ASK: Židan naj bi zagotovil umik blokade UVK, če bo Mercator prodan Panviti

Čas branja: 5 min
22.04.2014  12:22  Dopolnjeno: 22.04.2014 14:48
Starina Kosmova zanika vlogo Šrotove desne roke, po lastnih besedah je skrbela za oglasne prihodke in racionalizacijo na Delu

Obveščaj me o novih člankih:  

Na prostor za priče v sojenju Bošku Šrotu, Matjažu Rutarju, Vesni Rosenfeld in pravni družbi Atka-Prima zaradi domnevnega 109-milijonskega oškodovanja skupine Pivovarna Laško je danes stopila tudi nekdanja državna sekretarka in predsednica upravnega odbora Dela v času Šrotovega vodenja skupine Laško Andrijana Starina Kosem (na sliki).

Starina Kosmovo je večina prič, ki so do zdaj pričale v postopku, označila za desno roko Šrota, za eno od žensk, ki naj bi vestno prenašale Šrotova navodila na nižje nivoje. A sama je danes to zanikala: "Vpliv na Šrota sta imeli le žena in Vesna Rosenfeld. Jaz sem se v skupini Laško zaposlila, ker mi je obljubil položaj, a te obljube ni nikdar izpolnil. Tako sem ostala parkirana v Pivovarni Union. Če niti sebi nisem mogla urediti ničesar,

ne bi rekla, da sem imela vpliv nanj," je povedala. Kaj naj bi ji Šrot obljubil, tudi po sojenju ni natančno pojasnila.

Delu povečevala oglasne prihodke

Starina Kosmova je sicer povedala, da je bila konec leta 2008 zaposlena kot svetovalka v Pivovarni Union. Za šefa pivovarne Dušana Zorka, danes šefa Pivovarne Laško, je dejala, da se je obnašal "kot solastnik".

Sama je sicer večino časa sedela na Delu. Po lastnih besedah je bila tam za zniževanje stroškov in poviševanje oglasnih prihodkov, ki so se - tako Starina Kosmova - po njenem odhodu prepolovili.

Na sestankih Plavšakova, Zdolšek, občasno Senica

Glede sestankov, na katerih so se direktorji skupine Laško med drugim dogovarjali o toku posojil Starina Kosmova po lastnih besedah skorajda ni bila prisotna. "Prisostvovala sem le na nekaj sestankih v letu 2009," je dejala.

Na vprašanje, o čem so govorili na sestankih, je odgovorila: "Vedno se je govorilo o tekočih zadevah, vedno so bili prisotni tudi odvetniki. Težko kaj konkretnega povem. Vsa ta leta sem v drugih vodah, zato se ne spomnim."

Zakaj so bili prisotni odvetniki? "Zato, da so nudili pravno pomoč v zvezi z dajanjem posojil, da so povedali kaj je zakonito. Redno sta bil prisotna Plavšakova in Zdolšek, na določenih sestankih tudi Senica," je povedala.

Jamnik ponujal kupca?

Starina Kosmova je potrdila, da je pomagala pri prodaji Mercatorja. "Mislim, da bi tudi brez prodaje Mercatorja skupina Laško imela dovolj denarnega toka, a je bilo to potrebno, ko so banke ustavila reprogram," je dejala in dodala, da je sodelovala v pogovorih z Unicreditom ter Agrokorjem. Zadnji je, kot se spominja, ponujal 250 evrov za delnico.

Med drugim je povedala, da je nekoč na Pivovarno Union prišel Alojz Slavko Jamnik, dolgoletni član uprave NLB, in "v imenu politike" predlagal, da bi četrtino Mercatorja prodali Stanku Polaniču, kasneje naj bi ji tudi Branko Roglić povedal, da so mu na NLB nudili posojilo za nakup delnic Mercatorja. Na vprašanje, kako je vedela, da Jamnik prihaja v imenu politike, je Starina Kosmova pojasnila, da je dejal, da bi za njegovo rešitev dobili soglasje urada za varstvo konkurence, ki je sicer tedaj blokiral prodajo Mercatorja.

