Rusija zasedla vse vojaške objekte na Krimu

Čas branja: 1 min
26.03.2014  11:34
Donedavna ukrajinski polotok Krim je že povsem pod nadzorom ruske vojske, ki bo v prihodnje tam močno okrepila svojo prisotnost

Ruske sile so zasedle vse vojaške objekte na Krimu, ki ga je Rusija prejšnji teden priključila svojemu ozemlju, je danes sporočila ruska vojska. Ruska tiskovna agencija Interfax pa je poročala, da namerava Rusija dolgoročno močno okrepiti vojaško prisotnost na Krimu.

"V vseh 193 vojaških objektih na Krimu so izobešene ruske zastave," je sporočil načelnik generalštaba ruske vojske Valerij Gerasimov, potem ko so ruske sile na Krimu v torek napadle še zadnjo vojaško ladjo, na kateri je plapolala ukrajinska zastava.

Dodal je, da ukrajinski vojaki, ki to želijo, lahko zapustijo Krim z vlakom, ko ne bodo več na polotoku, pa jih bo ukrajinska vojska premestila na nove lokacije. Povedal je še, da se je za odhod s Krima v Simferopolu do torka zvečer registriralo okoli 1500 ukrajinskih vojakov, ki so bili do nedavnega nameščeni na Krimu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Za njihov odhod so naročili 15 dodatnih vagonov, vojaki pa bodo morali pred potovanjem oddati svoje orožje "v varovanje".

Sankcije Rusije očitno niti malo ne ganejo

Neimenovani viri v ruskem obrambnem ministrstvu so agenciji Interfax razkrili, da namerava Rusija močno okrepiti vojaško prisotnost na krimskem polotoku. Tako naj bi do leta 2016 na območju imeli med drugim več vojaških letal tupoljev Tu-22M3 in lovskih letal, leto kasneje pa bi v Sevastopolu zasidrali nosilko helikopterjev.

Pred okrepitvijo vojaške prisotnosti bo Rusija na območju zgradila letalski oporišči Gvardejsko in Kača, navedbe Interfaxa povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Rusija naj bi si želela še več Ukrajine

Rusija se po navedbah Kijeva pripravlja na obsežen napad na jug in vzhod Ukrajine. Začasni ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk je poudaril, da bo Ukrajina v tem primeru uporabila vsa sredstva.

"Borili se bomo," je dejal v pogovoru za ameriško radijsko postajo PBS, ki so ga predvajali v torek. Vendar Ukrajina za to po njegovih besedah potrebuje pomoč. "Potrebujemo tehnično in vojaško podporo, da bi prenovili vojsko in da bomo pripravljeni ne le na boj, ampak tudi na zmago," je dejal.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MANAGER
Manager
Manager Lendava 100 let po priključitvi še vedno lovi Slovenijo za rep 1

Na začetku 20. stoletja je bilo v Lendavi tri četrtine prebivalstva madžarskega, danes je slika obrnjena. V podjetništvu so bili...

FINANCE
Kaj hočem od Evrope v tem mandatu? 7

Da se speljejo policaji z avstrijske meje in da ima Hrvaška čim prej evro

FINANCE
Fintech je na pohodu. To so slovenska podjetja v tem poslu 3

Mobilna denarnica od svojega rojstva leta 2008 postaja vse pogostejša plačilna metoda

Podjetnik
Le vsak četrti šef družinskega podjetja ve, kdo ga bo nasledil

Izzivi družinskih podjetij: nasledstvo, strategija in obstoj

FINANCE
Bertoncelj nad priljubljen davčni trik borznih trgovalcev, kratko pa bodo potegnili tudi mali vlagatelji 2

Sprememba upoštevanja normiranih stroškov pri nakupih in prodajah vrednostnih papirjev buri duhove med vlagatelji

FINANCE
Članki
Članki (analiza) Ključni izziv za Netflix – najti pravo ceno za naročnino na spletno videoteko

Pri Netflixu, ameriški družbi za pretočno predvajanje videovsebin, so zaradi podražitve naročnin zaznali prvi resnejši četrtletni...

Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse Reportaža: Kako v Salonitu Anhovo vsak dan izdelajo tri tisoč ton cementa

Mešanico apnenčastih in glinenih surovin v cement spremenijo v dveh urah; na leto izdelajo milijon ton cementa, vsak teden vanj predelajo...

PRO
Članki
Članki (Natečaj Agrobiznis hi-tech) Kako z novimi tehnologijami spraviti več od njive do mize?

Iščemo ponudnike in uporabnike novih tehnoloških rešitev, ki lahko izboljšajo učinkovitost skozi celotno prehransko verigo. Ste eni...

FINANCE
Furs z davčnimi odločbami za najemnine zamujal tri mesece, zdaj so na poti

Preverili smo še, kaj finančna uprava preverja v vaših napovedih in morebitnih pritožbah

FINANCE
Začenja se: Alfi kupil prvo podjetje, KD Skladi v akcijo konec poletja 2

Zaživel je prvi od dveh zasebnih skladov, ki bosta kupovala slovenska podjetja. Kdo od Slovencev je vložil vanj in koga so že kupili?