Laibach v Ljubljani, Rolling Stones na Dunaju

Čas branja: 3 min
26.03.2014  11:34
V Križankah bodo Laibachi 16. maja predstavljali nov album Spectre, Rolling Stonesi pa bodo na Dunaju na svetovni turneji 14 On Fire koncertirali 16. junija. V nekaterih mestih v Evropi so vstopnice za 'rollinge' prodali v nekaj minutah.

rolling-stones-logo.1395829814.jpg.o.600px.jpg

The Rolling Stones so v pol stoletja delovanja doživeli vse - več 'kadrovskih' menjav, seks, preveč alkohola, (trde) droge, (skoraj usoden) padec s palme, sposojali so si partnerice, pa večno konflikten odnos med glavnima gonilnima silama skupine Jaggerjem in Richardsom ... Ustavila jih ni niti nedavna tragična smrt L'Wren Scott, dolgoletne spremljevalke Micka Jaggerja in modne oblikovalke, in čeprav so odpovedali avstralski in novozelandski del turneje 14 On Fire, so že potrdili svoj koncert 16. junija v avstrijski prestolnici.

Dan, ko bo treba preveriti, če bo oder še v obliki značilnih »Dalijevih« ustnic, če bo več deset tisoč oboževalcev na nogah dve uri, tako gospodje v najboljših letih in »groopies« iz šestdesetih let s svojimi hčerkami ali vnukinjami, kdo bo vrgel hlačke na oder ob pesmi »You Can't Always Get What You Want«.

Rock'n'roll aristokracija

Skupina je svojo glasbeno pot začela v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Mick in Keith naj bi se spoznala že v peskovniku, nato se je Jagger preselil, a usoda je hotela, da sta se spet srečala na železniški postaji Dartford oktobra leta 1960 in Keith je pod Mickovo roko takoj opazil platnice r&b albuma. Kot glasbena skupina so se 'sestavili' 12. junija leta 1962, ko so Mick Jagger, Keith Richards in Brian Jones imeli prvi koncert v Marque Clubu v Londonu. Konec leta so se preselili v skupno stanovanje, živeli od Mickove štipendije, Brianove plače, pomagala pa jim je še Keithova mama in jim pošiljala hrano.

V začetku leta 1963 sta se jim pridružila še basist Bill Wyman in bobnar z najbolj resnim izrazom Charlie Watts - menda Jagger šteje ta mejnik za rojstvo skupine. Ime so si sposodili pri naslovu pesmi »Rollin' Stone« ameriškega blues glasbenika Muddy Waters. Pravijo, da če so bili Beatles jin, so bili Stonesi jang. Njihova glasba se je mešala med rockom in bluesom, petje je bilo bolj hreščeče, opolzko in agresivno, besedila in nastopi polni drznega sklicevanja na spolnost in svet mamil.

Veljali so za »grde, umazane in slabe«, predstavljali takratne družbene razmere in nezadovoljstvo vseh generacij. Pol stoletja pozneje pa so postali rock'n'roll aristokracija z več kot 200 milijonov prodanih albumov. Skladbe, kot so »(I Can't Get No) Satisfaction«, ki je zapečatila umetnost kitarskega riffa v rock'n' rollu, pa »Jumpin' Jack Flash« in »Brown Sugar«, so osvojile vrhove svetovnih lestvic in imajo status rokovskih klasik.

imageshinealight.1395829890.jpg.o.600px.jpg

"It's Only Rock 'n Roll (But I Like It)"

Leta 1966 je izšla njihova plošča Aftermath, ki pomeni prelomnico v njihovem ustvarjanju in na kateri so se znašle »Lady Jane«, »Mother's Little Helper«, »Under My Thumb«. Ni minilo dolgo in že so iz radijskih sprejemnikov odmevale »Ruby Tuesday«, »Let's Spend the Night Together« (z Between the Buttons), »She's Rainbow« (z Their Satanic Majesties Request). Z upornostjo in kontroverznostjo so si pridobili še več popularnosti in po Otoku osvojili še ZDA. A divje začetke je zaznamovala tudi tragedija. Jones, ki so ga zaradi nesoglasij izločili iz skupine, je med zabavo v nepojasnjenih okoliščinah utonil v svojem bazenu. The Rolling Stones so mu dva dni po smrti posvetili brezplačen koncert v Hyde Parku v Londonu, pred približno 350 tisoč oboževalci. To je bil tudi koncert, na katerem so predstavili novega kitarista Micka Taylorja. Vendar nikoli nihče ni nadomestil Jonesa, ki je bil pomemben del glasbene in vizualne podobe skupine.

