Delovna inšpekcija lani izrekla za štiri milijone evrov glob

Čas branja: 1 min
26.03.2014  12:00
Na inšpektoratu za delo predstavljajo rezultate svojega dela. Želijo si, da bi bili bolj učinkoviti

Inšpektorji vseh treh inšpekcij, ki delujejo v okviru inšpektorata za delo (zadolženi so za delovna razmerja, varnost in zdravje pri delu in socialno varstvo) so lani opravili 18.745 inšpekcijskih pregledov, je povedala Nataša Trček, glavna inšpektorica za delo.

Na področju delovnih razmerij je bilo nadzorov največ, slabih 11 tisoč, veliko - dobrih sedem tisoč jih je bilo tudi na področju varnosti in zdravja pri delu. Inšpektorji so izrekli več kot 12 tisoč ukrepov za okvirno 4 milijone evrov glob, od česar jih je bilo na kraju samem plačanih za 1,6 milijona evrov.

Osredotočeni na kršitve večjemu številu delavcev

trcek-natasa-003-jm.1395835499.jpg.n.600px.jpg
Spremenili smo način dela, se dobivali s sindikati in se osredotočili na kršitve večjemu številu delavcev," pravi Nataša Trček.

Nataša Trček pravi, da so imeli v letu 2013 za polovico več prijav kot leto pred tem, kar je po njenem predvsem posledica gospodarske krize. Zato so morali spremeniti način delovanja, da bi bili bolj učinkoviti. "Spremenili smo način dela, se dobivali s sindikati in se osredotočili na kršitve večjemu številu delavcev," razlaga Nataša Trček. Opozarjajo na spremembe zakonodaje, po kateri mora biti vsak, ki opravlja delo, zavarovan pred začetkom dela.

Trčkova pravi, da kot težavno zaznavajo veriženje podjetij, zaradi česar se izgubi sled za plačili delavcev, opozarjajo tudi na ustanavljanje hčerinskih družb, ki si med seboj posojajo delavce, vendar brez sklenjene pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas.

Prekrškovni ukrepi bolj učinkoviti, kot ovadbe

Zaradi ogromnega števila prijav so na področju varnosti in zdravja pri delu delovali samo na podlagi prijav, je še povedala Trčkova, "zaradi posameznih primerov pa potem pade črna pika na vse delodajalce." Za potrebe socialne inšpekcije so zaposlili dva nova inšpektorja in bi radi zaposlili še dva.

Kar se tiče delovnih razmerij, pozdravljajo spremembe zakonodaje, ki po novem zahteva, da mora biti na kraju opravljanja dela pravni naslov, torej pisna pogodba. Najvišja globa je bila izrečena v višini več kot dvajset tisoč evrov, po mnenju Trčkove pa so se bolj kot kazenske ovadbe izkazali prekrškovni ukrepi. "Podali smo 53 ovadb, od tega 41 zaradi neizplačila plač," je razložila prva delovna inšpektorica.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki G7 svari: libra bi lahko destabilizirala svet, če ne bo regulirana 1

Vprašanje kriptovalut je naposled doseglo raven, ko se pristojni sprašujejo o razmerju korporacij proti državam, zlasti ker prve...

TOP JOB
Ambasadorji
Ambasadorji (intervju) Ko v Londonu gledaš nezadovoljne vodje, se vprašaš, ali res to hočeš 5

Lilijana Mikluš o tem, zakaj se je po šestih letih dela v London Cityju vrnila domov

FINANCE
Deset let od padca tajkunov Šrota, Bavčarja in Kordeža je že. Kaj je nastalo na njihovih pogoriščih? 16

Smo zdaj opravili z "nacionalnim interesom", ki nas je skoraj potopil, kje in kako se kaže danes?

NEP&GRAD
Slovenija
Slovenija Nepremičnine: Kaj vse se bo gradilo v Mariboru 1

Načrtuje se gradnja več kot 1500 stanovanj – letos jeseni jih bo vseljivih 21, nekaj več kot 500 jih bodo zgradili prihodnje leto,...

SUBV
Članki
Članki Pogajanja za evropski denar: koliko ga bomo imeli za ceste in železnice od leta 2021

Evropska unija ima poseben mehanizem za sofinanciranje gradnje prometne infrastrukture

PRO
Članki
Članki (Natečaj Agrobiznis hi-tech) Kako z novimi tehnologijami spraviti več od njive do mize?

Iščemo ponudnike in uporabnike novih tehnoloških rešitev, ki lahko izboljšajo učinkovitost skozi celotno prehransko verigo. Ste eni...

FINANCE
Poletje sprememb 1

Ali pri spremembah nazadujemo, obremenjujemo podjetnike s pikolovskimi bedarijami?

TOP JOB
Delodajalci
Delodajalci Rast plač po slovensko: v katerih panogah je najvišja in kakšna bo v prihodnje?

Kupna moč povprečne plače se je letos okrepila za 2,5 odstotka

NEP&GRAD
Ljubljanski nepremičninski trg se je ohladil 1

Kaj se je v prvem polletju dogajalo na ljubljanskem trgu nepremičnin in kakšna so pričakovanja za drugo polovico leta - o tem smo...