ECB nas pripravlja na tiskanje denarja, negativne obrestne mere

Čas branja: 1 min
26.03.2014  09:50
Štirje predstavniki ECB so včeraj govorili na temo tega, da cene v območju evra rastejo prepočasi in, da bi, rekordno nizke obrestne mere, lahko še znižali

Na področju obrestnih mer še nismo povsem izkoristili manevrskega prostora," je povedal guverner finske centralna banke Erkki Liikanen. Na vprašanje novinarjev o tem, katera orodja so ECB še ostala, je Liikanen odgovoril, da so ta orodja negativne obrestne mere, dodatna posojila in kupovanje obveznic s sveže natisnjenim denarjem.

Izjavil je tudi, da slednje ne bi bilo v navskrižju s tem, da je ECB prepovedano financiranje javne porabe posameznih držav. Čeprav bo počela natančno to - le da posredno. ECB s sproščeno monetarno politiko namreč olajšuje položaj prezadolženim državam članicam območja evra.

V prid tiskanju denarja še trije člani Sveta ECB

evri-evro-denar-th.1377628754.jpg.n.600px.jpg
V Evropski centralni banki so očitno mnenja, da prezadolženi EU manjka še malo zadolževanja. Dodatni denar v obtok namreč pride kot dolg.

Izjavi finskega člana Sveta Evropske centralne banke težo daje dejstvo, da je nekaj podobnega včeraj izjavil tudi guverner nemške centralne banke. Jens Weidmann v pogovoru za tiskovno agencijo MNI ni izključil tega, da bi se ECB spet lotila tiskanja denarja.

Guverner ECB Mario Draghi je v govoru, ki ga je včeraj imel v Parizu povedal, da se trudi utrditi odločenost centralne banke v boju s prenizko rastjo cen, ki da negativno vpliva na zasebno potrošnjo, dobičke in naložbe.

"Več predstavnikov ECB je pripravljenih uvesti izredne ukrepe, da bi območju evra preprečili drsenje cen, " je rekel guverner slovaške centralne banke. Dodal je, da je tiskanje denarja ena od možnosti.

Obrestne mere so že negativne

Obrestne mere ECB so pozitivne samo v nominalnem smislu. Realno so negativne. Denar komercialnim bankam ECB posoja po 0,25-odstotni letni obrestni meri. To je le slaba tretjina tega kolikor realne vrednosti denar v območju evra trenutno izgublja na leto.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Začenja se: Alfi kupil prvo podjetje, KD Skladi v akcijo konec poletja 2

Zaživel je prvi od dveh zasebnih skladov, ki bosta kupovala slovenska podjetja. Kdo od Slovencev je vložil vanj in koga so že kupili?

FINANCE
Kdo je novi lastnik šenčurskega Baumaxa in kakšni so njegovi načrti 1

Novi lastnik trgovskega objekta, ki je po umiku Baumaxa vrsto let sameval, napoveduje, da bo zgradil sodoben trgovski center.

AVTO
Novice
Novice V času vzpona električnih avtov se vodik kaže kot prijaznejša alternativa 13

Nemški inštitut za solarne energijske sisteme Fraunhofer odpira boj za najbolj trajnostni vir energije. Po raziskavi inštituta, ki...

FINANCE
Kaj dobite od nepremičninskega posrednika za plačilo provizije? 2

Posredniki naštevajo: dobite več, kot določa zakon, če bodo provizije omejene, pa bodo omejene tudi storitve

IZVOZNIKI
Novice
Novice Talum očaral Švicarje z novo rondelico, kjer je dodana vrednost skoraj 100 tisoč evrov 5

Pri rondelicah je Talum lani postal največji svetovni proizvajalec; švicarska družba SIGG iz njih dela aluminke – embalažo za vodo iz...

OGLAS
FINANCE
Bitcoin je v letu 2019 zrasel za 200 odstotkov

Cena bitcoinov se je okrepila in konec junija dosegla najvišjo raven v letu 2019, in sicer skoraj 14 tisoč dolarjev (26. junij).

DRAŽBE
Članki
Članki Vila nekdanjega župana Zavrča Mirana Vuka prodana. Kdo je tokrat kupec?

Po spodletelem poskusu prodaje hiše slovaškemu Romisu je stečajno sodišče tokrat očitno presodilo, da hiša ne gre v roke povezanih...

FINANCE
Posel 2030
Tehnologija
Tehnologija Osem najpomembnejših tehnologij za spopad z naslednjo krizo

Hitra prilagoditev poslovnih modelov je ena izmed glavnih prednosti digitalne transformacije. V regiji srednje in vzhodne Evrope je...