Trop Skaza: Nisem vedela, da so pritiski tako hudi

Čas branja: 2 min
25.03.2014  08:57  Dopolnjeno: 25.03.2014 10:44
Alenka Trop Skaza je v odstopni izjavi zapisala, da odstopa zaradi očitkov, podtikanj in pritiskov in dodaja, da danes ve, da nima dovolj debele kože, da bi prenesla vse pritiske

Ministrica za zdravje Alenka Trop Skazaje predsednici vlade Alenki Bratušek sinoči poslala odstopno izjavo, ki si jo lahko ogledate na povezavi na desni. Trop Skaza je mesto ministrice zasedla pred mesecem dni, mediji pa so o njenem odstopu ugibali zadnje dni.

Ministrica obremenjena že od začetka

Trop Skaza je bila tarča kritik predvsem potem, ko se je izkazalo, da se je podjetje, katerega solastnik je njen soprog, prijavilo na razpis za opremo novomeške urgence. A so z ministrstva kmalu sporočili, da ponudba ni več v igri, pa tudi Bratuškova je potrdila, da ministrica s svojim soprogom poslov ne more sklepati.

Zato so nekateri ugibali, da bi Trop Skaza raje odstopila kot škodila poslom svojega soproga. Trop Skaza je sicer še pred prevzemom ministrske funkcije dejala, da njen soprog razmišlja o odprodaji deleža v podjetju in odstopu z direktorskega mesta, če bo prevzela ministrsko funkcijo.

Danes poročamo o izplačilih, ki jih je Alenka Trop Skaza prejemala od treh velikih farmacevtskih podjetij, za katere je, še preden je postala ministrica, pripravljala predavanja, poročila in članke. Za tiste, ki jih je med letom 2010 in 2013 opravila za podjetje Glaxo Smith Kline, je prejela 14.600 evrov. Poleg tega je predavala še za podjetji MSD in Pfizer ter prejela 1.500 in 1.300 evrov. To ne bi bilo nič nenavadnega, če Trop Skaza ne bi bila predsednica društva za boj proti nalezljivim boleznim, ki promovira cepljenje, cepiva pa izdelujejo omenjena podjetja, še piše spletni portal MMC.

Po informacijah Demokracije pa naj bi njen odstop zahtevala kar sama premierka Bratuškova, ker Trop Skaza še vedno ni izpeljala imenovanja Simona Vrhunca za generalnega direktorja UKC Ljubljana.

Izjava predsednice vlade ob odstopu ministrice

"Ministrica za zdravje dr. Alenka Trop Skaza je sinoči poslala odstopno izjavo, v kateri je podala razloge za to odločitev. Njen odstop obžalujem, saj se je v tem mesecu reševanja težav v zdravstvu lotila z veliko odločnostjo. Hkrati njen odstop tudi razumem, saj v naši politiki, vedno bolj pa tudi v medijih ter celotni družbi, postajamo zelo nestrpni in pri blatenju oseb, ki želijo nekaj spremeniti na bolje, meje obračunavanja spuščamo iz dneva v dan. Dr. Alenka Trop Skaza je postala tarča vsakodnevnih napadov, kljub temu, da ni sprejela ali podpisala nobene sporne odločitve.

Za vstop v politiko, kjer se odloča o pomembnih stvareh za življenje ljudi, je vedno težje pridobiti kakovostne posameznike. Še preden imaš možnost kaj narediti ali spremeniti, postaneš tarča nesorazmernih napadov. Nadaljevanje takšne poti naši družbi ne more prinesti želenega napredka."

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
MANAGER
Manager
Manager Lendava 100 let po priključitvi še vedno lovi Slovenijo za rep 1

Na začetku 20. stoletja je bilo v Lendavi tri četrtine prebivalstva madžarskega, danes je slika obrnjena. V podjetništvu so bili...

FINANCE
Kaj hočem od Evrope v tem mandatu? 7

Da se speljejo policaji z avstrijske meje in da ima Hrvaška čim prej evro

FINANCE
Fintech je na pohodu. To so slovenska podjetja v tem poslu 3

Mobilna denarnica od svojega rojstva leta 2008 postaja vse pogostejša plačilna metoda

Podjetnik
Le vsak četrti šef družinskega podjetja ve, kdo ga bo nasledil

Izzivi družinskih podjetij: nasledstvo, strategija in obstoj

FINANCE
Bertoncelj nad priljubljen davčni trik borznih trgovalcev, kratko pa bodo potegnili tudi mali vlagatelji 2

Sprememba upoštevanja normiranih stroškov pri nakupih in prodajah vrednostnih papirjev buri duhove med vlagatelji

FINANCE
Članki
Članki (analiza) Ključni izziv za Netflix – najti pravo ceno za naročnino na spletno videoteko

Pri Netflixu, ameriški družbi za pretočno predvajanje videovsebin, so zaradi podražitve naročnin zaznali prvi resnejši četrtletni...

Tovarna
Dobre prakse
Dobre prakse Reportaža: Kako v Salonitu Anhovo vsak dan izdelajo tri tisoč ton cementa

Mešanico apnenčastih in glinenih surovin v cement spremenijo v dveh urah; na leto izdelajo milijon ton cementa, vsak teden vanj predelajo...

PRO
Članki
Članki Vrhunski šport, osebni bankroti in dvojna kariera

Vrhunski športniki se pogosto znajdejo v finančno izjemno zahtevnih položajih. Od velikih zaslužkov v mladih letih do potrebe po...

FINANCE
Furs z davčnimi odločbami za najemnine zamujal tri mesece, zdaj so na poti

Preverili smo še, kaj finančna uprava preverja v vaših napovedih in morebitnih pritožbah

FINANCE
Začenja se: Alfi kupil prvo podjetje, KD Skladi v akcijo konec poletja 2

Zaživel je prvi od dveh zasebnih skladov, ki bosta kupovala slovenska podjetja. Kdo od Slovencev je vložil vanj in koga so že kupili?