoz sta kot dokazni predlog med drugim podala tri knjige, ki po njunem mnenju dokazujejo Janševo vlogo. Ena od teh je bila kar knjiga Premiki avtorja - Janeza Janše.

Odvetnika Dela Emil in Jasna Zakonjšek sta na drugi strani predlagala zaslišanje zgodovinarja Boža Repeta, ki bi po njunem mnenju lahko pojasnil, da so možna različna stališča o vlogi Janše in ostalih omenjenih v članku pri osamosvojitvi.

Sodnica je zavrnila tudi zaslišanje avtorja članka Ježa. Zakaj, nismo uspeli izvedeti. Tako je bil danes zaslišan le Janša kot tožnik.

'Članek je vplival na mojo politično kredibilnost'

V zaslišanju je Janša poudaril, da je članek dojemal kot skupek "lažnivih, žaljivih trditev". Kot je dejal, je v preteklosti slišal že mnogo mnenj o svoji vlogi iz časov osamosvajanja Slovenije, da so mnenja dopustna, a da v dotičnem članku ni šlo za mnenje, temveč "trditve, ki izražajo načrtno diskreditacijo".

Na vprašanje, kakšno škodo je zaradi članka utrpel, je dejal, da je trpela predvsem njegova politična kredibilnost. Na dodatno vprašanje Zakonjškove, zakaj je potem SDS le nekaj tednov po objavi članka slavila na lokalnih volitvah, je dejal: "Debate o plebiscitu in osamosvajanju na lokalne volitve ne vplivajo. Pravi vpliv je razviden iz rezultata kasnejših državnozborskih volitev." Dodajmo, da je na parlamentarnih volitvah leta 2011 slavila Pozitivna Slovenija, vlado pa je kasneje vseeno sestavljala SDS.

Janša meni, da je največja škoda nastala, ker so članek brali tudi ljudje, ki osamosvojitve sami niso doživeli in vsebine ne morejo kritično presojati, torej mladi. Meni tudi, da je avtor članka obdobje osamosvajanja in vojno za Slovenijo želel prikazati kot banalnost. "Na svojo vlogo pri osamosvajanju sem ponosen, zato sem občutljiv, če jo kdo ruši," je med drugim dejal šef SDS.

Zakonjškovega vprašanja, ali je po njegovem mnenju smiselno, da se o kredibilnosti politika razpravlja na sodišču in ne na voliščih, sodnica ni dovolila.

Dokazni postopek se je z zaslišanjem Janše tudi končal, sodbo pa bodo stranke prejele po pošti, je na koncu povedala sodnica.

Zadeva Patria na mrtvi točki

Okrajno sodišče vsem obsojenim v zadevi Patria še vedno ni uspelo vročiti sicer že pravnomočnih sodb. Še vedno namreč čakajo vročilnici za Toneta Krkoviča in Ivana Črnkoviča. S tem sodba še ni izvršljiva, kar pomeni, da sodišče tudi Janše, ki so mu sodbo že vročili, ne more pozvati na prestajanje zaporne kazni.

Pogoj, da je sodba izvršljiva, je namreč, da je sodba vročena vsem obsojencem. Zakon o kazenskem postopku za prevzem sodbe sicer določa instrukcijski rok 15 dni (ta je v zadevi Patria zdaj že potekel), ki pa ni zavezujoč. Drugih `prijemov` na sodišču, kot so nam pojasnili danes, nimajo. Po nekaterih neuradnih informacijah pa naj bi Krkovič in Črnkovič sodbo vendarle prevzela ta teden.

O tem smo sicer že pisali v članku Sodišče Janši vročilo sodbo, v zapor ga še ne bodo vabili.

Na okrajnem sodišču so nam danes sicer dejali tudi, da še vedno niso prejeli zahteve za varstvo zakonitosti, ki naj bi jo Janšev odvetnik Matoz - vsaj tako je dejal medijem - poslal v dneh po izrečeni sodbi. Matoza smo želeli o vloženi zahtevi povprašati danes po obravnavi na sodišču, a ne on ne Janša na vprašanja novinarjev nista odgovarjala.Preberite tudi:

15.05.2014

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Pridržani Janez Zemljarič že na prostosti 122

NPU preiskuje poravnavo v poslu nakupa operacijskih miz, pri čemer naj bi bil udeležen Janez Zemljarič. Ta je bil med preiskavo pridržan

FINANCE
Članki
Članki Casinoju Bled prihodki letos upadli za petino 4

Gold Club čaka na soglasje vlade za prodajo državnega deleža, s čimer bi postal večinski lastnik igralnice

FINANCE
Članki
Članki Višji davki udarili japonsko potrošnjo in naložbe 1

Od aprila, ko je vlada premiera Šinza Abeja zvišala prometni davek (njihvoa različica DDV), se je BDP skrčil za 1,7 odstotka

FINANCE
Članki
Članki ATC Kanin ni bil prodan. Bo cena šla pod milijon evrov? 1

Za nakup premoženja ATC Kanin za 1,141 milijona evrov ni bilo zanimanja. »Bliža se naslednja zima, ki bo povzročila dodatno škodo,«...

FINANCE
Članki
Članki Zapornik Janša nič več poslanec 154

Poslanci so z 58 glasovi za tak ukrep odvzeli poslanski mandat zaprtemu Janezu Janši

FINANCE
Članki
Članki (foto) Pahor na Mosu: Država nas še vedno stane preveč 48

Vlada Mira Cerarja ima ob visoki podpori javnosti realne možnosti, da Slovenijo popelje na pot okrevanja, meni predsednik države.

MLADI
Učitelji
Učitelji Zamude in novosti finančnega opismenjevanja

Država zamuja pri postavitvi osrednje spletne strani, ki bo namenjena finančnemu opismenjevanju prebivalstva; so pa v šolskih programih...

PRO
Članki
Članki Mobilne denarnice z NFC-tehnologijo prinašajo novo uporabniško izkušnjo nakupovanja

Vse več Slovencev uporablja mobilni telefon za plačevanje, pri čemer je z vidika prijaznosti do uporabnika najboljša tehnologija NFC, s...