So pa zato 'rollingi' divjali in se kotalili dalje, naslednja prelomnica je bilo leto 1971 in izid albuma Sticky Fingers. Takrat so zaradi visokih davkov zbežali iz Anglije v Francijo. Keith je postal oče hčerki Angela, ki je bila navdih za priljubljeno »Angie«. Leta 1975 pa je skupina le dobila stalnega kitarista, dolgoletnega prijatelja Ronnieja Wooda, ki je znal slediti Keithovem riffu. Mesece prej je pri Woodu doma nastajala znana »It's Only Rock'n'Roll (But I Like It)« s spremljevalnim vokalom Davida Bowieja.

shine-a-light-6.1395829961.jpg.o.600px.jpg

15 zlatih in 60 platinastih albumov

Skupina, ki ima tudi precej stalno spremljevalno zasedbo, je do zdaj izdala 29 studijskih albumov, 19 koncertnih albumov in številne kompilacije. Leta 2002 so z antologijo Forty Licks obeležili 40. obletnico, pred dvema letoma pa za svoj 50. rojstni dan izdali album Grrr!, na katerem je 48 starih posnetkov in dve novi pesmi. Stonesi so prodali več kot 200 milijonov albumov, od tega 15 zlatih in 60 platinastih albumov, napisali več kot 400 pesmi, posneli okoli 60 videov, njihov koncert na brazilski plaži Copacabana 2006 si je ogledalo okoli dva milijona ljudi. Skupino so z odprtimi rokami sprejeli v Rock and Roll Hall of Fame, v reviji Rolling Stones so jih med stotimi najboljšimi glasbenimi umetniki uvrstili na četrto mesto, veliki Martin Scorsese je o njih posnel dokumentarni film Shine a Light, Jagger pa si je zaslužil in tudi sprejel naslov vitez (kar Richards - večni upornik- seveda ne odobrava).

Karte VIP za ogled Stonesov stanejo tudi do 500 evrov, a upravičeno. Le kdo še zmore tako prepričljivo dokazati, kako je lahko roker pri sedemdesetih letih še vedno mladostno nepopustljiv in brezkompromisen? Medtem ko Mick še vedno enako poskakuje, šobi ustnice, zapeljivo pogleduje in teka vzdolž roba odra s telesom pubertetnika, Charlie kot vseh zadnjih 50 let trdno in precizno drži ritem, Keith pa potrjuje, da so govorice o njegovem artritisu le prazne marnje.

LAIBACH-Press-Photo-2006.1395830008.jpg.o.600px.jpg

Laibachi maja v Križankah>

Rokerjem letos ne bo dolgčas: 16. maja bo skupina Laibach v Križankah še na domačem terenu predstavila novi album Spectre. Križevniško dvorano bodo 9. junija zasedli Queens of the Stone Age, ki so bili letos nominirani za tri grammyje, v ljubljanski Tivoli pa se 24. junija vrača britanski glasbenik in pevec Billy Idol.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
10 let po padcu tajkunov Šrota, Bavčarja in Kordeža je že. Kaj je nastalo na njihovih pogoriščih? 11

Smo zdaj opravili z 'nacionalnim interesom', ki nas je skoraj potopil, kje in kako se kaže danes?

NEP&GRAD
Ljubljanski nepremičninski trg se je ohladil 1

Kaj se je v prvem polletju dogajalo na ljubljanskem trgu nepremičnin in kakšna so pričakovanja za drugo polovico leta - o tem smo...

TOP JOB
Ambasadorji
Ambasadorji (intervju) Kako je Hrvat po delu na Dunaju in v Beogradu izbral Slovenijo 2

Alan Šćuric: V Sloveniji bi lahko bili bolj zadovoljni in optimistični

OGLAS
FINANCE
Bitcoin je v letu 2019 zrasel za 200 odstotkov

Cena bitcoinov se je okrepila in konec junija dosegla najvišjo raven v letu 2019, in sicer skoraj 14 tisoč dolarjev (26. junij).

TOP JOB
Delodajalci
Delodajalci Rast plač po slovensko: v katerih panogah je najvišja in kakšna bo v prihodnje?

Kupna moč povprečne plače se je letos okrepila za 2,5 odstotka

SUBV
Članki
Članki Pogajanja za evropski denar: koliko ga bomo imeli za ceste in železnice od leta 2021

Evropska unija ima poseben mehanizem za sofinanciranje gradnje prometne infrastrukture