Vlada obljublja, da subvencioniranje šolskega prevoza ni ogroženo

Čas branja: 2 min
19.05.2014  13:01
Vlada bo danes zagotovila sredstva do konca junija, v dveh tednih pa denar do konca leta; od kje bodo dobili denar, še ne vedo

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Dijakom in študentom ne bo treba doplačevati mesečnih vozovnic, subvencije prevoza ne bodo ukinjene, je danes v DZ zagotovila premierka, ki opravlja tekoče posle, Alenka Bratušek. Kot je dejala, bodo tekom dneva zagotovili sredstva do konca junija, v roku 14 dni pa bodo našli rešitev za do konca leta. Kje natančno bodo dobili denar, ni pojasnila.

Po besedah Bratuškove pa je dejstvo, da finančni načrt ministrstva sestavlja pristojni minister, ki je za načrt tudi odgovoren. "Dejstvo je tudi, da je treba vsekakor najprej pokriti zakonske obveznosti, potem pa vse ostalo. Problem tudi s tem, da ugotovimo, kdo svoje naloge ni opravil, ni rešen, ampak nikomur ne bo treba doplačati kart. Subvencije ne bodo ukinjene," je v odgovoru na poslansko vprašanje Jasmine Opec (SLS) povedala Bratuškova.

bratusek-alenka13-be.1386016036.jpg.s.600px.jpg

Omejene možnosti ukrepanja proti Omerzelu

Opecova je od Bratuškove želela tudi odgovor, kje konkretno bo vlada, ki opravlja tekoče posle, dobila denar za nadaljnje subvencioniranje prevozov dijakov in študentov. Vprašala jo je tudi, ali bo ukrepala proti ministru za infrastrukturo in prostor, ki opravlja tekoče posle, Samu Omerzelu, saj da je minuli teden v izjavah kritizirala njegovo delo.

Bratuškova je glede sredstev za subvencije dejala le, da bo Opecovo lahko natančno obvestila, od kje bodo zagotovljene prerazporeditve v proračunu. O Omerzelu pa je povedala, da je bila njegova edina napaka ta, da te težave ni reševal za skupno mizo, ampak preko javnosti. "Mislim, da tako obnašanje znotraj vlade ni najbolj primerno. Kako pa lahko ukrepam proti ministru, ki že tako ali tako opravlja samo tekoče posle, pa verjamem, da veste, spoštovana poslanka," je dodala.

Omerzel je namreč minuli teden orisal po njegovih navedbah nevzdržne razmere na ministrstvu. Sporočil je, da se je ministrstvo na področju subvencioniranja prevozov dijakov in študentov znašlo v položaju, ko pred koncem šolskega leta ne bo sposobno prepeljati dijakov in študentov v šolo in nazaj.

Omerzel: Bil sem naiven

V DZ se je danes v odgovoru na poslansko vprašanje Mihaela Prevca (SLS) na dogajanje odzval tudi Omerzel in ponovil, da so na ministrstvu pripravljali predloge za reševanje "nevzdržne finančne situacije", a da zanje na žalost ni bilo posluha.

Ob tem je poudaril, da se je pred novinarsko konferenco minuli teden vprašal, ali je res izčrpal čisto vse možnosti za pogovore znotraj vlade o iskanju rešitev. "Verjemite mi, moj odgovor je bil da," je dodal.

Kot je še dejal Omerzel, se je pri sprejemanju proračuna smatral kot del vladne ekipe in je bil prepričan, da bodo rešitve iskali skupaj. Po njegovih besedah so namreč že ob sprejemanju proračuna vedeli, da bodo potrebovali več denarja, pri sestavljanju proračuna pa so predstavniki infrastrukturnega in finančnega ministrstva skupaj pregledovali postavke.

"V kar sem takrat verjel, in kar sam sebi zdaj očitam, je, da smo ekipa. Verjel sem, da na ravni od ministra do ministra beseda nekaj velja," je povedal in dodal, da je bil takrat politično naiven. Priznal je, da bi se verjetno na razmere moral odzvati že prej, a je vse do novinarske konference minuli teden verjel, da bodo rešitev za nastale razmere našli skupaj.


Več iz teme:  

Preberite tudi:

19.05.2014

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Casinoju Bled prihodki letos upadli za petino 4

Gold Club čaka na soglasje vlade za prodajo državnega deleža, s čimer bi postal večinski lastnik igralnice

FINANCE
Članki
Članki ATC Kanin ni bil prodan. Bo cena šla pod milijon evrov? 1

Za nakup premoženja ATC Kanin za 1,141 milijona evrov ni bilo zanimanja. »Bliža se naslednja zima, ki bo povzročila dodatno škodo,«...

FINANCE
Članki
Članki Višji davki udarili japonsko potrošnjo in naložbe 1

Od aprila, ko je vlada premiera Šinza Abeja zvišala prometni davek (njihvoa različica DDV), se je BDP skrčil za 1,7 odstotka

FINANCE
Članki
Članki (foto) Pahor na Mosu: Država nas še vedno stane preveč 48

Vlada Mira Cerarja ima ob visoki podpori javnosti realne možnosti, da Slovenijo popelje na pot okrevanja, meni predsednik države.

MLADI
Učitelji
Učitelji Zamude in novosti finančnega opismenjevanja

Država zamuja pri postavitvi osrednje spletne strani, ki bo namenjena finančnemu opismenjevanju prebivalstva; so pa v šolskih programih...

FINANCE
Članki
Članki Kaj za podjetja pomeni, če so 2. januarja šole zaprte? 6

Šolarji 2. januarja, ki bo prihodnje leto v petek, ne bodo imeli pouka. "Najlažje bi bilo, če bi bili prosti dnevi v gospodarstvu in...

FINANCE
Članki
Članki Izvedenec našel povezavo med posojili skupine Laško in Šrotovim prevzemom 2

Srečko Lavrenčič je šel po poteh denarnih tokov v skupini Pivovarna Laško v letih 2008 in 2009

PRO
Članki
Članki (Natečaj Agrobiznis hi-tech) Kako z novimi tehnologijami spraviti več od njive do mize?

Iščemo ponudnike in uporabnike novih tehnoloških rešitev, ki lahko izboljšajo učinkovitost skozi celotno prehransko verigo. Ste eni...