Bliža se začetek paketne dražbe frekvenc

Čas branja: 1 min
25.03.2014  13:23
Slovenijo bi Evropski parlament lahko prikrajšal za milijone evrov, saj frekvenčna območja prodajamo za 15 let, oni pa nameravajo izglasovati podaljšanje na 25 let

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve (Akos) bo predvidoma prihodnji četrtek začela tako imenovano paketno dražbo frekvenc, v sklopu katere bo telekomunikacijskim operaterjem podelila radijske frekvence v šestih frekvenčnih pasovih.

Izklicna cena za celoten paket znaša 104,6 milijona evrov, za frekvence pa se bodo potegovali operaterji Telekom Slovenije, Simobil in Tušmobil. Dražba bo potekala elektronsko in lahko traja od enega tedna pa tudi do meseca ali več.

Naprodaj frekvence ključne za 4G

V sklopu dražbe bodo poleg frekvenc v pasovih 900 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz in 2600 MHz podeljene tudi frekvence v pasu 800 Mhz, ki so se sprostile z vseevropskim prehodom na digitalni televizijski signal.

Te so ključne za dolgoročni razvoj hitrih mobilnih omrežij četrte generacije (4G), Slovenija pa je ena zadnjih držav EU, ki bo frekvenčni pas odprla operaterjem.

Nekaj držav EU zamuja s podelitvami frekvenc

Članice so morale omenjene frekvence podeliti do začetka lanskega leta, a mnogim to ni uspelo. Po podatkih Evropske komisije je frekvence v tem pasu sicer doslej podelilo 19 članic - Avstrija, Belgija, Češka, Danska, Estonija, Finska, Francija, Hrvaška, Irska, Italija, Litva, Luksemburg, Nemčija, Nizozemska, Portugalska, Slovaška, Španija, Švedska in Velika Britanija.

Evropski politiki bi slovensko državo lahko prikrajšali za milijone

Frekvence bodo v sklopu paketne dražbe operaterjem podeljene za 15-letno obdobje. To bi po pisanju časnika Dnevnik lahko predstavljajo težavo. Evropski parlament bo namreč na dan paketne dražbe potrjeval zakonodajni paket za enotni evropski trg telekomunikacij. Ta predvideva samodejno podaljšanje veljavnosti vseh podeljenih frekvenc na 25 let, s čimer bi po navedbah Dnevnika operaterji dobili 10 let brezplačne uporabe frekvenc, slovenski proračun pa bi s tem ostal brez nekaj deset milijonov evrov.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Ne ene, kitajski lastniki Gorenja bodo v Velenju zgradili dve tovarni 6

Kaj je po prvem letu upravljanja novega v proizvajalcu bele tehnike: kako se s Kitajci spreminjajo podjetje, ljudje in Velenje

SUBV
Članki
Članki Sofinanciranje inovativnih podjetij: to so novosti iz Bruslja, ki jih morate poznati

Poleg subvencij se uvaja tudi možnost lastniškega financiranja, ki ga bo omogočal poseben sklad EU

IZVOZNIKI
Novice
Novice Kolektor Etra na Finskem, kjer gradijo novo jedrsko elektrarno, podpisala 20-milijonsko pogodbo 5

Peter Novak iz Kolektorja Etre je podpisal največjo pogodbo v zgodovini tovarne, in to pri svojih najbolj zahtevnih izdelkih,...

FINANCE
Je General Electric novi Enron? 3

»Je večja prevara kot Enron in WorldCom skupaj,« so zapisali v poročilu.

SUBV
Članki
Članki TOP razpisi tega tedna: evropska komisija in občine

Objavljamo izbor svežih razpisov za subvencije

PRO
Članki
Članki Izgorelost kot sindrom kroničnega stresa

Kdaj lahko govorimo o sindromu izgorelosti in kdaj o delovni izčrpanosti ter zakaj menedžerji na delo hodijo bolni?

AVTO
Nasveti
Nasveti TOP 10 najcenejših kabrioletov na slovenskem trgu

V vročem in sončnem vremenu se na cesti nič ne more primerjati z vožnjo brez strehe. Preverili smo, kateri so cenovno najugodnejši...

DRAŽBE
Članki
FINANCE
Škoda 3

O zamujenih priložnostih in upanju, ki umre zadnje