Pirc Musarjeva pritrdila Financam: Čufer mora razkriti kupca obveznic

Čas branja: 2 min
25.03.2014  13:24
Ministrstvo za finance ima 31 dni časa, da nam posreduje dokumentacijo, ki jo zahtevamo že od sredine novembra lani

"Organ (ministrstvo za finance, op. p.) je dolžno prosilki (Petri Sovdat, novinarki časnika Finance, op. p.) v roku 31 (dni od prejema te odločbe posredovati fotokopijo dokumenta »Odločitev o podelitvi mandata za izdajo obveznic Republike Slovenje v EUR na ameriškem in izven ameriškega trga« brez priloge, z dne 15. november 2013, pri čemer mora prekriti vse podatke razen glave dokumenta, datuma, celotnega naziva dokumenta, tretjega odstavka, ki se začne z besedo »Obveznice« in zaključi z zaklepajem in piko ter žiga, podpisnika in podpisa na dokumentu," je odločila informacijska pooblaščenka Nataša Pirc Musar.

Spomnimo, sredi novembra smo od ministrstva za finance, ki ga vodi Uroš Čufer, neuspešno poizvedovali, kdo je bil kupec 1,5-milijardne zaprte izdaje državnih obveznic. Zato smo zahtevali podatke po zakonu o dostopu do informacij javnega značaja. Tudi takrat sta ministrstvo in vlada zahtevo zavrnila, zato smo se pritožili informacijski pooblaščenki.

Še investitor se ne želi skriti

Pirc Musarjeva je ugotovila, da se je ministrstvo za finance neupravičeno sklicevalo na zaupnost posla, saj s tem ni bila ogrožena ne državna varnost ne zmožnost nove zadolžitve.

Prav tako pa je ugotovila, da niti kupec obveznic nima težav, če razkrijejo, da je vso izdajo državnih obveznic kupil sam.

Celotno odločbo objavljamo v okvirju. Dodajmo še, da lahko ministrstvo za finance - če bo še vedno vztrajalo, da podatka ne bo razkrilo - sproži upravni spor.

Kaj je ministrstvo že odgovorilo

Ministrstvo za finance nam je doslej poslalo le odgovore, ki so že bili znani. Ob tem so dodali, da so "provizije za vodenje javnih izdaj obveznic skladne standardnim provizijam za izdajatelje (države evroobmočja in supranacionalne institucije) za različne ročnosti izdaj obveznic (provizija na nominalni znesek izdaje 3-letnih obveznic znaša 0,1 - 0,125%, za izdajo 5-letnih obveznic 0,125%, za izdajo 10-letnih 0,175%, za izdaje z ročnostjo nad 10 let 0,20% do 0,25%). S kupcem obveznic ni bil sklenjen noben stranski dogovor."

Iz podatkov smo izračunali, da je JP Morgan, ki je organiziral prodajo, dobil 675 tisoč evrov provizije, da je našel kupca, ki je kupil obveznice.

Zakaj vztrajamo?

Po neuradnih podatkih je celotno novembrsko zaprto izdajo slovenskih državnih obveznic, ki so imele kuponsko obrestno mero 4,7 odstotka (več od primerljivih držav), kupila Deutsche bank.

Kmalu so se začele širiti informacije, da je šlo za vezan posel s privatizacijskimi zgodbami - konkretno, Nemci naj bi "dobili" Telekom Slovenije, ki je že v postopku prodaje. Na ministrstvu so sicer zagotavljali, da "s kupcem obveznic ni bil sklenjen noben stranski dogovor", a dokumentov niso želeli pokazati.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Uradno: Premier Šarec za komisarskega kandidata predlaga Janeza Lenarčiča 2

Kdo je Janez Lenarčič, ki je - zdaj uradno - predlog premiera za komisarski položaj, o katerem bodo jutri tudi govorili na vladni seji

TOP JOB
Delavci
AVTO
Novosti
Novosti Električni superavto oznanja vnovični preporod Lotusa 6

Nov super avto včasih super znamke Lotus. Novi evija je najmočnejši serijski električni avto na svetu. Njegova proizvodnja se začne v...

FINANCE
Članki
Članki Ursula von der Leyen je nova predsednica evropske komisije - kaj še obljublja poleg podnebne banke 18

V današnjem tajnem glasovanju so poslanci evropskega parlamenta dosedanjo nemško obrambno ministrico potrdili za novo predsednico...

OGLAS
FINANCE
Prodaja apartmajev v naselju Residence Portorož tik ob Marini Portorož

Apartmajsko naselje Residence Portorož, ki ga odlikuje prefinjena sredozemska arhitektura, je po posameznih enotah naprodaj od od...

IZVOZNIKI
Novice
Novice Steklarna Hrastnik na krilih odličnega rezultata predčasno v 24,6-milijonsko naložbo

V prvem letošnjem polletju so dosegli 26,9-odstotno EBITDA maržo, zato bodo prihodnjo jesen postavili novo peč za steklenice za žgane...

FINANCE
V javni obravnavi: koliko pokojnine boste lahko po novem prejemali ob delu 6

Prve vladne obljube so bile precej boljše od zdajšnjega predloga, predvsem kar zadeva upokojence, ki še hočejo delati

SUBV
Članki
Članki Kako daleč so v treh letih priplezala mlada podjetja, ki so dobila subvencijo za zagon 1

Stopnja preživetja inovativnih podjetij, ki so prejela subvencijo podjetniškega sklada za startupe, je okoli 85-odstotna