Bratuškova: Pol milijarde evrov posojil lani za ohranjanje socialne države

Čas branja: 2 min
19.05.2014  13:41
Velik del ustvarjenega dolga je bil namenjen pokrivanju preteklih grehov, tudi sanaciji bank, za katere pa ne prevzemam odgovornosti, je poudarila premierka Alenka Bratušek

Obveščaj me o novih člankih:  

Majska seja DZ se je danes začela z vprašanji poslancev predsednici vlade, ki opravlja tekoče posle, Alenki Bratušek. Poslanko SDS Romano Tomc je zanimalo, koliko je in koliko še namerava vlada Bratuškove, neposredno ali posredno, zadolžiti Slovenijo v času njenega mandata.

"Velik del dolga, ki ga je ustvarila vlada, je bil namenjen pokrivanju preteklih grehov, tudi sanaciji bank, za katere pa ne prevzemam odgovornosti," je poudarila premierka.

bratusek-alenka09-be.1400506246.jpg.n.600px.jpg
Dobra polovica lanskih in letošnjih posojil je bilo namenjenih za odplačilo glavnic ter obresti za posojila iz preteklih let, pravi premierka Alenka Bratušek. Foto: Aleš Beno

"Novi vladi bomo na računu pustili približno 1,5 milijarde evrov, da ne bo treba takoj po nastopu mandata začeti iskati finančnih virov na trgu," je poudarila premierka, ki opravlja tekoče posle.

Lani in letos smo se zadolžili za 11,9 milijarde evrov

Bratuškova je dejala, da se je država lani in letos skupaj zadolžila za 11,9 milijarde evrov, od tega je šlo približno tri milijarde evrov za sanacijo bank. Največji del bančne luknje je po njenih besedah nastal v času, ko je bil na čelu vlade SDS z Janezom Janšo.

Pojasnila je, da je bilo 5,1 milijarde evrov namenjenih za odplačilo glavnic za posojila iz preteklih let, dve milijardi evrov pa za obresti za posojila iz preteklih let.

Dodala je, da je bilo 500 milijonov evrov od lanskega dodatnega zadolževanja res namenjeno ohranjanju socialne države in pravic. "Verjamem pa, da imamo na to različne poglede, je dejala. "Še vedno je bila vaša vlada tista, ki je najdražje zadolžila našo državo," je v odgovoru Tomčevi dodala Bratuškova.

cufer-bratusek-erjavec02-be.1400506295.jpg
Dobre volje v vladi Alenke Bratušek ne manjka (v sredini; levo Uroš Čufer, desno Karl Erjavec). Foto: Aleš Beno

Frangeža zanima, kaj se je zgodilo z davkom na finančne transakcije

Poslanec SD Matevž Frangež je poudaril, da v SD že več let terjajo uvedbo davka na finančne transakcije, saj želijo, da bi tudi finančni sektor prevzel del bremen krize. Ker je bila Slovenija od začetka zaveznica uvajanja tega davka, ga je zanimalo, zakaj je finančni minister, ki opravlja tekoče posle, Uroš Čufer v Bruslju nedavno domnevno zastopal drugačno stališče, kot se že glasi sprejeto stališče Slovenije.

Bratuškova je pojasnila, da minister ni kršil oz. govoril v nasprotju s stališčem Slovenije. Spomnila je, da je Slovenija v svojem stališču podprla uvedbo davka na finančne transakcije s široko davčno osnovo ter nizko davčno stopnjo, pri čemer si prizadeva za takšen sistem davkov, ki bo čim manj administrativno obremenjujoč za zavezance in enostaven za pobiranje.

"Široka davčna osnova, nizka stopnja in enostavnost," je dejala in dodala, da gredo zadnji predlogi v nasprotno smer. Po oceni Davčne uprave RS in finančnih institucij naj bi Slovenija iz tega naslova pobrala približno tri milijone evrov, medtem ko naj bi stroški uvedbe tega davka znašali dva milijona evrov.

"Stvar se tudi znotraj držav, ki smo to podpirale, odvija na način, ki ga mi kot država težje podpiramo kot tistega, kar se je na začetku govorilo," je dejala Bratuškova in spomnila, da imamo v Sloveniji tako davek na bilančno vsoto bank kot tudi davek na finančne storitve.

Bratuškova: Davka na finančne storitve in bilančno vsoto bank bosta prinesla več

"Ta dva skupaj dasta bistveno večji učinek, kot bi ga v tej prvi fazi zelo zožana davčna osnova in visoki administrativni stroški lahko prinesli," je dejala. Od davka na finančne storitve po njenih besedah letno poberemo okoli 40 milijonov evrov, od davka na bilančno vsoto bank pa okoli 20 milijonov evrov.

Frangeža je zanimalo še, kako je lahko ekipa Alenke Bratušek v dveh različnih časovnih obdobjih "radikalno drugače" izračunala izplen davka na finančne transakcije. Lani je izplen za Slovenijo ocenjevala še na deset milijonov evrov, zdaj pa na tri milijone evrov, je spomnil.

Bratuškova domneva, da je za razliko kriv 15-odstotni padec poslovanja oz. prometa z vrednostnimi papirji in 75-odstotnega upada prometa z izvedenimi finančnimi instrumenti.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Obama izbral novega veleposlanika ZDA v Sloveniji 46

Brent Robert Hartley, ki bo po potrditvi senata postal novi veleposlanik ZDA v Sloveniji, je v State Departmentu trenutno pristojen za...

FINANCE
Članki
Članki Damijan Lah oproščen obtožb v zadevi NPU 14

Tožilstvo je nekdanjemu sekretarju na notranjem ministrstvu očitalo nezakonito ravnanje v postopku najema stavbe na Dimičevi

FINANCE
Članki
Članki Višji davki udarili japonsko potrošnjo in naložbe 1

Od aprila, ko je vlada premiera Šinza Abeja zvišala prometni davek (njihvoa različica DDV), se je BDP skrčil za 1,7 odstotka

FINANCE
Članki
Članki Pahor za informacijsko pooblaščenko predlaga Mojco Prelesnik 16

Prelesnikova je trenutno generalna sekretarka DZ, poslanci pa naj bi o njenem imenovanju odločali še ta teden

FINANCE
Članki
Članki Pridržani Janez Zemljarič že na prostosti 122

NPU preiskuje poravnavo v poslu nakupa operacijskih miz, pri čemer naj bi bil udeležen Janez Zemljarič. Ta je bil med preiskavo pridržan

FINANCE
Članki
Članki Casinoju Bled prihodki letos upadli za petino 4

Gold Club čaka na soglasje vlade za prodajo državnega deleža, s čimer bi postal večinski lastnik igralnice

FINANCE
Članki
Članki Dragonja: Za eno delovno mesto je država dala 60 tisoč evrov 30

Minister za gospodarstvo je izračunal, da so državne spodbude v zadnjem triletju omogočile 12 tisoč zaposlitev; pa so te dolgoročne?

PRO
Članki
Članki Izjemne zgodbe in potenciali pri povezovanju kmetijstva in turizma (brezplačna revija)

V deželi, kjer se točita med in vino, se vse bolj uspešno povezujeta panogi kmetijstva in turizma. Poglejte, kako to uspeva najboljšim.