Gospodarstveniki: Nestabilno okolje odganja tuje naložbe, čas za trojko?

Čas branja: 3 min
26.04.2014  13:56  Dopolnjeno: 26.04.2014 19:09
"Če sami nismo sposobni voditi lastne države, se lahko vprašamo, ali si jo zaslužimo," pravi podjetnik Igor Akrapovič.

Obveščaj me o novih člankih:  

id-id-trobis-marjan8-be

Marjan Trobiš, Boxmark Leather: "Za naše podjetje se ne bo nič spremenilo. Kar se tiče poslovnega okolja, švicarskim lastnikom že v zadnjih dveh letih nismo prenesli dobre novice. Lastniki zaskrbljeno gledajo na dogajanje pri nas, saj rejting Slovenije tudi v tujini drsi navzdol, po drugi strani pa moram reči, da kljub temu verjamejo, da se bomo spravili ven iz tega vozla. Lastnikom je nerazumljiv predvsem naš način zadolževanja: ne razumejo, kako lahko nekdo, ki dobi 100 evrov, porablja 300 evrov, brez da bi ob tem iskal možne prihranke na odhodkovni strani.

V zadnjem času sem bil v ZDA, Angliji, Franciji. Sogovornikom ni jasno, kaj se dogaja: deset let nazaj je bila Slovenija uspešna, zgled ostalim, zdaj drsimo nekam pod Grčijo. Sam bi pozdravil prihod trojke, ker očitno ne znamo sami rešiti težav. Sicer je to slabša rešitev, a očitno v treh ali štirih ne bomo mogli rešiti problemov, zato naj pride nekdo objektiven in počisti.

Po mojem ni nujno, da bodo koalicijski partnerji privolili v padec vlade in predčasne volitve, čeprav predsedniki strank trenutno tako govorijo. Mislim, da bodo storili vse, da se trenutna vlada obdrži, saj jim za prihodnje volitve slabo kaže. Vemo, da bo politika naprej poskrbela zase."

burja

Alojz Burja, Lip Bled: "Za gospodarstvo je ta diskontinuiteta nedvomno slaba. Problem vidim v tujih naložbah. Slovenija v marsikateri panogi nima kitične mase in potrebuje tuje naložbe, a se vlagatelji za to težko odločajo, če je okolje nestabilno. Pa ne govorim le o politiki, to za seboj povleče tudi davčno, delovno zakonodajo in drugo. Vedno bolj smo nekonkurenčni. Danes ne tekmujemo več z Avstrijo ali Nemčijo, ki sta razred zase, temveč s Češko, Slovaško. Če ta vlada pade, naj naslednja - katerakoli že bo - zdrži štiri leta, da imamo podjetniki stalne sogovornike."

id-batagelj-marjan05-be

Marjan Batagelj, Postojnska jama: "Politična nestabilnost traja že nekaj časa. Odkar imamo to vlado, nismo izvedli niti ene strukturne reforme. Potrebujemo vlado z jasnim ciljem, ki bo sindikatom jasno povedala, kakšna naj bo njihova vloga - da ob vsakem odprtem vprašanju ljudi vodijo na ulico ali da so del zgodbe za bolj konkurenčno delovno okolje. Potrebujemo tudi vlado, kateri bodo strukturne reforme temeljni cilj. Prvi na seznamu sta reforma trga dela in pokojninska reforma.

Po mojem mnenju bi si morala vsaka vlada kot merilo uspeha postaviti količino tujih naložb. Pri teh nazadujemo. Pa ne le zaradi visokih davčnih obremenitev temveč tudi, ker Slovenija nima davčne in pravne stabilnosti. Podjetnik kalkulacije dela za več let naprej, tu pa je to nemogoče. Za primerjavo, Belgija je bila brez vlade dve leti pa ni bilo odliva naložb, saj so imeli dovolj čvrst sistem, ki ga politična nestabilnost ni skrhala.

Velik problem v zadnjem času opažam v javni upravi, kjer na srednjem nivoju ni več odločanja. Ker se bojijo odgovornosti, čakaš mesece in mesece na nek dokument, ki je zate kot podjetnika ključen pri odločitvi, ali boš izpeljal posel."

id-bozic-andrej9-ih

Andrej Božič, Steklarna Hrastnik: "Potrebujemo reformo delovnopravne, davčne zakonodaje, a namesto, da bi se pogovarjali, kako jih izvesti, še vedno ne vemo niti, kdo jih bo izpeljal. To se dogaja že leta, volivci pa očitno nagrajujejo politično kupčkanje, preigravanje interesov. Stanje, ko imamo šibko vlado in smo brez soglasja o potrebnih reformah, je za gospodarstvo seveda slabo.