Kasneje nam je povedala: "Sistem Panvita je želel zlastniniti Mercator. Z banke so nam jasno povedali, da tudi minister Dejan Židan to podpira in da je zagotovil, da ne bo nobenega problema, da UVK sprosti delnice." Glede Roglića pa je dejala, da so ga iz banke poklicali in mu ponudili delnice. "Dejali so mu, da bi politika želela, da se vključi v lastniško strukturo," je povedala.

Nekdanji šef Panvite Židan in Jamnik se na mobilni telefon ne oglašata. Tudi Polaniča smo želeli vprašati za komentar navedb ASK, a danes ni dosegljiv. O nameri za sodelovanje Polaničeve Panvite in Roglićevega Orbica pri dokapitalizaciji Laškega smo pisali v članku Pivovarna Laško ne bo prodala Mercatorja: v zadnjem hipu dokapitalizacija pivovarja.

'Vedela sem, za kaj se porablja denar'

Je pa Starina Kosmova pritrdila trditvam obrambe, da so direktorji odvisnih družb vedeli, kaj se dogaja v Laškem in niso mogli biti zavedeni, kot zatrjujejo danes na sodišču. "Vsi smo bili dovolj izkušeni, usposobljeni kadri. Vsak bi moral oziroma je bil dolžen vedeti, kaj se dogaja. Ne drži, da bi bil kdorkoli zaveden."

Tožilec ji je večkrat ponovil vprašanje, ali je vedela, za kaj se posojila porabljajo, Starina Kosmova je vedno odgovorila pritrdilno. "Težko rečem za vsako posojilo, a verjetno sem vedela. To je bilo razvidno iz bilanc. če sem vedela, kakšne naložbe ima Infond Holding, sem vedela, za kaj se porablja denar," je dejala.

'Rosenfeldova je želela urednikovati v Delu'

Starina Kosmova je sicer ostro zanikala, da bi kdaj prenašala naročila za posojila, o čemer so govorili njeni predhodniki na prostoru za priče. Dejala je, da se sama v posle v Laškem ni vpletala zaradi spora z Rosenfeldovo. "Dokler je stvari urejala Vesna Roseneld, mene ni bilo zraven. Ona je želela urednikovati v Delu. Ker neko jutro na naslovnici ni bilo tistega, kar si je ona zaželela, sva se sprli. Takrat sem dobila potrditev, da je Rosenfeldova Šrotova desna roka, saj mi je takoj napovedala, da me bodo odstavili."

starina-kosem-andrijana3-us.1398118203.jpg.o.600px.jpg

Zgodba ASK: od prve kadrovice v državi do gostinke

Hiter vzpon je Andrijani Starina Kosem omogočil prvak SDS Janez Janša, ki jo je po zmagi na državnozborskih volitvah leta 2004 imenoval za državno sekretarko na gospodarskem ministrstvu.

Že v prvih dneh leta 2005 smo na Financah razkrili, da naj bi bila ASK vpletena v afero nakupa bosanskega podjetja Unis Lasta, kar je sama sicer zanikala. Spomnimo, da je njeno podjetje Euro Bike postalo lastnik bosanskega proizvajalca koles, kasneje pa je lastništvo prešlo na šefa Orbica Branka Roglića. Ozadje v članku Državna sekretarka Andrijana Starina Kosem v vroči zgodbi bosanske privatizacije. Podjetje Unis Lasta je zdaj tako rekoč v komi, smo poročali pred tedni - v prvem lanskem polletju je imelo dva zaposlena, slabih tri tisoč evrov prihodkov in več kot 350 tisoč evrov izgube.

ASK je kasneje prah dvigovala s kadrovanji v (pretežno) državnih družbah, nato pa se povezala s tedanjim šefom Pivovarne Laško Boškom Šrotom. Še vedno velja, da je bila poleti 2005 botra Janševe prodaje državnega deleža Mercatorja Laškemu in Istrabenzu, ki ga je takrat še vodil Igor Bavčar.

