Zaupanje v slovenskem gospodarstvu nekoliko navzgor, najbolj v gradbeništvu

Čas branja: 1 min
25.03.2014  11:46  Dopolnjeno: 25.03.2014 11:52
Zaupanje v gospodarstvu je še vedno nižje od dolgoletnega povprečja, za razliko od klime v gradbeništvu, ki je dosegla najvišjo vrednost po oktobru 2008. Nemčiji je šlo marca malo slabše, a vseeno bolje kot Sloveniji

Vrednost kazalnika gospodarske klime je bila marca za 3 odstotne točke višja kot februarja 2014, medletno pa za 7 odstotkov višja, kažejo podatki Statističnega urada. Kljub rasti vrednosti kazalnika zaupanja v slovensko gospodarstvo, pa je ta od dolgoletnega povprečja še vedno nižja za 3 odstotke.

Zaupanje v gradbeništvu najbolj navzgor

gradnja-stadion-stozic18-ih.1395744364.jpg.o.600px.jpg
Kazalnik zaupanja v gradbeništvu je marca dosegel najvišjo vrednost po oktobru 2008.

Najbolj se je povečalo zaupanje v gradbeništvu, vrednost kazalnika zaupanja je bila namreč marca za 8 odstotkov višja kot mesec pred tem in za 22 odstotkov višja kot marca lani. Od dolgoletnega povprečja je vrednost višja za 9 odstotkov, s čimer je kazalnik zaupanja v tem mesecu dosegel najvišjo vrednost po oktobru 2008. Na večje zaupanje v gradbeništvu sta v primerjavi marca s februarjem vplivali zvišani vrednosti kazalnikov pričakovano zaposlovanje (za 12 točk) in skupna naročila (za 4 točke).

Za odstotek gor zaupanje v trgovini na drobno

Zaupanje v predelovalnih dejavnostih se je mesečno povečalo za en odstotek, medletno za osem. Od dolgoletnega povprečja je bilo višje za štiri odstotne točke. Med kazalniki stanj sta se v primerjavi s prejšnjim mesecem zvišali zaupanje v skupna naročila in zaloge. Prav tako je bilo v marcu v primerjavi s februarjem za odstotno točko višje zaupanje v trgovini na drobno ter za pet odstotkov več kot pred enim letom. Je pa vrednost kazalnika za šest odstotkov nižja od dolgoletnega povprečja.

V storitvenih dejavnostih nezaupanje glede zaposlovanja

Vrednost kazalnika zaupanja v storitvenih dejavnostih je bila marca za 3 odstotne točke višja kot februarja in za 8 odstotnih točk višja kot marca 2013 ter za 15 odstotkov nižja od dolgoletnega povprečja. Vrednosti kazalnikov stanj in pričakovanj za naslednje tri mesece so se v primerjavi s prejšnjim mesecem večinoma zvišale, izjema je bil kazalnik pričakovano zaposlovanje, ki se je znižal.

Nemško razpoloženje marca le malo manj pozitivno

Gospodarsko razpoloženje v Nemčiji se je marca prvič v zadnjih petih mesecih poslabšalo. Vrednost kazalca gospodarske klime, ki ga izračunava inštitut Ifo iz Münchna, se je v primerjavi s februarjem znižala za 0,6 točke na 110,7 točke. Razpoloženje v največjem evropskem gospodarstvu je med drugim načela kriza v Ukrajini.

Podatki kažejo, da so podjetja precej manj optimistična glede prihodnjega poslovanja, so pa bolj zadovoljna s trenutnimi razmerami. Na razpoloženje v nemških podjetjih so vplivali dogodki na Krimskem polotoku, ki se je nedavno odločil za odcepitev od Ukrajine in priključitev Rusiji, in kriza v hitro rastočih gospodarstvih, je zapisal predsednik inštituta Hans-Werner Sinn.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Začenja se: Alfi kupil prvo podjetje, KD Skladi v akcijo konec poletja 1

Zaživel je prvi od dveh zasebnih skladov, ki bosta kupovala slovenska podjetja. Kdo od Slovencev je vložil vanj in koga so že kupili?

FINANCE
Kdo je novi lastnik šenčurskega Baumaxa in kakšni so njegovi načrti 1

Novi lastnik trgovskega objekta, ki je po umiku Baumaxa vrsto let sameval, napoveduje, da bo zgradil sodoben trgovski center.

FINANCE
Kaj dobite od nepremičninskega posrednika za plačilo provizije? 1

Posredniki naštevajo: dobite več, kot določa zakon, če bodo provizije omejene, pa bodo omejene tudi storitve

FINANCE
Zakaj se raje ne pogovarjamo o odpravi omejitve cen nepremičninskih posrednikov?

Zakaj nepremičninski posrednik za prodajo stanovanja v Ljubljani lahko dobi osem tisoč evrov, na Jesenicah pa le 2.400 evrov za enak...

DRAŽBE
Članki
Članki Vila nekdanjega župana Zavrča Mirana Vuka prodana. Kdo je tokrat kupec?

Po spodletelem poskusu prodaje hiše slovaškemu Romisu je stečajno sodišče tokrat očitno presodilo, da hiša ne gre v roke povezanih...

PRO
Članki
Članki Skupno zavarovanje obeh partnerjev ugodnejše od dveh ločenih zavarovanj

Če primerjamo dve ločeni življenjski zavarovanji s skupnim (vzajemnim) zavarovanjem obeh partnerjev, ugotovimo, da je vzajemno...

FINANCE
Kaj je projekt Rune, ki bo v slovensko podeželje investiral 200 milijonov 9

Gradnja optičnega omrežja bo trajala tri leta