Bratuškova: NPU mi je dal zagotovilo, da je korupcija v zdravstvu prioriteta

Čas branja: 4 min
25.03.2014  13:35  Dopolnjeno: 25.03.2014 14:11
Zbrali smo odzive na odstop ministrice za zdravje Alenke Trop Skaza.

V izjavi za medije je premierka Alenka Bratušek ocenila, da je pred dobrim letom, ko je sestavljala vlado, naredila napako, ko je na mesto zdravstvenega ministra predlagala Tomaža Gantarja, ki je pred časom odstopil. "Kajti očitno na njegovi strani ni bilo dovolj volje za reforme," je dejala. Dodala je, da se v koaliciji eno leto niso pogovarjali o nobenem konkretnem ukrepu na področju zdravstva, razen o interventnem zakonu.

"Pravzaprav smo se v zadnjem mesecu pogovarjali več kot prej v celem letu," je dejala. Se je pa po njenem mnenju treba zavedat, da "Alenka Bratušek težav, ki so se kopičile 20 let, ne more popraviti v enem letu".

Na pogovorih z NPU

Klub odstopu in pritiskih je vlada po navedbah Bratuškove odločena, da bo na poti sprememb v zdravstvu vztrajala. Vztrajati namerava tudi z bojem proti korupciji v zdravstvu. "Tudi za ceno še kakšnega odhoda, če bo potrebno," je dejala. Povedala je, da je imela ravno zjutraj pogovor s policijo in Nacionalnim preiskovalnim uradom, da je preverila, v kakšni fazi so postopki na področju zdravstva, pri tem pa "dobila zagotovilo, da je to absolutno prioriteta".

Obeta se sestanek z Bešičem Loredanom

Bratuškova se za zdaj še ni odločila, kako bo ravnala v prihodnje in ali bo vodenje ministrstva začasno prevzela sama. Kot je dejala, razmišlja tudi o slednjem, a si bo najprej vzela teden dni časa za premislek. O možnosti prevzema ministrstva se je sicer že pogovarjala z nekaterimi posamezniki, med njimi tudi s kirurgom Danijelom Bešičem Loredanom, s katerim se namerava ta teden tudi dobiti.

Erjavec po odstopu ministrice: NPU naj začne preiskovati korupcijo v zdravstvu

Odstop ministrice za zdravje kaže, da so zadeve na tem področju zelo zapletene, pravi prvak DeSUS Karl Erjavec. Boji se, da je njen odstop slaba popotnica za prihodnost zdravstvenega sistema in meni, da bo iskanje naslednika velik izziv za premierko. Sprašuje pa se tudi, ali je bilo sploh modro, da je Trop Skaza funkcijo sprejela.

Tudi Erjavec sicer obžaluje odstop Trop Skaze, a tudi sam je že kot začasni minister za zdravje ugotovil, da so zadeve na tem področju zelo zapletene, je dejal v izjavi za STA. Po njegovem mnenju bodo Nacionalni preiskovalni urad in ostali organi pregona morali začeti s postopki glede korupcije v zdravstvenem sistemu.

"Dokler tega ne bo, mislim, da ga ni človeka, ki bi dalj časa zdržal na položaju ministra za zdravje, ker očitno ti lobiji obvladujejo zdravstveni sistem," je pojasnil Erjavec. Kot pravi, se je pokazalo tudi, da je bil prejšnji minister Tomaž Gantar iz vrst DeSUS "vztrajen in trpežen", a je zaradi pomanjkanja podpore znotraj koalicije in ob opozorilih na korupcijo tudi sam na koncu obupal in odstopil.

erjavec-karl7-be.1382170512.jpg.c.600px.jpg

Lukšič za kandidata, ki bo zdržal cel mandat

Predsednik SD Igor Lukšič ob odstopu ministrice za zdravje Alenke Trop Skaza pravi, da hitre menjave ministrov niso dobre za državo. Obenem pa po njegovih besedah od PS pričakujejo predlog novega ministrskega kandidata ali kandidatke, ki bo zdržal do konca mandata in dobro opravil naloge.

Lukšič je izrazil željo, da bi vloge ministrov prevzemali ljudje, ki bodo opravili naloge dobro. Enako pričakuje tudi od novega ministra ali ministrice, naslednika Trop Skaze.

"Od Pozitivne Slovenije, ki si je za ta resor posebej prizadevala in za ta namen žrtvovala ministrsko mesto za Slovence v zamejstvu in po svetu, pričakujemo predlog kandidata ali kandidatke, ki bo zdržal do konca mandata in dobro opravil naloge, ki so utrjevanje javnega zdravstva in zagotavljanje zdravja za vse," je zapisal v odzivu za STA.

Bratuškova: Meje obračunavanja spuščamo iz dneva v dan

Predsednica vlade Alenka Bratušek obžaluje odstop ministrice za zdravje Alenke Trop Skaza, saj da se je ministrica v tem mesecu reševanja težav v zdravstvu lotila z veliko odločnostjo, so sporočili iz kabineta predsednice vlade. Hkrati pa Bratuškova odstop Trop Skaze zaradi številnih napadov razume.

Po besedah Bratuškove v politiki, vedno bolj pa tudi v medijih ter celotni družbi, postajamo zelo nestrpni in pri blatenju oseb, ki želijo nekaj spremeniti na bolje, meje obračunavanja spuščamo iz dneva v dan. Alenka Trop Skaza je postala tarča vsakodnevnih napadov, kljub temu, da ni sprejela ali podpisala nobene sporne odločitve, je dodala premierka.