A tudi z Janšo se je kmalu razšla: z odmevnim pismom, v katerem je junija 2006 tedanjega premiera obtožila kupčkanja z deleži v Delu in Večeru . Po politični ločitvi leta se je ASK posvetila vodenju Dela, iz ozadja je Šrotu pomagala tudi pri prevzemanju skupine Laško in nato reševanju njegovega premoženja, torej postopkov, zaradi katerih se Šrot danes zagovarja pred sodiščem. ASK se je zatožni klopi izognila - njenega podpisa menda ni zaslediti nikjer.

Po odhodu z Dela se je ASK po lastnih besedah posvečala "naložbam na območju vzhodne Evrope", delala naj bi tudi za eno večjih investicijskih bank. Leta 2011 pa je v Sparovem centru v ljubljanski Šiški odprla bar K8. Lastnik lokala je podjetje Primalis, kjer je ASK 40-odstotna lastnica (tudi ostalo imajo v lasti člani družine Kosem). Podjetje je v letu 2011 ustvarilo 58 tisoč evrov prihodkov, lani pa 109 tisoč evrov.

Po letih `medijskega molka` se je Starina Kosmova v središču poslovne javnosti znašla lani, ko naj bi jo kriminalisti pridržali zaradi spornih poslov z delnicami Premogovnika Velenje. O tem v članku Iz šaleškega kotla pokukala Šrot & Kosmova .

Prav danes se na ljubljanskem sodišču sicer nadaljuje tudi sodni postopek, ki ga je proti ASK in Petru Puhanu sprožila družba Delo. Časopisna hiša zahteva 11,3 milijona evrov odškodnine, ker sta leta 2008 takratna predsednica upravnega odbora Andrijana Starina Kosem in glavni izvršni direktor družbe Peter Puhan nakup večinskega deleža v Večeru izvedla brez skrbnega pregleda in cenitve delnic.

P. S., An. Lr.Preberite tudi:

08.04.2014
29.01.2014

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Hauc: Slabe prakse v bankah se bodo še dogajale 14

"Zlate ribice imajo menda 30 sekund spomina, jaz menim, da ga imajo nekateri ljudje še manj. Pozabijo celo vojne," pravi šef NKBM Aleš...

FINANCE
Članki
Članki V sojenju Šrotu, Bavčarju & co. še brez odločitve 8

Višje sodišče je obravnavalo pritožbe na prvostopenjsko sodbo v primeru Istrabenz, odločitev pa bodo verjetno sporočili po pošti

FINANCE
Članki
Članki Pertinač: Gre za zaseg sredstev, po našem mnenju nezakonit 14

To je prvi komentar državnega sekretarja Aljuša Pertinača o vladnem odvzemu 80 milijonov evrov ministrstvu za izobraževanje

FINANCE
Članki
Članki Turnšek verjetno ne bo pričal v sojenju 'varovancu' Šrotu 9

"Marsikdo, ki je bil vpleten v dogajanje v Laškem, ima kar naenkrat težave s spominom," je dejal Šrotov odvetnik

FINANCE
Članki
Članki Praprotnik vrača žogico: Kje pa se lahko nekdanji vodstveni član KPK zaposli? 47

Zaslišanje nekdanjega namestnika šefa KPK Roka Praprotnika, ki se je pred meseci zaposlil v NLB

FINANCE
Članki
Članki Ranku Mimoviću dve leti zapora in denarna kazen 8

Sodišče je nekdanjega lastnika CPL Ranka Mimovića obsodilo na dve leti zapora, plačati mora še skoraj 100 tisoč evrov denarne kazni

FINANCE
Članki
Članki Dragonja: Lotiti se moramo problema neplačevanja prispevkov 20

Kumulativni dolg iz naslova neplačevanja prispevkov je v zadnjih desetih letih dosegel 452 milijonov evrov

PRO
Članki
Članki Je avtonomna vožnja le mit, omrežje 5G pa realnost?

Avtonomni avtomobili in 5G omrežje zadnjih nekaj mesecev polnijo revije, časopise in spletne portale. Je nova doba res pred vrati, se...