Čufer ne izključuje možnosti nove zadolžitve - še letos

Čas branja: 2 min
06.05.2014  18:54
"Če se bo pojavila priložnost ali razlogi, na podlagi katerih bi ocenili, da bo to potrebno, bomo to pač storili," pravi minister

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Slovenija mora za odpravo presežnih gospodarskih neravnovesij nadaljevati reforme, skoraj zagotovo pa bodo potrebni tudi še dodatni ukrepi za znižanje javnofinančnega primanjkljaja na 2,5 odstotka BDP v prihodnjem letu, je danes v Bruslju dejal finančni minister Uroš Čufer.

Da bosta Slovenija in Italija, ki se soočata s presežnimi makroekonomski neravnovesji, morali okrepiti ukrepanje in da se tega obe dobro zavedata, je poudaril tudi šef evroskupine Jeroen Dijsselbloem po včerajšnjem sestanku evroskupine, ki je razpravljala o marčnem poročilu Evropske komisije o makroekonomskih neravnovesjih.

Ponedeljkova razprava po Čuferjevih besedah "ni bila zelo presenetljiva", saj so bili vsi elementi, o katerih so se pogovarjali, že pred časom javni. Slovenija še vedno ima makroekonomska neravnovesja, ki jih pospešeno odpravlja, vendar ta postopek še ni končan, kar pomeni, da je pomembno nadaljevati reforme, je poudaril minister.

Pri tem je izpostavil čiščenje bančnega sistema, pri čemer je treba do konca izpeljati še nekatere transakcije, razdolževanje podjetij, nadaljevanje privatizacije in oblikovanje Slovenskega državnega holdinga ter uresničitev zastavljenih ciljev na področju fiskalne konsolidacije.

cufer-uros09-be.1390248502.jpg.n.960px.jpg

Čufer dvomi, da bi Bruselj proti Sloveniji sprožil postopek

Evropska komisija bo proračunsko in reformno ukrepanje Slovenije ocenila 2. junija. Če bo presodila, da ukrepanje za odpravo presežnih neravnovesij ni dovolj odločno, lahko sproži postopek za odpravo presežnih neravnovesij, ki v skrajnem primeru pomeni 0,1 odstotka BDP kazni.

Minister Čufer sprožitve tega postopka 2. junija ne pričakuje, pričakuje pa še kakšen pogovor o ukrepih, tudi v luči "naše politične nestabilnosti, ki zagotovo zmanjša našo sposobnost odločanja in moč implementacije ukrepov". Ob tem je pristavil, da je sicer v Evropi zelo pogosto kakšna država brez vlade.

Komisija opozorila: ukrepajte hitreje!

Komisija je Slovenijo marca s posebnim priporočilom opozorila tudi, da mora okrepiti ukrepanje za odpravo presežnega primanjkljaja. V spomladanski gospodarski napovedi, objavljeni v ponedeljek, je sicer Sloveniji v prihodnjem letu napovedala 3,1-odstoten javnofinančni primanjkljaj, medtem ko bi ga morala znižati na 2,5 odstotka BDP.

Komisija je v napovedi upoštevala samo ukrepe, ki so bili do 24. aprila že sprejeti na vladi in poslani v parlament, če je potreben sprejem v parlamentu, je pojasnil minister. A obenem je ocenil, da "bo skoraj zagotovo potreben še kakšen dodaten ukrep za konsolidacijo v naslednjem letu".

Na vprašanje, kateri ukrepi bi to lahko bili, je odgovoril, da bomo videli, kdo jih bo sploh sprejemal in predlagal. Neuradno pa se omenja, da so zaloge še v zdravstvu, šolstvu, lokalnih skupnostih in pri subvencijah v povezavi z evropskimi sredstvi.

V četrtek o dopustnih tekočih poslih, še letos nova zadolžitev?

Sicer pa je Čufer še pojasnil, da se bodo v četrtek na seji vlade dogovorili, katere zadeve je treba nemoteno delati naprej z vlado, ki opravlja tekoče posle, katere pa lahko počakajo. Da so ti pogovori pravzparav nepotrebni, pišemo v članku Kakšna omejena pooblastila, vlada bi lahko delala vse - če bi hotela.

Poleg tega danes ni izključil možnosti nove zadolžitve na trgu v tem letu. "Nikoli nismo rekli, da Slovenija v nobenem primeru letos ne bo šla na trg. Rekli smo samo, da je Slovenija ustrezno refinancirala letošnje leto in del naslednjega leta, tako da ni potrebe," je dejal.

A če se bo pojavila priložnost ali kakršni koli razlogi, na podlagi katerih bi ocenili, da bo to potrebno, bomo to pač storili, je še povedal minister. Kup razlogov je, ki lahko po njegovih besedah vplivajo na oceno, da je pametno iti hitreje kot čakati na naslednje leto, na primer nestabilnosti na mednarodnih trgih. "Ampak za zdaj nič takega ni predvidenega," je sklenil.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Casinoju Bled prihodki letos upadli za petino 4

Gold Club čaka na soglasje vlade za prodajo državnega deleža, s čimer bi postal večinski lastnik igralnice

FINANCE
Članki
Članki ATC Kanin ni bil prodan. Bo cena šla pod milijon evrov? 1

Za nakup premoženja ATC Kanin za 1,141 milijona evrov ni bilo zanimanja. »Bliža se naslednja zima, ki bo povzročila dodatno škodo,«...

FINANCE
Članki
Članki Agroruše po državnem posojilu z velikopoteznimi načrti 4

Država bo Agrorušam, ki so v težavah, a trdijo, da imajo trg, ceneje posodila 1,5 milijona evrov. Rešilna bilka ali (še ena) podpora...

MLADI
Učitelji
Učitelji Zamude in novosti finančnega opismenjevanja

Država zamuja pri postavitvi osrednje spletne strani, ki bo namenjena finančnemu opismenjevanju prebivalstva; so pa v šolskih programih...

FINANCE
Članki
Članki (foto) Pahor na Mosu: Država nas še vedno stane preveč 48

Vlada Mira Cerarja ima ob visoki podpori javnosti realne možnosti, da Slovenijo popelje na pot okrevanja, meni predsednik države.

FINANCE
Članki
Članki Kaj za podjetja pomeni, če so 2. januarja šole zaprte? 6

Šolarji 2. januarja, ki bo prihodnje leto v petek, ne bodo imeli pouka. "Najlažje bi bilo, če bi bili prosti dnevi v gospodarstvu in...

FINANCE
Članki
Članki Cerar napovedal davčne blagajne, o plačah na DUTB bi še razpravljal 5

O Mramorjevem predlogu za prepolovitev plač na DUTB pravi: "To poročilo je zgolj predlog za razpravo." Razprave pa danes niso končali.

PRO
Članki
Članki 5 razlogov, zaradi katerih boste letošnje poletje znova preživeli na hrvaški obali

Zakaj ne bi letošnje poletje raziskali najbolj zanimive hrvaške destinacije in ob tem bivali v enem izmed petih izbranih hotelov?