Pahor: Volitve bi - upoštevajoč roke - lahko bile julija

Čas branja: 2 min
07.05.2014  08:05  Dopolnjeno: 07.05.2014 17:09
Predsednik Borut Pahor je še povedal, da z razpisom ne bo hitel in tudi ne bo zavlačeval.

Obveščaj me o novih člankih:  

Ustavni pravniki so na srečanje k predsedniku republike Borutu Pahorju prišli z različnimi stališči glede najboljše možnosti razpisa predčasnih volitev. Dilema je glede skrajševanja rokov, odprlo pa se je vprašanje "mirovanja rokov med počitnicami".

Predsednik je nato v izjavi za javnost sporočil, da je na srečanju prevladalo mnenje, da je edini ustavnopravno neprimeren mesec za izvedbo volilnih opravil in volitev avgust. "Moč je sklepati, da volitve v juniju niso mogoče, pač pa upoštevajoč roke bolj mogoče v juliju," je dodal.

Volitve v skladu s pravnim in ustavnim redom

Pahor je še povedal, da z razpisom ne bo hitel in tudi ne bo zavlačeval. Poudaril je, da bo volitve razpisal v skladu s pravnim in ustavnim redom.

Celoten postopek mora biti po njegovem čim bolj razumljen in mora zbujati zaupanje, hkrati pa mora upravičiti pričakovanja, da bo nastala situacija po odstopu vlade čim manj prizadela interese države in državljanov.

pravniki-pahor05-be.1399470265.JPG.c.600px.jpg

Pahor bi z razpustitvijo parlamenta lahko čakal

Pred sestankom so bila mnenja pravnikov različna. Ustavni pravnik Andraž Teršek je izpostavil možnost mirovanja rokov med počitnicami, kar bi omogočilo poznejšo izvedbo volitev. Podobno vprašanje je izpostavil tudi pravnik Janez Pogorelec. Ocenjuje, da bi predsednik morda lahko z razpustitvijo parlamenta čakal nekaj dni, največ en mesec.

Vsaka od rešitev ima po njegovih besedah določene prednosti in določene slabosti. "Najbolj čista rešitev je ta, da se gre po ustavi in po rokih," je dejal. Skrajševanje rokov pa je po njegovem mnenju problematično zato, ker bi državljane trikrat v enem mesecu poslali na volišča. Težko pa bi po njegovih ocenah toliko razpotegnili roke, da bi imeli predčasne volitve skupaj z lokalnimi.

Teršek: Volitve niso nekaj, k čemur bi hiteli

Teršek je z ustavnega vidika ocenil, da je predčasne volitve moč razpisati že 19. dan po tem, ko odstop predsednice vlade dobi pravni učinek. Prvi korak, ko se predsednik republike sestane s poslanskimi skupinami, je namreč po njegovem mnenju lahko zaključen v enem dnevu, ker se poslanske skupine lahko kategorično odpovedo iskanju novega mandatarja. Ključnih je 14 dni, v katerem imajo poslanci ustavno pravico predlagati mandatarja, zato se ji po njegovem prepričanju "ne gre s podpisi vnaprej odpovedati".

A z vidika državljana pravi, da volitve niso nekaj, "k čemur bi hiteli kar tako". Po njegovem, kot pravi, "ustavniškem mnenju", ki izhaja iz odločb ustavnega sodišča, pa med poletnimi počitnicami ne sme biti ne volitev in ne predvolilne kampanje. To je v ustavnem redu jasno, je dodal.

pravniki-pahor03-be.1399470237.JPG.c.600px.jpg

Vprašanje se lahko znajde tudi na ustavnem sodišču

Pravnik Ciril Ribičič pa je poudaril, da je poleg problema časa treba "vzeti v obzir tudi to, da bodo volitve čim bolj legitimne, da bo čim več možnosti, da se ljudje informirajo o kandidatih, čim več možnosti, da se s parlamentarnimi strankami enakopravno soočijo tudi tiste, ki so za zdaj zunaj parlamenta".

Nekateri omenjajo še možnost, da bo treba počakati na vse roke, o odloku za razpis volitev pa da bi lahko presojalo ustavno sodišče. To bi lahko datum volitev nekoliko potegnilo proti jeseni. A spet vprašanje, za koliko sploh, saj bi ustavno sodišče lahko dokaj hitro odločilo.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Pahor: Evropa zadnja leta ni pogoj za blaginjo, a zunaj nje bi bilo huje 5

Vtis ljudi je trenutno tak, da njihov glas bistveno ne odloča o evropski prihodnosti, meni predsednik države Borut Pahor

FINANCE
Članki
Članki Hauc: Slabe prakse v bankah se bodo še dogajale 14

"Zlate ribice imajo menda 30 sekund spomina, jaz menim, da ga imajo nekateri ljudje še manj. Pozabijo celo vojne," pravi šef NKBM Aleš...

FINANCE
Članki
Članki Pertinač: Gre za zaseg sredstev, po našem mnenju nezakonit 14

To je prvi komentar državnega sekretarja Aljuša Pertinača o vladnem odvzemu 80 milijonov evrov ministrstvu za izobraževanje

FINANCE
Članki
Članki Ustavno sodišče: Odločitev o volitvah danes, o Janši pa ne 151

Ustavni sodniki obravnavajo pritožbo šefa SDS Janeza Janše glede sodbe v aferi Patria in pobudo za ustavno presojo datuma predčasnih...

FINANCE
Članki
Članki Pahor: Prioriteta bodoče vlade mora biti sanacija javnega zdravstva 29

Javni zdravstveni sistem je trenutno najbolj ogrožen, ranljiv in najtežje popravljiv, opozarja predsednik republike

FINANCE
Članki
Članki Radonjič ne bo mandatar, Vogrin dobil le en podpis 43

Poskus Ivana Vogrina, da za mandatarja predlaga Dušana Radonjiča, ni uspel. Volitve bodo najverjetneje sredi julija

PRO
Članki
Članki Kako lahko nepremičnine po 45. letu delajo za vas?

Mnogo Slovencev v srednjih letih ima lastne nepremičnine večje vrednosti, a prihodki največkrat ne zadoščajo njihovim željam in...