Sevčnikar: Če ne bo ukrepov, bo stavkal celoten sistem HSE!

Čas branja: 2 min
09.05.2014  12:03
"Košorok je v letu in pol pokazal, kako je nesposoben. Ne vem kako bo sam nadziral vse te družbe, kjer je ukinil nadzorne svete. Morda pa je namen v ozadju odprodaja posameznih naložb," trdi prvi sindikalist v energetiki Branko Sevčnikar

Obveščaj me o novih člankih:  

Sindikalisti protestirajo proti odločitvi direktorja Holdinga Slovenske elektrarne Blaža Košoroka, ki je pred dnevi "ukinil" nadzorne svete v hčerinskih družbah Dravske elektrarne Maribor, Termoelektrarna Šoštanj in Soške elektrarne Nova Gorica, kar smo na Financah sicer pozdravili. Več v članku Košorok ukinil nadzorne svete. Hvala bogu!

"V sredo bodo stekli vsi izvršni sveti sindikatov delavcev v energetiki. Takrat bomo napovedali stavko. Če ne bo ukrepov, bo v roku enega meseca stavka v celotnem sistemu," napoveduje prvi sindikalist delavcev v energetiki (SDE) Branko Sevčnikar. In kaj bo moral narediti Košorok, da to prepreči?

"Vzpostaviti bo moral socialno partnerstvo, predpogoj pa je vrnitev v prvotno stanje, da se spet uvedejo nadzorni sveti," je še napovedal Sevčnikar.

Govora je o stavki in stečaju HSE

"Močno so nas užalostili, spet smo postavljeni pred zid. Danes je dan zmage, vendar tako ne moremo zmagovati. Nekatere managerje je treba poučiti. Največja bojazen je, da socialni partnerji nismo bili udeleženi v postopke odločanja. Menim, da želi uprava sama vse skupaj upravljati, da bi lahko na koncu sami upravljali z denarjem. Nič pa ne ukrenejo glede donacij in sponzorskih pogodb, kjer odtekajo sredstva," je povedal Sevčnikar.

HSE: Za stavko ni ne razumskih ne zakonskih podlag

V HSE so ob tem zanikali namigovanja, da naj bi odprava nadzornih svetov pomenila začetek odpuščanj in prodaje odvisnih družb. Prepričani so namreč, da bo skupina kot celota obstala le, če bodo korenito spremenili način njenega upravljanja. "Dosedanja praksa namreč v zaostreni finančni in likvidnostni situaciji ne more biti učinkovita, sploh pa ne, če jo nenehno spremljajo grožnje s stavko, za katero ni ne razumskih ne zakonskih podlag," so zapisali v odzivu na trditve sindikalistov.

"Skozi leta se je tudi izkazalo, da nadzorniki družb skupine HSE svojega dela kot organ nadzora ne opravljajo zadovoljivo in da vodstvom družb pogosto služijo kot ščit pred sprejemanjem zahtevnih, zavezujočih in nepovratnih odločitev," so še sporočili.

Strah pred tujci

"Možen je tudi stečaj HSE, kar nas najbolj skrbi. Če bodo banke zahtevale vrnitev sredstev, ki jih HSE ne more dati, bodo zahtevale unovčitev poroštva. Nato bo sledila odprodaja HSE, kar bomo skušali preprečiti tudi s stavko. Najbolj čudno je, da družbe v skupini HSE nimajo potrjenih poslovnih načrtov," pravi Sevčnikar, ki ga skrbi tudi, da bi slovenska energetika pristala v rokah tujcev.

