Komentar

Ruski medved renči za vogalom

Čas branja: 2 min
25.03.2014  22:30
Vse se dogaja blizu nas, če že ne nam, pa komu, ki mu bomo jutri poskušali kaj prodati.

Ko se je marca 2008 zaradi bega vlagateljev zlomila ameriška investicijska banka Bearn Stearns - ob pomoči ameriške centralne banke jo je takrat s prevzemom rešila banka JP Morgan Chase -, se je mnogim v Evropi, izrazito tudi v Sloveniji, ameriška hipotekarna kriza zdela oddaljena. Ko je septembra 2008 klonila investicijska banka Lehman Brothers in se je ameriška vlada odločila, da je ne bo reševala z javnim denarjem, se je jasno pokazalo, da ima veliko razpok tudi evropsko, ne le ameriško bančništvo.

Najbolj odmeven opomin je bila takrat nasedla britanska hipotekarna banka Northern Rock, pri kateri - po dveh neuspešnih poskusih prodaje - državi februarja 2008 ni ostalo drugega, kot da jo reši z javnim denarjem. A tudi takrat se je mnogim v Evropi, tudi v Sloveniji, zdelo, da se to dogaja tam nekje daleč. Nihče si ni predstavljal, kakšne svetovne pretrese bodo povzročili ti dogodki in koga vse se bo dotaknila kriza, potem ko je iz finančne prerasla v gospodarsko. Le redki so bili, ki so opozarjali, da bi bilo naivno računati, da bo srednjo ali jugovzhodno Evropo kriza obšla.

Zdaj se dogaja - za mnoge tam nekje daleč - rusko-ukrajinska kriza. Apokaliptični analitiki gredo ljudem že pošteno na živce, upravičeno. Je pa nevarna nojevska drža, saj se »tam nekje daleč« dogajajo pomembne spremembe. In še vedno je zmotno prepričanje, da se lahko posamična gospodarstva obvarujejo negativnih učinkov.

Mnogi ekonomisti za zdaj menijo, da se ni bati nove »postlehmanovske« krize, ker je rusko-ukrajinska kriza drugačna. A če je drugačna, to ne pomeni, da nima nevarnosti. Te pa so največje za tiste, ki čakajo nepripravljeni, brez rezervnega načrta, zaverovani v svoje barve in zaprtih oči. Še toliko bolj, če živijo v državi, ki močno računa, da ji bodo k okrevanju odločilno pomagali izvozniki, ker je na tujem okolje prijaznejše kot doma.

Dejstvo je, da - če nič drugega - so se BRIK-tigri, med njimi Rusija, upehali. In ob nadaljevanju rusko-ukrajinske krize lahko, pravi eden od naših sogovornikov, v Rusiji pričakujemo recesijo. Trese se Rusija, krha kitajska rast, v nočno moro se spreminja zgodba o uspehu Brazilije, v Indiji jih mori politična nestabilnost. Na finančnih trgih in v poslih tveganje spet enkrat postaja grda beseda, ob kateri ni prva asociacija, da več tveganja pomeni večji donos, temveč da več tveganja lahko prinese tudi izgubo. Kot ocenjuje eden od naših sogovornikov, se svet premika v obdobje blažje oblike nove hladne vojne, manj globaliziranega in bolj parcialnega sveta, v katerem skrb zbujajo potencialno nižje stopnje gospodarske rasti.

V teh razmerah Slovenija snubi vlagatelje k nakupu svojih obveznic, prezadolžena podjetja potrebujejo okoli pet milijard evrov svežega kapitala, iščeta se dokapitalizatorja Banke Celje in Gorenjske banke, slovenski naložbeniki v Rusiji niso brezskrbni, v projekt Južni tok vpeti akterji ne morejo prav mirno spati, podjetja skrbi prodaja, ljudi pa, kako bodo živeli. Zdrava kmečka pamet, brez parcialnih interesov in političnega preigravanja, je pomembnejša kot kadarkoli.

Nič ni več oddaljeno, vse se dogaja pravzaprav čisto blizu nas. In to je treba končno razumeti. Ker če se že ne dogaja ravno nam, se dogaja komu, ki mu bomo jutri poskušali kaj prodati. Pa ne bo hotel kupiti, ker nima denarja ali se boji, da ga kmalu ne bo imel. Ker ni le bančni kapital plaha ptica, kot ima navado reči starosta slovenskih bančnikov, vse bolj plahe ptice so tudi ljudje. Zato je treba biti pripravljen na vse. Pripravljen na kakršenkoli scenarij pa v bistvu pomeni - biti vitek, trezen in konkurenčen. Na vseh ravneh.

karikatura-060-ig.1395777669.jpg.o.600px.jpg

Preberite tudi:

25.03.2014

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Začenja se: Alfi kupil prvo podjetje, KD Skladi v akcijo konec poletja

Zaživel je prvi od dveh zasebnih skladov, ki bosta kupovala slovenska podjetja. Kdo od Slovencev je vložil vanj in koga so že kupili?

DRAŽBE
Članki
Članki Vila nekdanjega župana Zavrča Mirana Vuka prodana. Kdo je tokrat kupec?

Po spodletelem poskusu prodaje hiše slovaškemu Romisu je stečajno sodišče tokrat očitno presodilo, da hiša ne gre v roke povezanih...

FINANCE
Kaj dobite od nepremičninskega posrednika za plačilo provizije?

Posredniki naštevajo: dobite več, kot določa zakon, če bodo provizije omejene, pa bodo omejene tudi storitve

FINANCE
Kaj je projekt Rune, ki bo v slovensko podeželje investiral 200 milijonov 2

Gradnja optičnega omrežja bo trajala tri leta

FINANCE
Kdo je novi lastnik šenčurskega Baumaxa in kakšni so njegovi načrti 1

Novi lastnik trgovskega objekta, ki je po umiku Baumaxa vrsto let sameval, napoveduje, da bo zgradil sodoben trgovski center.

PRO
Članki
Članki Vrhunski šport, osebni bankroti in dvojna kariera

Vrhunski športniki se pogosto znajdejo v finančno izjemno zahtevnih položajih. Od velikih zaslužkov v mladih letih do potrebe po...

FINANCE
Hongkong – še vedno za kolonializem

Sprijazniti se je treba z dejstvom, da je kolonializem v določenem obdobju bil ustaljen svetovni red, prav tako, kot je bilo suženjstvo...

Tovarna
Novice
Novice (intervju) Kranjski Iskratel vstopa še na trg medicine

V prvi fazi bo Iskratel proizvajal tiskana vezja za diagnostične medicinske pripomočke; njihov cilj je postati tudi proizvajalec lastnih...