'Gospodarstvo bo ponovno plačevalo premijo za politično negotovost'

Čas branja: 3 min
26.04.2014  09:24  Dopolnjeno: 26.04.2014 11:42
Ekonomisti o tem, kakšne posledice bo za Slovenijo imelo slavje Zorana Jankovića na kongresu PS

Obveščaj me o novih člankih:  

Ekonomiste sprašujemo, kaj včerajšnja sprememba na političnem parketu, ki je prišla s ponovno izvolitvijo Zorana Jankovića za predsednika stranke Pozitivna Slovenija (PS), pomeni za stanje v državi, za slovensko gospodarstvo.

Kako se bodo na politične igrice odzvali tuji vlagatelji? Ali in kako lahko dogajanje vpliva na privatizacijske postopke, denimo prodajo Mercatorja, ki je že v teku? Janković je včeraj jasno povedal, da je bila po njegovem mnenju največja napaka trenutne vlade uvedba slabe banke - lahko njegov povratek v politični vrh ogrozi njeno delovanje?

Davorin Kračun, Ekonomsko-poslovna fakulteta Maribor: "Ponovno se je začelo obdobje politične nestabilnosti, ki se lahko konča s predčasnimi volitvami. Za gospodarski položaj to ni dobro. Zato bi priporočal, da protagonisti političnega dogajanja, tako v koaliciji kot tudi opoziciji, strankarske in zasebne interese podredijo vodenju države. Igranje v peskovniku nategovanja za politično moč ni primerno. Naj se politične igre umestijo v pravila, a politika ni zato, da bi sama sebi dokazovala, kako močna je.

Trgi so se na negotovost že odzvali, prišlo je dviga zahtevanega donosa na slovenske obveznice. Ponovno se lahko pojavijo primeri, ko bodo tuji partnerji v realnem in finančnem sektorju slovenskim poskušali zaračunavati premijo za politično negotovost. To je udarec za gospodarstvo, to bo vplivalo na gibanje BDP.

Dogajanje zbija ceno podjetjem v privatizacijskem postopku. Država ima kot prodajalec slabši položaj. Ali lahko zadnje dogajanje vpliva na prodajo Mercatorja, je težko reči, to je velik posel. Moral bi videti bilanco trgovca in resnični interes prodajalcev, torej ali je ekonomska računica dovolj močna, da pristanejo na vse zahteve kupca. Okrog Mercatorja dviguje ogromno političnega prahu, kar zamegljuje ekonomsko računico. Za primerno ceno ni razloga, da Mercator ne bi bil prodan."

kracun-davorin7-ih.1379529954.jpg.n.600px.jpg

Dušan Mramor, Ekonomska fakulteta v Ljubljani: "Situacija me skrbi, bojim se ponovnega političnega vakuuma in nestabilnosti, ki bo odložilo sprejemanje nujnih ukrepov za normalizacijo makroekonomskih razmer. To prinaša določena tveganja, ki se lahko odrazijo tudi na zahtevanih donosih slovenskih obveznic.

Za privatizacijo bi zagotovo potrebovali vlado v polnem delovanju, da se ta moment, ki smo ga v zadnjem času dobili, ne izgubi. To ni pozitivno. Potrebno je izpeljati, kar je bilo obljubljeno.

Dvomim pa, da bi lahko Jankovićev ponovni vzpon vplival na delovanje slabe banke. Tudi sam sem bil do tega ukrepa kritičen, saj izkušnje v tujini - denimo na Irskem - niso enoznačne, je precej negativnih. Ukrep se je izkazal za dragega in počasnega. A ko je tu dogovor, da se to izvede, nima smisla vrteti časa nazaj. Po tej poti moramo iti in izpeljati stvari."

mramor-dusan7-sb.1362341194.jpg.n.600px.jpg

Primož Cencelj, KD Skladi: "Mednarodnih finančnih trgov ne zanima toliko, kdo je tisti obraz, ki vodi državo, ampak jih zanima, ali je država kredibilna v izpolnjevanju zavez in izpeljavi določenih politik. Če bo vlada padla in bo državo do predčasnih volitev vodila nekakšna tehnična vlada, bi lahko bilo na finančnih trgih malo bolj volatilno. Če pa bo vlada oziroma bodo vlade nadaljevale politiko, ki je bila začrtana še v času nekdanjega finančnega ministra Janeza Šušteršiča in se je nadaljevala v času zdajšnjega ministra Uroša Čuferja, ter bo sledila zavezam, danim EU, potem ne pričakujem, da bi to drastično poslabšalo položaj Slovenije na finančnih trgih.