Ali bi bili tujci nujno slabi lastniki? "Tujci ne bi bili nujno slabi gospodarji, vendar bi imeli raje dobre domače gospodarje, kar pa Košorok ni," odgovarja Sevčnikar. Gorazd Leban iz sindikata Soških elektrarn pa je dodal, da izkušnje iz tujine kažejo, da so tujci lahko slabi lastniki, "ker izkoristijo, kar so kupili, poberejo ves dobiček, na koncu pa država objekte odkupi nazaj in jih na svoje stroške obnavlja".

sevcnikar_branko2_br.20140305132350.jpg.n.600px.jpg

Majhenič: Košorok dela pod mizo

Bojan Majhenič, predstavnik sindikata v Dravskih elektrarnah Maribor, je povedal: "To, kar je naredil Košorok, nas žalosti in smo razočarani. Dela neracionalno in skrbi nas, ker je delal pod mizo. Po navadi tako delajo tisti s slabimi nameni. Ali dela proti hčerinskim družbam, ne vemo. Hčerinske družbe so sicer v dobri kondiciji in kdor bi jih prevzel zdaj, ne bi rabil 30 let nič vlagati," je povedal Majhenič, ki dodaja, da bi lahko HSE postal plen velikih igralcev. In kdo so ti "plenilci"? "To morate vi novinarji raziskati. To so veliki 'playerji', ki po celem Balkanu kupujejo naložbe," odgovarja.

"Kot firma dobro poslujemo, zato nas ta akt skrbi," pa je poudaril Danilo Tajnik iz Teša. "Zakaj spremembe, če nekdo dela dobro? Razlogi so verjetno v odpuščanjih, zmanjševanju plač. V naslednjem tednu načrtujemo sklic zbora delavcev, kjer bo govora tudi o možnosti stavke, če bo ta potrebna."

Gorazd Leban iz Soških elektrarn je ob tem izpostavil, da so zaposleni nemirni. "Z ukinitvijo nadzornih svetov so izkazali nezaupanje tako v svete kot tudi v direktorje družb. Kot vem, tudi vodstva teh družb niso vedela, kaj se pripravlja, zato bomo tudi mi proučili nadaljnje korake."Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Sindikat energetike napovedal zaostrovanje dialoga z vlado 15

V sindikatu so se za zaostrovanje odločili zaradi ravnanj v HSE in neuresničenih ukrepov z marčnega sestanka s predstavniki vlade

FINANCE
Članki
Članki Gospodarstveniki: Nestabilno okolje odganja tuje naložbe, čas za trojko? 48

"Če sami nismo sposobni voditi lastne države, se lahko vprašamo, ali si jo zaslužimo," pravi podjetnik Igor Akrapovič.

FINANCE
Članki
Članki Jezerc iz NLB: Čutim se objektivno odgovornega za bančno luknjo 20

"Bančniki nismo bili tako pametni in vsevidni, da bi predvideli krizo," pravi nekdanji šef področja poslovanje s podjetji v NLB Tomaž...

FINANCE
Članki
Članki Hočevarjeva: Vprašanja o podrobnosti posojilnih tokov niso bila zaželena 3

Ker smo dobili vtis, da je to nezaželeno, nismo spraševali, je povedala finančnica Laškega Mirjam Hočevar

FINANCE
Članki
Članki Međedovićeva: Infond holding bi moral biti konec leta 2008 insolventen 6

Nekdanja izvršna direktorica Dela priča na sojenju Bošku Šrotu in soobtoženim zaradi domnevnega oškodovanja Pivovarne Laško

FINANCE
Članki
Članki Kozina: Banke so vedele, kaj se dogaja v Laškem, a so z molkom reševale sebe 8

Stečaj Infond Holdinga konec leta 2008 skupine Laško ne bi prizadel, meni tožilec, ki pravi, da je bil holding izključno problem bank

FINANCE
Članki
Članki 'Gospodarstvo bo ponovno plačevalo premijo za politično negotovost' 31

Ekonomisti o tem, kakšne posledice bo za Slovenijo imelo slavje Zorana Jankovića na kongresu PS

PRO
Članki
Članki Kako gospodarno upravljati z družinskimi nepremičninami

Številni Slovenci zato v zadnjem obdobju ugotavljajo, da so nepremičnine, v katerih živijo, prevelike in potratne.