Sindikati že na nogah: Rezov v plače ne bomo dopustili

Čas branja: 1 min
01.04.2014  18:04
Glavna sindikalista javnega sektorja Branimir Štrukelj in Janez Posedi pravita, da o zniževanju plač "ne more biti govora"

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Sindikate javnega sektorja razburja v osnutku nacionalnega reformnega programa predvideno zmanjšanje mase plač za pet odstotkov v letu 2015. Pogajanja o morebitnem podaljšanju obstoječih ukrepov so odprta, a na dodatno znižanje ne bodo pristali. Če vlada resnično da tak predlog, je to tako, kot bi nekoga povabili na pretep, pravi Branimir Štrukelj.

strukelj-branimir22-be-1.1395867740.jpg.n.600px.jpg

Vlada je namreč na današnji dopisni seji sprejela osnutek nacionalnega reformnega programa, s katerim bodo seznanjeni odbori DZ in Ekonomsko-socialni svet. Finančni minister Uroš Čufer je v Atenah dejal, da program med drugim vsebuje tudi predlog zmanjšanja mase plač za pet odstotkov.

Kot je zapisano v osnutku, bi bili stroški dela omejeni s podaljšanjem veljavnih ukrepov ter doslednim izvajanjem zniževanja mase sredstev za plače v višini petih odstotkov, kamor je vključeno tudi zniževanje zaposlenih.

Posedi: Zaenkrat o zniževanju sploh ne more biti govora

Na vprašanje, ali bi pristali na dodatno zmanjšanje mase plač, predsednik Konfederacije sindikatov Pergam Slovenije Janez Posedi odgovarja, da bo pri sindikatih potrebno zelo veliko volje že za to, da pristanejo na podaljšanje ukrepov, ki veljajo do konca tega leta. "Zaenkrat o zniževanju sploh ne more biti govora," je dejal za STA.

O vladnem predlogu pravi, da je "nerealno predlagati takšne stvari, še posebej v dokumentih, ki se jih pošilja v Bruselj, ker teh ciljev vlada ni sposobna realizirati". Po njegovih besedah se bodo sicer o teh vprašanjih pogovarjali prihodnji teden na seji Ekonomsko-socialnega sveta, saj je nacionalni reformni program uvrščen na dnevni red seje.

Štrukelj: Javni sektor je zelo veliko prispeval k umiritvi razmer

Tudi vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Štrukelj izpostavlja, da so v javnem sektorju z za letos dogovorjenim zmanjšanjem mase plač postavili mejo, preko katere več niso pripravljeni iti. "Javni sektor je zelo veliko prispeval k umiritvi razmer. Plače so se v zadnjih letih zelo zniževale, že peto leto ni delovne uspešnosti, napredovanja - razen teh izjem za nazaj - ostajajo zamrznjena in tudi vse številke kažejo, da dodatno znižanje plač več nima nobenega smisla," je pojasnil za STA.

Pogajanja za ukrepe v prihodnjem letu so sicer odprta, dodaja Štrukelj, a se vlada mora zavedati, da o dodatnih zniževanjih ne more biti govora.

Kdaj se bodo pogajanja vlade in sindikatov o plačnih ukrepih za prihodnje leto začela, sicer še ni povsem jasno. Kot pravi Štrukelj, jih je Virant "v zadnjih tednih pred interpelacijo napovedoval za april".


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Kaj vam je zamolčal Branimir Štrukelj 40

Pod drobnogled smo vzeli nekaj najbolj udarnih Štrukljevih izjav v sredinih Odmevih na RTVS

FINANCE
Članki
Članki Jezerc iz NLB: Čutim se objektivno odgovornega za bančno luknjo 20

"Bančniki nismo bili tako pametni in vsevidni, da bi predvideli krizo," pravi nekdanji šef področja poslovanje s podjetji v NLB Tomaž...

FINANCE
Članki
Članki Čufer: Menim, da je dvig DDV sprejemljiv predlog 69

"Ne posreči se vsaka stvar v življenju. Ena ni uspela, bo pač naslednja," pravi finančni minister, ki bi zdaj poskušal z dvigom DDV

FINANCE
Članki
Članki Čufer ne izključuje možnosti nove zadolžitve - še letos 39

"Če se bo pojavila priložnost ali razlogi, na podlagi katerih bi ocenili, da bo to potrebno, bomo to pač storili," pravi minister

FINANCE
Članki
Članki Gospodarstveniki: Nestabilno okolje odganja tuje naložbe, čas za trojko? 48

"Če sami nismo sposobni voditi lastne države, se lahko vprašamo, ali si jo zaslužimo," pravi podjetnik Igor Akrapovič.

FINANCE
Članki
Članki 'Gospodarstvo bo ponovno plačevalo premijo za politično negotovost' 31

Ekonomisti o tem, kakšne posledice bo za Slovenijo imelo slavje Zorana Jankovića na kongresu PS

FINANCE
Članki
Članki Hočevarjeva: Vprašanja o podrobnosti posojilnih tokov niso bila zaželena 3

Ker smo dobili vtis, da je to nezaželeno, nismo spraševali, je povedala finančnica Laškega Mirjam Hočevar

PRO
Članki
Članki Nemci bodo delali do 67. leta

Nemška koalicija je soglasno sprejela postopen dvig upokojitvene starosti na 67 let.