Če bi se Janković oz. PS pod njegovim vodstvom oddaljila od zavez o konsolidaciji javnih financ in privatizaciji in bi vladala, bi pa to zagotovo imelo posledice na finančnih trgih."

id-cencelj-primoz27-be.jpg.n.600px.jpg

Matej Lahovnik, Ekonomska fakulteta v Ljubljani: "Slovenija se je pred dnevi dodatno zadolžila, zato kratkoročno ni nobene potrebe, da bi na finančnih trgih iskala dodaten denar. Zato tudi morebitna manjša korekcija v donosnosti slovenske obveznice ne bo problematična.

Če pa zmaga Jankovića pomeni blokado sicer že tako ali tako počasne privatizacije Telekoma Slovenije in drugih podjetij, ki so na spisku za prodajo, pa se bo to gotovo odrazilo na korekciji tečajev na Ljubljanski borzi navzdol oziroma na kratkoročnem padcu slovenskega borznega indeksa.

Ne gre toliko za to, da bi gospodarstvo žalovalo za vlado, ki navsezadnje ni izvajala strukturnih reform, je pa dvigala dajatve in Slovenijo rekordno zadolžila, temveč vidim problem v tem, da je velika verjetnost, da se bo po sedaj veljavnem volilnem sistemu tudi po naslednjih volitvah oblikovala koalicija, ki bo ujetnica različnih ekonomskih prioritet strank in v kateri bodo manjše stranke blokirale strukturne reforme ter se bomo vrteli v začaranem krogu."

lahovnik-matej17-be.1390203508.jpg.n.600px.jpgNapišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Hauc: Slabe prakse v bankah se bodo še dogajale 14

"Zlate ribice imajo menda 30 sekund spomina, jaz menim, da ga imajo nekateri ljudje še manj. Pozabijo celo vojne," pravi šef NKBM Aleš...

FINANCE
Članki
Članki S pomočjo crowdfundinga nastaja nov konservatini mesečnik 74

Zavod iskreni.net v treh korakih spletni portal nadgrajuje s tiskanim mesečnikom Domovina

FINANCE
Članki
Članki Pertinač: Gre za zaseg sredstev, po našem mnenju nezakonit 14

To je prvi komentar državnega sekretarja Aljuša Pertinača o vladnem odvzemu 80 milijonov evrov ministrstvu za izobraževanje

FINANCE
Članki
Članki Balkanski poslovneži: tako preskakujemo politične ovire 2

Balkan je še vedno dober trg za širitev poslovanja

FINANCE
Članki
Članki Pahor: Evropa zadnja leta ni pogoj za blaginjo, a zunaj nje bi bilo huje 5

Vtis ljudi je trenutno tak, da njihov glas bistveno ne odloča o evropski prihodnosti, meni predsednik države Borut Pahor

FINANCE
Članki
Članki Vlada obljublja, da subvencioniranje šolskega prevoza ni ogroženo 9

Vlada bo danes zagotovila sredstva do konca junija, v dveh tednih pa denar do konca leta; od kje bodo dobili denar, še ne vedo

FINANCE
Članki
Članki Totalna vojna na vladi: kdo ne govori resnice? 75

Kdo laže pri prerazporeditvi 77 milijonov evrov iz visokega šolstva železnicam

OGLAS
FINANCE
Izjemna priložnost nakupa štiri- in petsobnih stanovanj samo do konca junija

Eko srebrna hiša stoji ob Dunajski cesti v Ljubljani in velja za edinstven večstanovanjski pasivni objekt v Sloveniji z najsodobnejšo...