Zoran deli: Bratuškova naj bo premierka, jaz predsednik stranke

Čas branja: 2 min
25.04.2014  19:03  Dopolnjeno: 25.04.2014 19:24
"Bruselj nima pravice, da dela poskuse na državah, kot bi bili kunci, zajci," pravi ljubljanski župan in kandidat za šefa PS Zoran Janković.

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

"Ali niso na prvem mestu državljanke in državljani, pred državo in pred posamezniki," se je ljubljanski župan Zoran Janković v govoru na kongresu PS odzval na očitke, da naj državo postavi pred lastne interese.

Pravi, da teh očitkov ne razume. "Ne morem biti predsednik stranke, lahko pa sem župan. Ali to mesto ni v tej državi? Ali smo izločeni?"

Janković pravi, da se je z odločitvijo za vstop v politiko zavedal, da se podaja na strelišče. "Vsak, ki ima pet minut časa, se lahko loti moje soproge, tasta, tašče, mame. Vprašajte jih, kako jim je danes. Tudi mojim otrokom," je dejal. "Bližnji so mi svetovali, naj ne grem na volitve, ker da to ni zame. Drugi so mi rekli, da moram, ker je to dobro za Slovenijo. Nekateri od teh niso več moji prijatelji. Delo in boj sta ključni besedi že vse od ustanovitve stranke."

photo-1-17-.1398448006.JPG.o.600px.jpg

'Povezave z Janšo so neumnost'

"Tisti, ki me vežejo z Janšo, večje žalitve in neumnosti ne morejo izpeljati," je ljubljanski župan zanikal namigovanja, da naj bi se šef SDS in šef PS dogovorila, da Janković v primeru zmage na kongresu vodenje vlade prepusti Verici Trstenjak.

Za Gregorja Viranta je dejal, da je "žlahta moje žene in ne moja žlahta". Zanj je dejal, da moralizira, Erjavec pa da izsiljuje. "Ta ista dva sta v prejšnji vladi prodala 56 tisoč upokojencev in jim vzela penzije."

V nadaljevanju je Janković med drugim dejal: "Jaz svojih ljudi ne žrtvujem, ne prodajam, da dosežem nek položaj."

photo-3-13-.1398447936.JPG.n.600px.jpg

Zamrznitev

Janković je spregovoril tudi o potezi na lanskem kongresu PS, ki je potekal po objavi poročila KPK in kjer se je Janković 'zamrznil'. "Kako sem se spomnil zamrznitve, ne vem. Mi je bilo prevroče, ali kaj..." je dejal.

"Alenka je pogumno stopila in prevzela položaj. Takrat sem napovedal, da bo uspešna," je nadaljeval ljubljanski župan in pohvalil njena dejanja v nadaljevanju. "pridobili smo si podporo Evropske unije (EU), kar je nedvomno zasluga Alenke Bratušek."

'Slovenija mora biti uspešna'

Slovenija je po Jankovićevem mnenju država, ki mora biti uspešna. Izvoznike je imenoval kot 'trde živali'. "Ko smo jih spraševali, kako jim lahko pomagamo, so dejali, naj jih država pusti pri miru," je pojasnil. Zakaj tega niso storili, pa ni povedal.

Zavzel se je za rekonstrukcijo vlade, ki jo bo vodila Alenka. Ta mora po njegovem mnenju povedati, katere projekte bomo peljali, "da bodo ljudje v rudniku še 25 let kopali premog".

"Dali smo dobro, stabilno vlado, a tudi ta se želi peljati po dobri cesti, imeti dober vrtec. Od tega programa ne odstopam," je dejal.

'Ne razumem, zakaj sprememba mnenja o slabi banki'

Največja prevara v Sloveniji je po Jankovićevem mnenju slaba banka, tega, da jo je Bratuškova podprla, pravi, "ne bom razumel in ne morem razumeti". "V Sloveniji nimamo bankirjev, temveč uradnike, ki so mnenja `če nič ne naredim, nobene napake ne naredim'."

Padli predlog zakona o nepremičninskem davku je ljubljanski župan označil za "šlamparijo".

'Ali ta soba upa peti Hej brigade?'

Janković je dejal, da se danes ne odločamo zanj ali Bratuškovo, temveč za prihodnost Slovenije. "Tudi jaz si želim Bratuškovo za predsednico vlade. Mislim, da pri tem ni problema, da sem jaz predsednik stranke. Tisti, ki me ne marajo, tudi Virant in Erjavec, bi se morali usesti z mano v dobrobit države."

"Danes odločamo o tem, ali ta soba upa peti Hej brigade in ali upa stopati pokončno. Ali ima pogum, da stopi pred državljane in jim pove, da delamo zanje in da delamo bolje," je še dejal.

Dodal je: "Sem za to, da se lotimo projektov, ki se vidijo, in gremo drugo leto na volitve zmagat."

Za konec je okrcal še Evropsko unijo (EU). "Nihče v Bruslju nima pravice, da dela poskuse na državah, kot bi bili kunci, zajci." In požel aplavz. Dodajmo, Janković je zgolj za gradnjo športnega objekta Stožice dobil 6,4 milijona evrov evropskih sredstev. Preiskovalci NPU pa naj bi že dlje časa preiskovali sum zlorab pri črpanju tega denarja.


Več iz teme:  

Preberite tudi:

25.04.2014

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Hauc: Slabe prakse v bankah se bodo še dogajale 14

"Zlate ribice imajo menda 30 sekund spomina, jaz menim, da ga imajo nekateri ljudje še manj. Pozabijo celo vojne," pravi šef NKBM Aleš...

FINANCE
Članki
Članki Pertinač: Gre za zaseg sredstev, po našem mnenju nezakonit 14

To je prvi komentar državnega sekretarja Aljuša Pertinača o vladnem odvzemu 80 milijonov evrov ministrstvu za izobraževanje

FINANCE
Članki
Članki Praprotnik vrača žogico: Kje pa se lahko nekdanji vodstveni član KPK zaposli? 47

Zaslišanje nekdanjega namestnika šefa KPK Roka Praprotnika, ki se je pred meseci zaposlil v NLB

FINANCE
Članki
Članki Vlada obljublja, da subvencioniranje šolskega prevoza ni ogroženo 9

Vlada bo danes zagotovila sredstva do konca junija, v dveh tednih pa denar do konca leta; od kje bodo dobili denar, še ne vedo

FINANCE
Članki
Članki Dragonja: Lotiti se moramo problema neplačevanja prispevkov 20

Kumulativni dolg iz naslova neplačevanja prispevkov je v zadnjih desetih letih dosegel 452 milijonov evrov

FINANCE
Članki
Članki S pomočjo crowdfundinga nastaja nov konservatini mesečnik 74

Zavod iskreni.net v treh korakih spletni portal nadgrajuje s tiskanim mesečnikom Domovina

OGLAS
FINANCE
Članki
Članki Vas zanima zdravo delovno in bivalno okolje?

TIGR4smart - Trajnostno in inovativno gradbeništvo za pametne stavbe