Fakin odstop Trop Skaze glede na razmere razume

Generalni direktor Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Samo Fakin odstop ministrice za zdravje Alenke Trop Skaza glede na razmere razume. "Očitno je, da je ministrstvo težko in zahtevno, da je treba veliko narediti. In ob dejstvu, da še nismo našli soglasja v državi, kakšno naj bo zdravstvo, ta odstop čisto razumem," pravi Fakin.

Fakin meni tudi, da bo novega ministra za zdravje težko najti, je povedal v izjavi za novinarje ob robu današnje seje skupščine ZZZS v Ljubljani.

Glede predloga ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in pritiskov v zvezi s tem, kar v svoji odstopni izjavi navaja tudi Trop Skaza, Fakin pravi, da niso težava zavarovalnice, čeprav lobiji vedno obstajajo. "Težava je, kako nadomestiti teh 450 milijonov evrov. To je mogoče le z neko novo dajatvijo, ki pa verjetno v fiskalnem pravilu nima pravega prostora," je dejal prvi mož ZZZS.

Marušič: Nihče me ni pobaral o vodenju ministrstva

Nekdanji minister za zdravje Dorjan Marušič je za STA zapisal, da ga še nihče iz kabineta premierke ni pobaral o vodenju ministrstva za zdravje. Glede odstopa ministrice za zdravje Alenke Trop Skaza pa pravi, da je to njena osebna odločitev in je že sedaj preteklost. Pomembne pa so politične posledice te odločitve, pravi Marušič.

Marušič je zato ponovil, kar je izjavil že ob odstopu Tomaža Gantarja: "Zdaj ne gre več za strokovna vprašanja ali za strokovnost novega ministra ali ministrice. Pri tem ni najpomembnejše, kako se piše. Pred sabo imamo politično vprašanje, ki zahteva podporo celotne vladne koalicije."

Möderndorfer: Upam, da vlada in ministrstvo ne bosta popustila pritiskom

Vodja poslancev PS Jani Möderndorfer obžaluje odstop ministrice za zdravje Alenke Trop Skaza, zlasti ker je jasno začrtala politiko ministrstva za celo leto. A očitno ti koraki marsikomu v tej državi niso všeč, ocenjuje Möderndorfer in upa, da vlada in ministrstvo ne bosta popustila pritiskom ter bosta hitro našla človeka, ki bo nadaljeval to pot.

Möderndorfer je medijem v DZ danes potrdil, da ga je premierka Alenka Bratušek seznanila z odstopom Trop Skaze. Med razlogi za njen odhod je omenil ministričino napoved ukinitve dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, kar da "stvari pri zavarovalnicah postavlja na glavo in to marsikomu ni všeč".

Jutri sestanek zdravniških organizacij

Po odstopu ministrice za zdravje Alenke Trop Skaza se bo v sredo sestala koordinacija zdravniških organizacij, napoveduje predsednik Fidesa Konrad Kuštrin. Kot pravi, je ob težavah v zdravstvu "slabo, da smo spet brez ministra". Da zaradi pogostih menjav ministrov ni mogoče izvesti potrebnih reform, opozarjajo tudi v Slovenskem zdravniškem društvu.

Glede medijskih napadov, ki jih je v svojem sporočilu o prejemu ministričine odstopne izjave omenila premierka Alenka Bratušek, Kuštrin pravi, da - kolikor je spremljal - ni videl "nobenih takih pritiskov, zaradi katerih bi moral kdorkoli odstopiti". "To se mi zdi samo zakrivanje pravega vzroka," je dejal Kuštrin.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
AVTO
Posel
Posel Uradno: lovke kitajske države nad Daimler

Kitajski lastniški delež vztrajno raste. Kako velik je? Kateri so največji delničarji Daimlerja?

TRANS-LOG
Novice
Novice Kako me je Flixbus pripeljal z dopusta 5

Margaret Thatcher pripisujejo izrek: Kdor se pri 30 letih še vozi z javnim potniškim prometom, je zguba. Čeprav te snobovske izjave...

FINANCE
Imate stojnico, gostilno, mesnico, prodajate krmo, kruh, sadje, zelenjavo ali sladoled? Inšpektorji so čedalje bolj aktivni

Kaj vse zadnje čase preverjajo inšpektorji uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin in kdo jih lahko pričakuje

DRAŽBE
Članki
Članki Hrvati iščejo kupca za nasedli projekt nekdanjega splitskega župana

Hotel Marjan ob splitski marini je najdražja nepremičnina, ki jo je bilo v zadnjem času možno kupiti na hrvaških dražbah. Prodaja se...

PRO
Članki
Članki Nepremičninski svetovalec je lahko uspešen mediator pri dedovanju in ločitvah

Čustvene zamere v družinah pogosto pripeljejo do nezmožnosti dogovora v primeru ločitev, dedovanj ali drugih življenjskih dogodkov v...

FINANCE
S pokojninsko reformo tudi spremembe pri dodatnem pokojninskem zavarovanju – bomo varčevali več? 6

Nujno je treba spremeniti davčno zakonodajo, opozarjajo upravljavci pokojninskih skladov

FINANCE
Članki
Članki Kdo je Boris Johnson, ki velja za verjetnega novega britanskega premiera 7

Boris Johnson ali Jeremy Hunt? Danes bomo izvedeli, kdo bo novi britanski premier, čeprav vseskozi večina stavi na Johnsona. Z vidika...