Čas branja: 1 min
25.03.2014  08:17  Dopolnjeno: 25.03.2014 11:05
Ameriški predstavnik je dejal, da se bodo zahodne države pričele pogovarjati o tem, kako bi razpršili energetsko preskrbo EU, da bi ublažili posledice sankcij proti Rusiji

Zahodne velesile so suspendirale članstvo Rusije v skupini najmočnejših držav sveta G-8. Hkrati so zagrozile, da bodo okrepile sankcije, s katerimi skušajo ruskega predsednika Vladimirja Putina odvrniti od ideje, da bi posegel še po drugih delih Ukrajine, piše Bloomberg.

Vrh G-7 bo v Bruslju in ne v Sočiju

Predstavniki ZDA, Velike Britanije, Nemčije, Italije, Francije, Kanade in Japonske so se dogovorili tudi, da ne bodo sodelovali na prihajajočem sestanku držav skupine G-8, ki naj bi junija potekal v Sočiju. Raje bodo organizirali svoj sestanek - brez Rusije, v Bruslju.

Vsa ravnanja zahoda so bila doslej povsem brez haska, saj je polotok Krim v ruskih rokah. Dejstvo je, da EU potrebuje ruski plin, pa tudi, da zajeten del plinovodov poteka prek ukrajinskega ozemlja.

Za Kremelj odpoved vrha G8 kontraproduktivna

Rusija je odpoved junijskega vrha G8 v ruskem Sočiju označila za "kontraproduktivno". Skupina sedmih najrazvitejših držav sveta G7 je namreč v ponedeljek v Haagu odločila, da zaradi priključitve ukrajinskega polotoka Krim Rusiji poglobi mednarodno izolacijo Moskve in namesto vrha G8 v Sočiju pripravi vrh G7 v Bruslju.

"Ko gre za stike znotraj G8, smo pripravljeni nanje in smo tudi zainteresirani zanje. Nepripravljenost ostalih držav za nadaljevanje dialoga je kontraproduktivno, tako za nas kot za ostale partnerje," je po poročanju ruske tiskovne agencije Itar-Tass v odzivu na to dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Timošenkova je Ukrajini naredila medvedjo uslugo

Razlog za vdor v vzhodni del Ukrajine, kjer živi približno osem milijonov Rusov, je Putin že dobil, in sicer od same Julije Timošenko. Ta je v enem od svojih telefonskih pogovorov dejala, da bi morali ukrajinske Ruse pobiti z jedrskim orožjem. Sedaj Putin potrebuje le še povod.

Timošenkova je potrdila, da se je pogovor, ki je bil objavljen, res zgodil. Je pa zanikala, da bi govorila o pobijanju Rusov.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Začenja se: Alfi kupil prvo podjetje, KD Skladi v akcijo konec poletja 2

Zaživel je prvi od dveh zasebnih skladov, ki bosta kupovala slovenska podjetja. Kdo od Slovencev je vložil vanj in koga so že kupili?

FINANCE
Kdo je novi lastnik šenčurskega Baumaxa in kakšni so njegovi načrti 1

Novi lastnik trgovskega objekta, ki je po umiku Baumaxa vrsto let sameval, napoveduje, da bo zgradil sodoben trgovski center.

FINANCE
Kaj dobite od nepremičninskega posrednika za plačilo provizije? 2

Posredniki naštevajo: dobite več, kot določa zakon, če bodo provizije omejene, pa bodo omejene tudi storitve

IZVOZNIKI
Novice
Novice Talum očaral Švicarje z novo rondelico, kjer je dodana vrednost skoraj 100 tisoč evrov 3

Pri rondelicah je Talum lani postal največji svetovni proizvajalec; švicarska družba SIGG iz njih dela aluminke – embalažo za vodo iz...

DRAŽBE
Članki
Članki Vila nekdanjega župana Zavrča Mirana Vuka prodana. Kdo je tokrat kupec?

Po spodletelem poskusu prodaje hiše slovaškemu Romisu je stečajno sodišče tokrat očitno presodilo, da hiša ne gre v roke povezanih...

OGLAS
FINANCE
Bitcoin je v letu 2019 zrasel za 200 odstotkov

Cena bitcoinov se je okrepila in konec junija dosegla najvišjo raven v letu 2019, in sicer skoraj 14 tisoč dolarjev (26. junij).

FINANCE
FINANCE
Članki
Članki Uradno: premier Šarec za komisarskega kandidata predlaga Janeza Lenarčiča 2

Kdo je Janez Lenarčič, ki je - zdaj uradno - predlagan za premiera za komisarski položaj, o katerem bodo jutri tudi govorili na vladni...