V Steklarni Hrastnik za 63 odstotkov povečali dobiček

Čas branja: 2 min
25.03.2014  14:24
Skupni prihodki skupine so bili sicer za dva odstotka manjši kot v 2012, kar pa generalni direktor družbe pripisuje dvomesečni zaustavitvi dela proizvodnje

Skupina Steklarna Hrastnik, ki je preko ciprske družbe Ampelus Holding v lasti Igorja Laha, je lani ustvarila 48,6 milijonov evrov skupnih prihodkov, kar je za okoli dva odstotka manj kot v 2012. Manjše prihodke generalni direktor družbe Andrej Božič pripisuje dvomesečni zaustavitvi dela proizvodnje zaradi nameščanja novih peči. Dobiček iz poslovanja pred obrestmi in davki (EBIT) je znašal 3,8 milijona evrov, kar je po Božičevi oceni najboljši izdi v zadnjih desetih letih. Lanski dobiček pred obrestmi, davki in amortizacijo pa je znašal 8,2 milijona evrov (v 2012 6,9 milijonov). Imeli so 2,8 milijona evrov dobička iz rednega poslovanja, kar je za 63 odstotkov več kot leto pred tem.

Nadaljevali bodo z vlaganji

Kot ugotavljajo v podjetju, jim je uspelo izboljšati poslovanje kljub temu, da so lani za dva meseca prekinili proizvodnjo v enoti namiznega stekla, saj so namestili nove peči in obnovili stroje. »Lanskoletni rezultati poslovanja kažejo, da je strateška usmeritev Steklarne Hrastnik prava. Nadaljevali bomo z vlaganji v posodobitve proizvodnje in izobraževanje zaposlenih, s čimer si zagotavljamo, da lahko izdelamo tehnično zelo zahtevne izdelke, pri tem pa ohranjamo najvišjo možno raven kakovosti stekla,« je dejal Božič. »V letu 2013 smo še za 3 odstotke zvišali prodajno ceno stekla na kilogram in optimizirali manj donosne programe. K dobrim poslovnim rezultatom je prispeval tudi dvig dodane vrednosti na zaposlenega, ki se je v zadnjih petih letih povečal za skoraj dve tretjini.« Dodana vrednost na zaposlenega je lani znašala skoraj 32.000 evrov.

Začeli z boljšimi rezultati kot lani

Prvo tromesečje letošnjega leta bo Steklarna Hrastnik zaključila s predvidoma 13,06 milijonov evrov prihodkov od prodaje, kar je 7,14 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Kar za 11-krat pa se bo predvidoma povečal dobiček iz rednega poslovanja in bo po ocenah v prvem kvartalu letošnjega leta znašal 1,44 milijona evrov.

Proizvodnja na embalažnem programu polna do konca leta

V družni nameravajo z novimi posli še okrepiti svoj položaj vodilnega proizvajalca butičnih steklenic. "Podpisali smo pogodbo za proizvodnjo steklenic za svetovno priznano vodko Elit, Bacardi pa nas je certificiral kot dobavitelja za najzahtevnejše izdelke. Naša proizvodnja na embalažnem programu je že polna do konca letošnjega leta,« še dodaja Božič. V 2013 je sicer Steklarna prodirala na nove trge, med temi na britanski, ameriški, romunski, makedonski, indijski in albanski trg. Na slednjem vseh šest pivovarn v državi oskrbuje s kozarci za pivo. Na obstoječih trgih pa je Steklarna Hrastnik največji prodajni preboj dosegla na brazilskem in južnoafriškem trgu. V letu 2013 se je začelo sodelovanje s 46 novimi velikimi kupci, med drugim s proizvajalcem pijač Bacardi, z grško pivovarno Mythos in podjetjem Fanel decor plus, ki dekorira steklene izdelke za pet svetovno znanih blagovnih znamk. V družbi se po besedah uprave trenutno dogovorjajo o sodelovanju s priznanimi hotelskimi verigami, je pa že potrjeno, da bodo proizvajali kozarce za podjetje Disney, in sicer za zabaviščni park Disneyland pri Parizu.

Z 8-milijonsko naložbo v rekonstrukcijo peči

Za letošnje leto Steklarna Hrastnik načrtuje 8 milijonov evrov vredno naložbo v rekonstrukcijo B peči za proizvodnjo steklenic. Z novo pečjo se bosta povečali kapaciteta in kakovost proizvodnje steklenic, in sicer s trenutne proizvodnje 120 ton pri obstoječi kakovosti stekla na do 140 ton na dan pri dvakrat boljši kakovosti stekla. »Nova peč nam bo prinesla večjo učinkovitost proizvodnje, kar za Steklarno Hrastnik pomeni večji donos na enoto izdelka. Hkrati bo to okolju bolj prijazna naložba, saj bo nova peč bistveno bolj tehnološko napredna od obstoječe. Po naših izračunih bomo imeli za 15 odstotkov nižjo porabo energije, znižanje NOx emisij za 30 odstotkov,« je pojasnil Janez Tomažin, svetovalec generalnega direktorja za vodenje projektov in investicije.Vgradnja nove B peči je predvidena za avgust in september. Montaža bo trajala 48 dni, izvajalo pa jo bo 250 ljudi 24 ur na dan. Lani je Steklarna investirala v G peč v poslovni enoti Vitrum.

bozic-andrej24-be.1395753861.jpg.o.600px.jpg
Generalni direktor Steklarne Hrastnik Andrej Božič, da je skupina v 2013 poslovala uspešno.

steklarna-proizvodnja16-be.1395753862.jpg.o.600px.jpg
Letos bodo investirali 8 milijonov evrov v novo peč.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
10 let po padcu tajkunov Šrota, Bavčarja in Kordeža je že. Kaj je nastalo na njihovih pogoriščih? 11

Smo zdaj opravili z 'nacionalnim interesom', ki nas je skoraj potopil, kje in kako se kaže danes?

NEP&GRAD
Ljubljanski nepremičninski trg se je ohladil 1

Kaj se je v prvem polletju dogajalo na ljubljanskem trgu nepremičnin in kakšna so pričakovanja za drugo polovico leta - o tem smo...

TOP JOB
Ambasadorji
Ambasadorji (intervju) Kako je Hrvat po delu na Dunaju in v Beogradu izbral Slovenijo 2

Alan Šćuric: V Sloveniji bi lahko bili bolj zadovoljni in optimistični

PRO
Članki
Članki Vrhunski šport, osebni bankroti in dvojna kariera

Vrhunski športniki se pogosto znajdejo v finančno izjemno zahtevnih položajih. Od velikih zaslužkov v mladih letih do potrebe po...

TOP JOB
Delodajalci
Delodajalci Rast plač po slovensko: v katerih panogah je najvišja in kakšna bo v prihodnje?

Kupna moč povprečne plače se je letos okrepila za 2,5 odstotka

SUBV
Članki
Članki Pogajanja za evropski denar: koliko ga bomo imeli za ceste in železnice od leta 2021

Evropska unija ima poseben mehanizem za sofinanciranje gradnje prometne infrastrukture