Menim, da je čas za tehnično vlado. Najti ljudi, ki bi bili pripravljeni vstopiti v politiko, je trenutno sicer velik izziv, saj so politiki v Sloveniji svoj poklic dodobra očrnili. Posledično se, kdor ima kaj pameti, s politiko noče ukvarjati. Čas je, da najdemo nekoga, ki je v življenju že nekaj naredil, ki se ne bo prodal za tri tisoč evrov, hkrati pa je pripravljen kaj storiti še za državo.

Velik problem je naraščanje javnega dolga. Če se podjetje želi zadolževati prek svojih zmožnosti, ga banka odslovi, enako je z državo. Enkrat smo že bili tik pred tem, a smo z nekaj ukrepi pomirili finančne trge. V bivši Jugoslaviji pa smo videli, da tako v nedogled ne gre."

id-akrapovic-igor02-be

Igor Akrapovič, Akrapovič: "Zadnje dogajanje vsekakor ne bo dobro vplivalo na gospodarstvo, predvsem zaradi signalov, ki jih pošiljamo v tujino. Slovenija nujno potrebuje bolj fleksibilno delovno zakonodajo, razbremenitev najbolj produktivnega dela prebivalstva, pregon neplačnikov davkov in prispevkov, spodbujati mora mlade za tehnične poklice.

Obstoječa vlada v tej smeri ni naredila nič. Izvoznikov morebiten padec vlade ne bo prizadel, huje pa je za podjetja, ki prodajajo doma, in tista, ki so v postopku privatizacije. V takem položaju bomo težje peljali privatizacijo, kjer je že zdaj velik odpor. Podjetja v državni lasti so večinoma v težavah in jih moramo neprestano reševati. To se bo dogajalo v nedogled, če ne dobijo pravih lastnikov.

Tudi tuje vlagatelje bomo v tako okolje težko privabili. Tu moram sicer povedati, da so partnerji, ki jih povabimo k nam v podjetje, pogosto pozitivno presenečeni nad razvitostjo države. A na drugi strani mnogi potencialni vlagatelji stanje spremljajo le prek medijev, kjer pa je ugled Slovenije vse manjši.

Da izstopimo iz začaranega kroga, po mojem mnenju potrebujemo večinski volilni sistem, saj imamo nekaj strank, ki se znajdejo v vsaki vladi ter z izkoriščanjem in izsiljevanjem ovirajo izvajanje ukrepov. Če bi imeli večinski sistem, bi vlada morala prevzeti odgovornost, volivci pa bi po koncu mandata lahko njeno delo ustrezno ovrednotili.

Rekel bi tudi, da politika potrebuje nove obraze, a danes jih bo težko dobila, skrbi me negativizem med ljudmi. Na koncu nas bo morala Evropa pritisniti, da izpeljemo nujne ukrepe. To je žalostno - če sami nismo sposobni voditi lastne države, se lahko vprašamo, ali si jo zaslužimo."Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki 'Gospodarstvo bo ponovno plačevalo premijo za politično negotovost' 31

Ekonomisti o tem, kakšne posledice bo za Slovenijo imelo slavje Zorana Jankovića na kongresu PS

FINANCE
Članki
Članki Kraljič: Slovenija iz krize ne bo izšla še vsaj leto ali dve 37

Premiki so, a vse poteka prepočasi, ugotavlja nekdanji direktor svetovalnega podjetja McKinsey Peter Kraljič

FINANCE
Članki
Članki Čufer ne izključuje možnosti nove zadolžitve - še letos 39

"Če se bo pojavila priložnost ali razlogi, na podlagi katerih bi ocenili, da bo to potrebno, bomo to pač storili," pravi minister

FINANCE
Članki
Članki Mrak: Dobro, da so volitve letos. Lahko vsaj upamo na strukturne spremembe.

Ekonomist ljubljanske ekonomske fakultete Mojmir Mrak opozarja, da se bo morala prihodnja vlada lotiti odhodkovne strani javnih financ.

FINANCE
Članki
Članki Hočevarjeva: Vprašanja o podrobnosti posojilnih tokov niso bila zaželena 3

Ker smo dobili vtis, da je to nezaželeno, nismo spraševali, je povedala finančnica Laškega Mirjam Hočevar

FINANCE
Članki
Članki Jezerc iz NLB: Čutim se objektivno odgovornega za bančno luknjo 20

"Bančniki nismo bili tako pametni in vsevidni, da bi predvideli krizo," pravi nekdanji šef področja poslovanje s podjetji v NLB Tomaž...

FINANCE
Članki
Članki Međedovićeva: Infond holding bi moral biti konec leta 2008 insolventen 6

Nekdanja izvršna direktorica Dela priča na sojenju Bošku Šrotu in soobtoženim zaradi domnevnega oškodovanja Pivovarne Laško