Lukšič: Zadeve pri prodaji Mercatorja gredo čez rob dopustnega

Čas branja: 2 min
07.03.2014  18:28
Prvak SD Igor Lukšič se je znova dotaknil procesa prodaje Mercatorja. Tokrat pravi, da če se Mercator zruši, bo to za Slovenijo pomenilo katastrofo, »take vrste kot žledolom«

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  

»Politika, tudi vlada, bi morala dati jasen signal, da gredo zadeve pri prodaji Mercatorja čez rob dopustnega in dovoljenega. Ni mogoče na tak izsiljevalski način pristajati na to, da se baranta s premoženjem, tudi če ni neposredno v državni lasti," je prepričan predsednik SD Igor Lukšič. Ko bodo pristojni ministri ali vlada v celoti ugotovili, da je temu tako, Lukšič pričakuje, da se bodo tudi ustrezno odzvali.

luksic-igor26-ih.1390939794.jpg.n.600px.jpg

Postopek prodaje je po njegovem mnenju zelo zaskrbljujoč, ker utegne pripeljati do položaja, ko bo podjetje razgrajeno ter finančno izčrpano in bo potlej vseeno, ali se ga proda ali ne. Lastniki se po njegovih besedah ne izkazujejo kot dobri gospodarji in pozabljajo, da Mercator ne more biti le drobiž za reševanje posameznih interesov, saj je to struktura, na katero so vezana številna podjetja.

"Če se to zruši, bo za Slovenijo ena mala katastrofa, take vrste kot žledolom. Le, da za ta žledolom ne bo kriva narava, pač pa tisti, ki so odločitve sprejemali in ves proces peljejo v smer, ki nima pametnega konca," je prepričan.

Lukšič bi se »racionalno« pogovarjal o novih davkih

Na novinarski konferenci, sklicani pred dnevom žena, je Lukšič še dejal, da v koaliciji razpravljajo, ali bo pri krpanju proračuna šlo brez novih davkov ali ne. "Treba se bo odločati o tem, ali bomo raje ostali pri triodstotnem primanjkljaju in s tem odprli razpravo o novih davkih ali njihovem začasnem povišanju ali pa bomo dvignili primanjkljaj," je bil danes jasen Lukšič.

Naj ob tem spomnimo, da sta tako premierka Alenka Bratušek kot finančni minister Uroš Čufer večkrat zagotovila, da je "davčno okolje stabilizirano" in da novih davkov ne bo.

"Tudi sami vemo, da je javni dolg prevelik, vemo, da imamo težave s polnjenjem proračuna. A dejansko tudi vemo, da imamo težave s pričakovanjem ljudi v odnosu do države in s tem, kaj so ljudje pripravljeni dati v proračun, da bi iz njega tudi dobili," je na novinarski konferenci dejal Lukšič.

Poudaril je, da za močno javno šolstvo, zdravstvo in socialno skrbstvo država potrebuje sredstva. Vendar ko odprejo vprašanje, kako polniti proračun, "se celotna javnost in gospodarstvo postavita proti temu".

Lukšič se tako zavzema za razpravo o tej temi, ne "živčno in žolčno", pač pa racionalno. Vprašanje, kaj hočemo od svoje države in koliko smo pripravljeni pokrivati stroške države, ki jo pričakujemo, je namreč po njegovem mnenju racionalno vprašanje.

Brez posega v temeljne pravice, nadaljnje varčevanje ni več mogoče

Po Lukšičevih besedah je stvar zoprna in bo še naprej potrebna razprava o tem, ali bo šlo brez višjih ali novih davkov. Dolgoročno pa jih čaka vprašanje racionalizacije, in sicer ob razmisleku o globalni delitvi ustvarjenega v državi, je dodal.

Varčevanje po njegovih besedah že poteka, vendar je težava, "ker smo šli s tem že tako daleč", da nadaljnje varčevanje brez posega v temeljne pravice ni več mogoče. Zadnjega pa po njegovih ocenah ni moč izpeljati v enem letu.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Međedovićeva: Infond holding bi moral biti konec leta 2008 insolventen 6

Nekdanja izvršna direktorica Dela priča na sojenju Bošku Šrotu in soobtoženim zaradi domnevnega oškodovanja Pivovarne Laško

FINANCE
Članki
Članki Hočevarjeva: Vprašanja o podrobnosti posojilnih tokov niso bila zaželena 3

Ker smo dobili vtis, da je to nezaželeno, nismo spraševali, je povedala finančnica Laškega Mirjam Hočevar

FINANCE
Članki
Članki Kozina: Banke so vedele, kaj se dogaja v Laškem, a so z molkom reševale sebe 8

Stečaj Infond Holdinga konec leta 2008 skupine Laško ne bi prizadel, meni tožilec, ki pravi, da je bil holding izključno problem bank

FINANCE
Članki
Članki 'Gospodarstvo bo ponovno plačevalo premijo za politično negotovost' 31

Ekonomisti o tem, kakšne posledice bo za Slovenijo imelo slavje Zorana Jankovića na kongresu PS

FINANCE
Članki
Članki Čufer ne izključuje možnosti nove zadolžitve - še letos 39

"Če se bo pojavila priložnost ali razlogi, na podlagi katerih bi ocenili, da bo to potrebno, bomo to pač storili," pravi minister

FINANCE
Članki
Članki Čufer: Menim, da je dvig DDV sprejemljiv predlog 69

"Ne posreči se vsaka stvar v življenju. Ena ni uspela, bo pač naslednja," pravi finančni minister, ki bi zdaj poskušal z dvigom DDV

FINANCE
Članki
Članki Gospodarstveniki: Nestabilno okolje odganja tuje naložbe, čas za trojko? 48

"Če sami nismo sposobni voditi lastne države, se lahko vprašamo, ali si jo zaslužimo," pravi podjetnik Igor Akrapovič.

PRO
Članki
Članki (Intervju) Centralne banke povečujejo zlate rezerve. Pa vi?

Navkljub podcenjenosti zlata in srebra ter rekordnim cenam nepremičnin imamo v Sloveniji več kot 75 odstotkov premoženja v...