Čufer ne izključuje možnosti nove zadolžitve - še letos

Čas branja: 2 min
06.05.2014  18:54
"Če se bo pojavila priložnost ali razlogi, na podlagi katerih bi ocenili, da bo to potrebno, bomo to pač storili," pravi minister

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Slovenija mora za odpravo presežnih gospodarskih neravnovesij nadaljevati reforme, skoraj zagotovo pa bodo potrebni tudi še dodatni ukrepi za znižanje javnofinančnega primanjkljaja na 2,5 odstotka BDP v prihodnjem letu, je danes v Bruslju dejal finančni minister Uroš Čufer.

Da bosta Slovenija in Italija, ki se soočata s presežnimi makroekonomski neravnovesji, morali okrepiti ukrepanje in da se tega obe dobro zavedata, je poudaril tudi šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem po včerajšnjem sestanku evroskupine, ki je razpravljala o marčnem poročilu Evropske komisije o makroekonomskih neravnovesjih.

Ponedeljkova razprava po Čuferjevih besedah "ni bila zelo presenetljiva", saj so bili vsi elementi, o katerih so se pogovarjali, že pred časom javni. Slovenija še vedno ima makroekonomska neravnovesja, ki jih pospešeno odpravlja, vendar ta postopek še ni končan, kar pomeni, da je pomembno nadaljevati reforme, je poudaril minister.

Pri tem je izpostavil čiščenje bančnega sistema, pri čemer je treba do konca izpeljati še nekatere transakcije, razdolževanje podjetij, nadaljevanje privatizacije in oblikovanje Slovenskega državnega holdinga ter uresničitev zastavljenih ciljev na področju fiskalne konsolidacije.

cufer-uros09-be.1390248502.jpg.n.960px.jpg

Čufer dvomi, da bi Bruselj proti Sloveniji sprožil postopek

Evropska komisija bo proračunsko in reformno ukrepanje Slovenije ocenila 2. junija. Če bo presodila, da ukrepanje za odpravo presežnih neravnovesij ni dovolj odločno, lahko sproži postopek za odpravo presežnih neravnovesij, ki v skrajnem primeru pomeni 0,1 odstotka BDP kazni.

Minister Čufer sprožitve tega postopka 2. junija ne pričakuje, pričakuje pa še kakšen pogovor o ukrepih, tudi v luči "naše politične nestabilnosti, ki zagotovo zmanjša našo sposobnost odločanja in moč implementacije ukrepov". Ob tem je pristavil, da je sicer v Evropi zelo pogosto kakšna država brez vlade.

Komisija opozorila: ukrepajte hitreje!

Komisija je Slovenijo marca s posebnim priporočilom opozorila tudi, da mora okrepiti ukrepanje za odpravo presežnega primanjkljaja. V spomladanski gospodarski napovedi, objavljeni v ponedeljek, je sicer Sloveniji v prihodnjem letu napovedala 3,1-odstoten javnofinančni primanjkljaj, medtem ko bi ga morala znižati na 2,5 odstotka BDP.

Komisija je v napovedi upoštevala samo ukrepe, ki so bili do 24. aprila že sprejeti na vladi in poslani v parlament, če je potreben sprejem v parlamentu, je pojasnil minister. A obenem je ocenil, da "bo skoraj zagotovo potreben še kakšen dodaten ukrep za konsolidacijo v naslednjem letu".

Na vprašanje, kateri ukrepi bi to lahko bili, je odgovoril, da bomo videli, kdo jih bo sploh sprejemal in predlagal. Neuradno pa se omenja, da so zaloge še v zdravstvu, šolstvu, lokalnih skupnostih in pri subvencijah v povezavi z evropskimi sredstvi.

V četrtek o dopustnih tekočih poslih, še letos nova zadolžitev?

Sicer pa je Čufer še pojasnil, da se bodo v četrtek na seji vlade dogovorili, katere zadeve je treba nemoteno delati naprej z vlado, ki opravlja tekoče posle, katere pa lahko počakajo. Da so ti pogovori pravzparav nepotrebni, pišemo v članku Kakšna omejena pooblastila, vlada bi lahko delala vse - če bi hotela.

Poleg tega danes ni izključil možnosti nove zadolžitve na trgu v tem letu. "Nikoli nismo rekli, da Slovenija v nobenem primeru letos ne bo šla na trg. Rekli smo samo, da je Slovenija ustrezno refinancirala letošnje leto in del naslednjega leta, tako da ni potrebe," je dejal.

A če se bo pojavila priložnost ali kakršni koli razlogi, na podlagi katerih bi ocenili, da bo to potrebno, bomo to pač storili, je še povedal minister. Kup razlogov je, ki lahko po njegovih besedah vplivajo na oceno, da je pametno iti hitreje kot čakati na naslednje leto, na primer nestabilnosti na mednarodnih trgih. "Ampak za zdaj nič takega ni predvidenega," je sklenil.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Jezerc iz NLB: Čutim se objektivno odgovornega za bančno luknjo 20

"Bančniki nismo bili tako pametni in vsevidni, da bi predvideli krizo," pravi nekdanji šef področja poslovanje s podjetji v NLB Tomaž...

FINANCE
Članki
Članki Lukšič: Zadeve pri prodaji Mercatorja gredo čez rob dopustnega 97

Prvak SD Igor Lukšič se je znova dotaknil procesa prodaje Mercatorja. Tokrat pravi, da če se Mercator zruši, bo to za Slovenijo...

FINANCE
Članki
Članki Gospodarstveniki: Nestabilno okolje odganja tuje naložbe, čas za trojko? 48

"Če sami nismo sposobni voditi lastne države, se lahko vprašamo, ali si jo zaslužimo," pravi podjetnik Igor Akrapovič.

FINANCE
Članki
Članki Kraljič: Slovenija iz krize ne bo izšla še vsaj leto ali dve 37

Premiki so, a vse poteka prepočasi, ugotavlja nekdanji direktor svetovalnega podjetja McKinsey Peter Kraljič

FINANCE
Članki
Članki 'Gospodarstvo bo ponovno plačevalo premijo za politično negotovost' 31

Ekonomisti o tem, kakšne posledice bo za Slovenijo imelo slavje Zorana Jankovića na kongresu PS

FINANCE
Članki
Članki Čufer: Menim, da je dvig DDV sprejemljiv predlog 69

"Ne posreči se vsaka stvar v življenju. Ena ni uspela, bo pač naslednja," pravi finančni minister, ki bi zdaj poskušal z dvigom DDV

FINANCE
Članki
Članki Međedovićeva: Infond holding bi moral biti konec leta 2008 insolventen 6

Nekdanja izvršna direktorica Dela priča na sojenju Bošku Šrotu in soobtoženim zaradi domnevnega oškodovanja Pivovarne Laško