Odprte kuhne sveta vsak petek na Pogačarjevem trgu

Čas branja: 2 min
25.03.2014  11:54
Odprta kuhna je s ponudbo svetovne kulinarike v Ljubljani je spet zaživela. Vonji ruske, azijske, mehiške, arabske, balkanske, slovenske in drugih kuhinj bodo mamili obiskovalce vsak petek do oktobra.

Lani so na prvi Odprti kuhni mimoidoči vsak petek od maja do oktobra pokušali izbrane jedi več kot 50 gostincev.

ok2.1395744979.JPG.o.600px.jpg

Ko pride Izraelec v Ljubljano ...

To edinstveno tržnico sveže pripravljenih dobrot je v Slovenijo pripeljal Izraelec Lior Kochavi, ki je z Odprto kuhno želel restavracijam in kuharskim mojstrom ponuditi priložnost, da se predstavijo in srečajo svoje (nove) goste, hkrati pa prebivalcem, obiskovalcem in turistom postreči s pristno kulinarično izkušnjo. Podjetni Izraelec in njegova ekipa je sodelujoče izbrala na podlagi treh meril: izvirnosti, kakovosti in kreativnosti. Prednost imajo gostinci, ki z dušo pripravljajo hrano in želijo gostom ponuditi le najboljše. Večino jedi pripravijo v živo na tržnici, tako da se obiskovalci lahko prepričajo o kakovosti in se morebiti naučijo še to in ono o pripravi posameznih specialitet.

Morda si boste zaželeli sveže primorske frtalje z zelenjavnimi in zeliščnimi dodatki, črno ali rdečo rižoto z morskimi sadeži, barvito in svežo sezonsko zelenjavo z vrta, s koščki sadja ali rezinami suhih mesnin ... Mesojedci bodo navdušeni nad sočnimi kosi mesa, golažem, polnjenimi testeninami na sto in en način, za tiste z manjšimi želodci so primerni prigrizki, paštete, dimljeni mesni ali ribji narezki, za sladkosnede izvirne sladice, vse pa ob spremljavi svežega soka, vrhunskega vina ali domačega piva.

ok1.1395745051.JPG.o.600px.jpg

Naj gre za jedi na žlico, klasično domačo, domačo v moderni preobleki ali eksotično tujo kuhinjo iz daljnih dežel, ulična hrana je lahko prava paša za oči, je privlačna in zanimiva za še tako zahtevne jedce, saj dosega visoke estetske standarde, a kar je najpomembnejše - hrana je zelo okusna.

Mednarodna nagrada za inovativnost

V začetku leta je projekt prejel mednarodno nagrado Jakob, ki jo podeljujejo za odličnost in kakovost v turizmu regije Alpe-Jadran. Posebna komisija pod vodstvom Janeza Bogataja je svojo odločitev utemeljila, da je Odprta kuhna inovativen in izviren primer pozitivne urbane ulične prehrane ter tako pomembna za turizem v Ljubljani. Prav kulinarika zadnja leta v svetu velja za eno ključnih vidikov odkrivanja destinacij, tudi urbanih. Projekt odlikuje pestrost, kakovost, večkulturna vsebina, saj se ob jedeh 24 gastronomskih regij Slovenije predstavljajo in ponujajo jedi tudi druga kulturna okolja. Cilj Odprte kuhne je ponuditi najboljšo in pestro ponudbo hrane na enem mestu, hkrati pa pripraviti dogodek, ki bo namenjen vsem, tako domačim kot tujim obiskovalcem, kar jim je uspelo že v prvem letu, in projekt je postal priljubljena točka domačinov in obiskovalcev prestolnice, ki lahko vsak petek uživajo v izbrani jedači in pijači po zmernih cenah.

ok3.1395745295.JPG.o.600px.jpg

Nova sezona

Letošnjo sezono je gurmanske užitke naznanila razstava fotografij lanskega druženja, ki bo na Krakovskem nasipu v Ljubljani na ogled do 14. aprila. Nova sezona prinaša nova imena, nove restavracije in nove jedi. Da bi bilo uživanje ob hrani in pijači udobnejše, so letos dodali še več stolov, ki so oblazinjeni, za najmlajše rezervirali kotiček pod drevesom, za eno uro podaljšali obratovalni čas (do 20. ure) in obljubili, da bo naše brbončice vsak teden razvajal en ponudnik več. Zopet so na voljo meniji elitnih domačih - Dvorec Zemono ali Hiša Franko, Hiša Raduha (slow food gostilna v Lučah), Gostilna pri Danilu iz Reteč, Gostilna Ruj s Krasa, Dvor Jezeršek, J&B vinarna ... Prejšnji petek se jih je predstavilo 35, a do oktobra naj bi na 30 stojnicah kuhalo, tako kot lani, več kot 55 najboljših restavracij, kmečkih turizmov in samostojnih kuharskih mojstrov, okusen prigrizek pa vas lahko stane že zgolj dva evra.

Vsak petek naj bi bilo obiskovalcev med pet in sedem tisoč. V primeru slabega vremena Odprte kuhne ni.

Foto: Irena Herak

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
V javni obravnavi: koliko pokojnine boste lahko po novem prejemali ob delu

Prve vladne obljube so bile precej boljše od zdajšnjega predloga, predvsem kar zadeva upokojence, ki še hočejo delati

SUBV
Članki
Članki Kako daleč so v treh letih priplezala mlada podjetja, ki so dobila subvencijo za zagon

Stopnja preživetja inovativnih podjetij, ki so prejela subvencijo podjetniškega sklada za startupe, je okoli 85-odstotna

TOP JOB
Delavci
FINANCE
Delničarji KD Group: Bi raje denar namesto delnic? Koliko vas bo to stalo?

Višina odpravnine je 86,67 evra, časa imate tri mesece – kaj morate storiti

FINANCE
Članki
Članki O optimalnosti obljub kandidatke za predsednico EK – in namerah slovenskih evroposlancev

Kaj se šušlja – ko tečejo zadnje ure pred odločanjem o kandidaturi Ursule von der Leyen za predsednico evropske komisije (EK)

OGLAS
FINANCE
Prodaja apartmajev v naselju Residence Portorož tik ob Marini Portorož

Apartmajsko naselje Residence Portorož, ki ga odlikuje prefinjena sredozemska arhitektura, je po posameznih enotah naprodaj od od...

SUBV
Članki
Članki Razpisane so subvencije za lesne polizdelke 1

Denar je na voljo zgolj podjetjem iz vzhodne kohezijske regije, dobiti je mogoče do 2,5 milijona evrov subvencije

AVTO
Novice
Novice Musk se je poigral s cenami tesel

Pocenila sta se modela S in X, iz ponudbe so umaknili cenejši različici, ki sta imeli začetno ceno 78.300 in 83.200 evrov. Za koliko se...

FINANCE
Plačila 22 inovativnih farmacevtskih družb našim zdravnikom – 11,5 milijona evrov 1

Transparentnost se zmanjšuje – lani je le še četrtina zdravnikov, ki sodelujejo s farmacevtsko industrijo, dala soglasje za objavo...

FINANCE
Članki
Članki Ursula von der Leyen obljublja podnebno banko in vseevropsko shemo za brezposelnost 14

Danes bodo v evropskem parlamentu odločali, kdo bo vodil novo evropsko komisijo. Jutranji predstavitvi kandidatke Ursule von der Leyen bo...