Ministrstvo: Le FDV je oddala ponudbo za evalvacijo instrumentov

Čas branja: 4 min
25.03.2014  13:18
Direktoratu za znanost se zdi cena, ki jo je za projekt evalvacije instrumentov ministrstva Jerneja Pikala postavila FDV, skorajda prenizka

Obveščaj me o novih člankih:  

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport izvaja notranjo revizijo projekta evalvacije centrov odličnosti in kompetenčnih centrov, na katerem je bila izbrana FDV, kjer Jernej Pikalo izvaja pedagoško delo.

Ali torej sami sumijo na nepravilnosti? Na ministrstvu pravijo, da se je minister za revizijo odločil, ker sam ni bil vključen v postopek in želi, da se glede na očitke javnosti preveri pravilnost vseh korakov. Rezultati naj bi bili sicer znani v roku tedna dni, smo neuradno izvedeli.

Na vprašanje, zakaj niso za revizijo naročila prosili denimo računsko sodišče, na ministrstvu odgovarjajo, da "Pikalo zaupa, da bo notranja revizorska služba povsem nepristransko in objektivno izvedla izredno notranjo revizijo oddaje posla". Če bodo ugotovitve pokazale postopkovne nepravilnosti ali sistemska neskladja, pa bo "lahko naknadno zaprosil še za mnenje računskega sodišča (...) ob vsakoletnem pregledu poslovanja ministrstva".

pikalo-jernej02-be.1377199153.jpg.n.600px.jpg

Naročila do 130 tisoč evrov mimo ministra

Na ministrstvu vztrajajo, da Pikalo o naročilu ni vedel nič in v zagovor fakulteti zapišejo: "FDV je v preteklosti že sodelovala pri podobnih aktivnostih, (...) zato bi bilo neustrezno, da bi institucijo z ustreznimi referencami izključili iz priprave ekspertiz zgolj zato, ker na njej v omejenem obsegu opravlja pedagoško-raziskovalno delo tudi aktualni minister."

Pojasnjujejo še, da je postopek vodil direktorat za znanost, katerega generalni direktor Urban Krajcar je pooblaščen za podpisovanje dokumentov pri naročilih do 130 tisoč evrov brez DDV. Naročilnico pa je na koncu podpisal generalni sekretar ministrstva Gregor Kos.

Tri povpraševanja, ena ponudba

Fakulteta bo svoje storitve po ponudbi zaračunala v višini 19.500 evrov brez DDV, torej le 500 evrov pod zakonsko mejo, nad katero je za izbor izvajalca potrebno javno naročilo.

Na ministrstvu o tem niti besede, trdijo, da je direktorat ravnal s posebno skrbnostjo. "Kljub temu, da postopek evidenčnega naročila tega ne zahteva, so na direktoratu za znanost k oddaji predloga pozvali tri potencialne ponudnike, ki bi bili glede na znane reference potencialno ustrezni za izvedbo evalvacije."

A od dveh potencialnih ponudnikov, Inštituta za ekonomska raziskovanja in Ekonomske fakultete, odgovora niso dobili. "Eden od njih se na poziv ni odzval, medtem ko se je drugi odzval, vendar ministrstvo obvestil, da ponudbe ne bo oddal."

Notranji revizorji naj bi zdaj po naših neuradnih informacijah med drugim preverjali, ali bi bilo smotrno pri oddaji posla evalvacije poleg naročilnice, ki izvajalca sicer zavezuje k izvedbi posla po ponudbi, skleniti tudi pogodbo. To interni pravilniki omenjajo kot možnost, ne opredeljujejo pa, v katerih primerih jo je potrebno skleniti, pravijo naši viri.

Cena, ki jo je postavila FDV, skorajda prenizka

O ceni, ki jo je v ponudbi postavila FDV, sicer na direktoratu za znanost menijo, da je že na spodnji meji sprejemljivega. "Glede na sredstva, ki so bila sicer vložena v razpise centrov odličnosti in kompetenčnih centrov, predstavlja znesek evalvacije nekaj manj kot 0,02 odstotka vloženih sredstev. Po mnenju direktorata, je izvedba obsežne naloge v postavljenem finančnem okvirju tako prej na spodnji meji sprejemljivega kot pa preplačana," pravijo na ministrstvu.

Pikalu poznani evalvatorji

Za evalvatorje v projektu so bili izbrani Maja Bučar, Metka Stare in Boštjan Udovič, za katere Pikalo potrjuje, da jih s fakultete seveda pozna.

Bučarjeva je, denimo, sodelovala tudi pri izbiri centrov odličnosti leta 2009. Kako lahko utemeljenost financiranja centrov ocenjuje nekdo, ki jih je izbiral?

Na ministrstvu pravijo takole: "V ocenjevanju je ključna evalvacija vplivov inštrumenta na gospodarstvo oziroma učinkovitost inštrumentov kot takšnih in ne evalvacija posameznega centra odličnosti ali kompetenčnega centra. Zato bo predmet evalvacije inštrument in pri tem je poznavanje procesov raziskovalno-inovacijske politike in centrov odličnosti ter kompetenčnih centrov prej prednost, kot pomanjkljivost."

V spodnjem okvirju si lahko preberete, katere reference so v ponudbi ministrstvu navedli evalvatorji.

