OZS: Z nepremičninskim davkom se bodo obremenitve povprečno povečale za 234 odstotkov

Čas branja: 1 min
09.03.2014  09:12
Anketa Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS), ki jo vodi Branko Meh, kaže, da se bodo v povprečju obremenitve za obrtnike z nepremičninskim davkom povečale za 234 odstotkov, v nekaterih primerih pa celo za 1000 ali 2000 odstotkov

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

Medtem ko vlada trdi, da bodo poslovne in industrijske nepremičnine ostale z davkom na nepremičnine v povprečju podobno obremenjene kot doslej, pa anketa Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) dokazuje nasprotno. Skoraj vsi obrtniki in mali podjetniki bodo plačevali več, in sicer v povprečju za 234 odstotkov.

Anketa se med člani OZS še izvaja, že zdaj pa kaže, da jih bo kar 95 odstotkov plačevalo več, kot so plačevali nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča in davka na premoženje, so sporočili iz OZS. V povprečju se bodo obremenitve povečale za 234 odstotkov, v nekaterih primerih pa celo za 1000 ali 2000 odstotkov.

meh-branko14-ih.1385498448.jpg.c.600px.jpg

Meh: Številni obrtniki bodo morali zapreti podjetja

Da bo imel davek na nepremičnine škodljive posledice za malo gospodarstvo, je pred dnevi predstavnike finančnega ministrstva na seji odbora DZ za finance in monetarno politiko prepričeval tudi predsednik upravnega odbora OZS Branko Meh (na sliki zgoraj).

"Če bo obveljala 0,75-odstotna davčna stopnja, bodo številni obrtniki in podjetniki primorani zapreti svoja podjetja ali obratovalnice in bodo začeli delati na črno," je opozoril.

Finančno ministrstvo neomajno

Gospodarski minister Metod Dragonja je že minuli teden obljubil, da bo predlagal nižje davčne stopnje pri obdavčitvi nepremičnin malih in mikro podjetij ter samostojnih podjetnikov. Vendar vlade očitno ni prepričal; Mateja Vraničar s finančnega ministrstva je članom odbora za finance povedala, da vlada drugih sklepov v zvezi z nepremičninskim davkom, kot so spremembe glede rezidenčnosti stanovanj in vrednotenja zemljišč za gradnjo stavb, ni sprejemala.

Po njenih besedah sicer poslovne in industrijske nepremičnine v povprečju ostajajo obremenjene enako oz. podobno kot doslej. "Dosedanja povprečna stopnja je bila 0,71 odstotka, po novem bo 0,75 odstotka," je dejala in spomnila, da zdaj obstajajo precejšnje razlike med občinami, tako da nekateri zavezanci plačujejo izredno malo ali sploh nič. Po izračunih OZS bi obremenitev ostala enaka kot zdaj, če bi bila davčna stopnja določena pri 0,30 odstotka.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Brdo: za stanovanja med 93 tisoč evrov in 255 tisoč evrov 12

Izbrani kupci stanovanj v soseski Zeleni gaj na Brdu bodo obveščeni po pošti - stanovanjski sklad bo odločbe odposlal jutri

FINANCE
Članki
Članki Tu bo v prihodnosti denar 1

Osem področij, ki prinašajo milijardne priložnosti

AGROBIZ
Nasveti
Nasveti Židan z novimi spodbudami za kmete 11

Dodatne spodbude pridelovalcem vrtnin, nekaterih žit, surovega mleka na gorsko-hribovskih kmetijah bodo vezane na pridelane količine.

FINANCE
Članki
Članki Cerar napovedal davčne blagajne, o plačah na DUTB bi še razpravljal 5

O Mramorjevem predlogu za prepolovitev plač na DUTB pravi: "To poročilo je zgolj predlog za razpravo." Razprave pa danes niso končali.

FINANCE
Članki
Članki Kako je NLB nasedla pri posojilu kranjskemu tekstilcu in 'njegovemu' mehaniku

Banka naj bi bila oškodovana za 1,7 milijona evrov, osumljeni nekdanji šef gorenjske podružnice NLB Dušan Šuštar zanika nepravilnosti

FINANCE
Članki
Članki Pauko med kandidati za pohorsko smučišče

Niko Pauko naj bi bil v kriminalistični preiskavi; mariborska občina: S preiskavo nismo seznanjeni, zanjo smo izvedeli iz medijev

PRO
Članki
Članki Pravi porsche za 21. stoletje

Izjemno hiter, vznemirljiv, natančen, vozniško odličen in inovativen. Taycan je pravi porsche in je porsche nove dobe, trajnostno...