Čufer: NKBM lahko prodamo še letos

Čas branja: 2 min
13.05.2014  22:30
Na včerajšnji 31. Finančni konferenci je finančni minister v odhajanju Uroš Čufer poudaril, da vlagateljev ni strah, kaj se bo v prihodnje dogajalo s Slovenijo, saj veliki obrati v ekonomski politiki sploh niso mogoči, država pa ima dovolj likvidnostnih rezerv za vsaj leto dni.

Kako bo davkoplačevalski denar, namenjen sanaciji bančnega sistema, vrnjen v proračun?

Slabe terjatve, ki so prenesene na slabo banko, bi se po načrtih v petih letih povrnile s prodajami slabih naložb. Vse obveznice, ki so bile izdane z državnim jamstvom, bi tako lahko bile poplačane. Kar zadeva dokapitalizirane banke, pa bo država poplačana s prodajo bank, do prodaje pa z dividendami. Ideja je, da dobimo čim večji del vloženega povrnjen. Hkrati pa želimo, da čim večji delež podjetij začne poslovati normalno, se skozi davke spet steče v državno blagajno.

cufer-lipnik14-ih.1400012486.jpg.o.600px.jpg
Foto: Irena Herak

Kdaj bodo prodane?

Za NKBM, ki je na seznamu 15 podjetij za privatizacijo, smo postopke prodaje začeli kmalu po privatizaciji. Zdaj Sod išče vlagatelje. Ta postopek je pripravljen tako, da bi se lahko končal letos. S preglednimi postopki bomo želeli doseči najboljšo ceno.

Pa smo pripravljeni ta postopek izpeljati?

Za zdaj ga peljemo. Zdajšnjih 15 podjetij se prodaja normalno. Kar zadeva nadaljnjih 15 podjetij, pa se je v parlamentu zataknilo, želeli so namreč celotno strategijo ter določiti, kaj je strateško in kaj ne. Znotraj tega pa bo SDH določil, kaj namerava prodati in česa ne. To bo odvisno od fiskalnih pričakovanj od SDH.

Kako izločiti politiko pri takšnih odločitvah?

Mislim, da tu politika mora odigrati svojo vlogo in odločati, glede na to, da ima to lahko zelo pomembne fiskalne in tudi razvojne posledice. Je pa seveda treba, ko enkrat pride do odločitve o privatizaciji, postopke pustiti, da nemoteno tečejo.

Precej ste se zadolževali. Imamo dovolj sredstev, da preživimo politično krizo?

Imamo 4,8 milijarde evrov finančnih sredstev, s čimer imamo zelo veliko manevrskega prostora. Z dodatnim zadolževanjem prek kratkoročnih vrednostnih papirjev lahko to še povečamo, tako da smo pokriti dolgo v leto 2015. Svojim naslednikom lahko pustimo normalno stanje. Mislim, da imamo v zvezi z ekonomsko politiko zelo omejene možnosti, zaradi česar tudi ni bilo večjih negativnih odzivov na finančnih trgih.

Se lahko bojimo še kakšnih novih davkov?

Z moje strani ne.

Pa v prihodnje, kako bo potekalo zmanjševanje proračunske luknje?

Zdaj smo v letih, ko bo potrebna fiskalna konsolidacija. Moramo si prizadevati za ukrepe, ki bi dolgoročno vodili k večji konkurenčnosti. In tudi javni sektor mora delovati tako, da bo davkoplačevalcem dal čim boljše storitve.

Pred dnevi ste dejali, da razmišljate o neuvedbi finančnega davka. Ste resni?

Vlagatelji se že tako na široko ognejo Sloveniji, zato razmišljam, da bi evropski finančni davek še dodatno negativno vplival na to. Nimam mandata, da bi iz te skupine držav, ki bi uvedle davek, izstopili. Se mi pa zdi to smiselno. Strošek zbiranja bi bil namreč enak ocenjenemu prihodku davka. Vsi so me tedaj spraševali, ali si to upamo. Mislim, da si.

Lahko Slovenija kaj zasluži? Bi imeli na ljubljanski borzi kaj od takšne odločitve?

Mislim, da si kakšnih večjih koristi ne moremo obetati, nam bo pa verjetno prihranjen kakšen dodaten nov strošek.

Preberite tudi:

13.05.2014
13.05.2014
13.05.2014
13.05.2014
13.05.2014
19.05.2014

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Ali lahko poenostavljena legalizacija res stane 30 tisoč evrov?

Odgovor je: da. Vendar morate imeti hišo res na nesrečni lokaciji.

FINANCE
Kakšni reveži bi bili »najbogatejši« slovenski upokojenci v Franciji 6

Macron je v Franciji umaknil davek na pokojnine pod dva tisoč evrov,  v Sloveniji  pokojnin od 1.800 evrov navzgor ni niti dva odstotka

MANAGER
Manager
Manager Kaj po Merklovi prinaša katoličanka iz Posarja

Annegret Kramp-Karrenbauer, ki so jo nemški krščanski demokrati (CDU) izvolili za novo vodjo stranke in naslednico Angele Merkel, čaka...

FINANCE
Bo Vasle zbral 46 glasov poslancev? Znano bo v sredo. Dan D tudi za Dietnerjevo in SDH ter novega ministra

Začenja se redna decembrska seja - nujno: zvišanje plač v javnem sektorju

FINANCE
Članki
PRO
Članki
Članki (Priročnik) Gradnja in bivanje - Sonce vso zimo greje zastonj

Priloga Gradnja in bivanje prinaša številne odgovore in predstavlja nove tehnologije za gradnjo doma in njegovo redno vzdrževanje ter...

FINANCE
Članki
Članki (grafi) Bo šef ECB danes naznanil, da je obdobja poceni denarja nepreklicno konec?

Po pričakovanju analitikov se bo Mario Draghi zaostrovanja denarne politike ECB lotil zelo previdno, da ne bi ogrozil evrske gospodarske...

AVTO
Testi
Testi Ford, ki pravila igre piše na novo 2

Test: ford focus 1.5 ecoboost titanium business wagon automatic nikoli ni bil stranski igralec, v novi generaciji pa je postal celostno...