Reference, ki so prepričale

 • CRP (1997-1999) Evalvacija tehnološke politike glede na tehnološko preobrazbo, konkurenčnost in razvoj, ARRS in MVZT.
 • CRP (2002-2004) Mehanizmi in ukrepi za prenos znanja iz akademske in raziskovalne sfere v gospodarstvo v luči novih inovacijskih paradigem, MZT.

 • CRP (2004-2006) Analiza sistema indikatorjev za spremljanje ciljev NRRP simulacije in študije scenarijev.
 • CRP (2003-2005) Analiza uresničevanja ciljev CRP Konkurenčnost Slovenije 2001-2006 in v letih 2001 do 2004.
 • CRP (2008-2010) Učinkovitost ukrepov Ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo za spodbujanje inovacij in tehnološkega razvoja v slovenskih podjetjih v letih 2005-2007, ARRS in MVZT.
 • CRP (2010-2012) Evalvacija izvajanja politike podjetništva in konkurenčnosti v obdobju 2004-2009 s predlogi novih ukrepov in kazalnikov ter sprememb obstoječih ukrepov in kazalnikov, ARRS, MG.
 • Sodelovanje v mednarodnih analizah raziskovalne in inovacijske politike (EU DG Enterprise: EU Innovation Policy Trendchart - Country corresondent 2004-2012; EU DG Research/ IPTS: ERAWATCH Country Correspondent 2006-2013);
 • Članstvo v EU 2010 CREST Policy Mix Expert Group for the preparation of Policy Mix Peer Reviews: Country Report SLOVENIA.
 • EU DG Research: Članica Lisbon Expert Group 2007-2009; več na tej povezavi.
 • Članica in so-poročevalka (co-rapporteur) Panela samostojnih ekspertov za evalvacijo EUROSTARS programa; več na ">tej povezavi.
 • Priprava strokovnih podlag za poročilo OECD študijo National Systems of Innovation in Slovenia; Background report 2010.
 • Sodelovanje pri evalvaciji Centrov odličnosti v 2008 z Matejo Mešl.
 • Sodelovanje pri evalvaciji prijav za Centre odličnosti (javni razpis 2009) ter Kompetenčnih centrov (2010).
 • Članica ekspertnega panela za ocenjevanje programa COST 2013-2014.
 • Dopolnilno delo na Uradu za makroekonomske analize in razvoj (UMAR) kot svetovalka direktorja na področju analize inovacij, raziskav in razvoja ter politik na teh področjih. Vsako leto sodeluje pri pripravi Poročila o razvoju, poglavje Raziskave, razvoj, inovacije in uporaba informacijsko-komunikacijskih tehnologij.
 • Evalvatorica evropskih raziskovalnih in Marie-Curie projektov.
 • Članica European Service Innovation Think Tank (2009-2012) v okviru projekta EPISIS (European policies and instruments to support innovation in services).
 • Članica High Level Economic Policy Expert Group » Innovation for Growth« (i4g) of DG research and Innovation (2011-).
 • Sodelovanje v mednarodnih analizah raziskovalne in inovacijske politike (EU DG Enterprise: EU Innovation Policy Trendchart- Country correspondent 2008-2013; EU DG research/ IPTS: ERAWATCH Country Correspondent 2008-2013).
 • Priprava strokovnih podlag za poročilo OECD študijo National System of Innovation in Slovenia; Background report 2010.Preberite tudi:

31.03.2014

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki ATC Kanin ni bil prodan. Bo cena šla pod milijon evrov? 1

Za nakup premoženja ATC Kanin za 1,141 milijona evrov ni bilo zanimanja. »Bliža se naslednja zima, ki bo povzročila dodatno škodo,«...

FINANCE
Članki
Članki Casinoju Bled prihodki letos upadli za petino 4

Gold Club čaka na soglasje vlade za prodajo državnega deleža, s čimer bi postal večinski lastnik igralnice

MLADI
Učitelji
Učitelji Zamude in novosti finančnega opismenjevanja

Država zamuja pri postavitvi osrednje spletne strani, ki bo namenjena finančnemu opismenjevanju prebivalstva; so pa v šolskih programih...

FINANCE
Članki
Članki (foto) Pahor na Mosu: Država nas še vedno stane preveč 48

Vlada Mira Cerarja ima ob visoki podpori javnosti realne možnosti, da Slovenijo popelje na pot okrevanja, meni predsednik države.

FINANCE
Članki
Članki Kaj za podjetja pomeni, če so 2. januarja šole zaprte? 6

Šolarji 2. januarja, ki bo prihodnje leto v petek, ne bodo imeli pouka. "Najlažje bi bilo, če bi bili prosti dnevi v gospodarstvu in...

FINANCE
Članki
Članki Izvedenec našel povezavo med posojili skupine Laško in Šrotovim prevzemom 2

Srečko Lavrenčič je šel po poteh denarnih tokov v skupini Pivovarna Laško v letih 2008 in 2009

FINANCE
Članki
Članki Brdo: za stanovanja med 93 tisoč evrov in 255 tisoč evrov 12

Izbrani kupci stanovanj v soseski Zeleni gaj na Brdu bodo obveščeni po pošti - stanovanjski sklad bo odločbe odposlal jutri

PRO
Članki
Članki (Natečaj Agrobiznis hi-tech) Kako z novimi tehnologijami spraviti več od njive do mize?

Iščemo ponudnike in uporabnike novih tehnoloških rešitev, ki lahko izboljšajo učinkovitost skozi celotno prehransko verigo. Ste eni...