GZS devetim gospodarstvenikom podelila nagrade za njihove dosežke

Čas branja: 2 min
05.03.2014  21:20
Nagrade za gospodarske in podjetniške dosežke so prejeli Jože Mermal, Tomaž Benčina, Danilo Ferjančič, Otmar Zorn, Iztok Stanonik, Hubert Kosler, Andrej Orožen, Jure Knez in Janez Kodila

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je danes že 46. podelila nagrade za gospodarske in podjetniške dosežke. Nagrado za leto 2013 je prejelo devet gospodarstvenikov, ki prihajajo iz osmih podjetij in petih regij, po besedah predsednika GZS Sama Hribarja Miliča pa danes nagrajeni gospodarstveniki vlivajo optimizem, da bo Slovenija prebrodila krizo.

Nagrado GZS za leto 2013 so prejeli predsednik uprave BTC Jože Mermal, predsednik uprave in generalni direktor družbe Cinkarna, Metalurško - kemična industrija Celje Tomaž Benčina, generalni direktor Porscheja Slovenija Danilo Ferjančič, generalni direktor Iskre Zaščita Otmar Zorn, direktor Polycoma Škofja Loka Iztok Stanonik, direktor Yaskawe Ristro Hubert Kosler, direktor Dewesofta Andrej Orožen, tehnični direktor Dewesofta Jure Knez ter direktor Kodile Janez Kodila.

nagrajenci_gzs2_ih.20140305220205.jpg.c.600px.jpg
Od leve: Otmar Zorn (Iskra zaščite), Hubert Kosler (Yaskawa ristro), Janez Kodila (Kodila), Iztok Stanonik (Polycom Škofja Loka), Danilo Ferjančič (Porsche Slovenija), Jože Mermal (BTC), Jure Knez (Dewesoft), Andrej Orožen (Dewesoft)

Hribar Milič: Kljub krizi premoremo globalno konkurenčna podjetja

Hribar Milič je na predstavitvi nagrajencev dejal, da Slovenija kljub krizi premore podjetja, ki so globalno konkurenčna, rastejo, so inovativna, njihovi ključni deležniki pa so zadovoljni.

Po mnenju predsednika GZS je v družbi premalo ambicioznosti in preveč pesimizma, zato ga veseli, da njihove analize potrjujejo, da imamo poleg veliko neuspešnih tudi veliko uspešnih in ambicioznih podjetij. "Predvsem pa so trdna na področju gospodarske strategije," je dejal Hribar Milič.

Pri ocenjevanju dosežkov gospodarstvenikov se upošteva 69 različnih kriterijev, od splošnih razvojnih rezultatov gospodarske družbe, rezultatov poslovanja ter uveljavljanja na trgu, do hitrega in učinkovitega prilagajanja spremenjenim pogojem poslovanja.

Obrazložitev nagrad

BTC, ki letos obeležuje 60-letnico delovanja, zadnjih 20 let vodi Jože Mermal. Prav v času njegovega vodenja je družba dosegla presenetljiv vzpon v vseh pogledih - podjetniškem, ekološkem in v odgovornosti do družbe, so v komisiji poudarili v obrazložitvi nagrade.

Družba Cinkarna, ki je lani praznovala 140 let delovanja, je največje slovensko kemično-predelovalno podjetje. Družbi, ki jo že devet let vodi Tomaž Benčina, je lani uspelo bistveno boljše poslovanje od načrtovanega.

Družba Porsche Slovenija je na slovenskem trgu prisotna 20 let in je v tem času svojo ponudbo razširila na šest avtomobilskih blagovnih znamk. Od leta 2006 jo vodi generalni direktor Danilo Ferjančič, ki se mu je aprila 2009 pridružil predstavnik lastnikov Heinz Slesak.

Otmar Zorn je 100-odstotni lastnik podjetja Iskra Zaščite, ki ima štiri odvisne družbe in tri povezana podjetja, hkrati pa je tudi soustanovitelj ali deležnik različnih tehnoloških in razvojnih centrov in drugih družb. Podjetje dosega enkrat višjo dodano vrednost, kot velja za panogo in je zadnjih petih letih početverilo dobiček.

Družinsko podjetje Polycom Škofja Loka je v solastništvu bratov Iztoka in Igorja Stanonika. Glavna dejavnost podjetja je predelava termoplastov, razvoj novih orodij in brizganje zahtevnejših tehničnih izdelkov za avtomobilsko in druge industrije, pri čemer so partnerji številnih domačih in tujih proizvajalcev.

Družb Yaskawa Ristro, ki izdeluje robotske sisteme, od ustanovitve leta 1996 vodi Hubert Kosler. Družba dvakrat višjo donosnost kapitala in prihodke na zaposlenega kot panoga, že danes pa izvozi 91 odstotkov proizvodnje.

Nagrajenca Andrej Orožen in Jure Knez sta lastnika in soustanovitelja podjetja Dewesoft, ki proizvaja merilne inštrumente in programske ter strojne rešitve in dosega dva in pol krat višjo dodano vrednost kot znaša ta v panogi, so zapisali v komisiji.

V družbi Kodila, ki jo 12 let vodi Janez Kodila, je zaposlena že tretja generacija družine. Iz lokalne mesnice so se preusmerili v proizvodnjo prekmurske šunke in drugih mesnih izdelkov, prekmurske gibanice, ekoloških testenin in ekološkega kruha. Janez Kodila je tudi eden od treh solastnikov kolektivne blagovne znamke "Diši po Prekmurju".

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Začenja se: Alfi kupil prvo podjetje, KD Skladi v akcijo konec poletja

Zaživel je prvi od dveh zasebnih skladov, ki bosta kupovala slovenska podjetja. Kdo od Slovencev je vložil vanj in koga so že kupili?

FINANCE
Kaj dobite od nepremičninskega posrednika za plačilo provizije? 1

Posredniki naštevajo: dobite več, kot določa zakon, če bodo provizije omejene, pa bodo omejene tudi storitve

FINANCE
Zakaj se raje ne pogovarjamo o odpravi omejitve cen nepremičninskih posrednikov?

Zakaj nepremičninski posrednik za prodajo stanovanja v Ljubljani lahko dobi osem tisoč evrov, na Jesenicah pa le 2.400 evrov za enak...

DRAŽBE
Članki
Članki Vila nekdanjega župana Zavrča Mirana Vuka prodana. Kdo je tokrat kupec?

Po spodletelem poskusu prodaje hiše slovaškemu Romisu je stečajno sodišče tokrat očitno presodilo, da hiša ne gre v roke povezanih...

FINANCE
Kaj je projekt Rune, ki bo v slovensko podeželje investiral 200 milijonov 5

Gradnja optičnega omrežja bo trajala tri leta

PRO
Članki
Članki (Natečaj Agrobiznis hi-tech) Kako z novimi tehnologijami spraviti več od njive do mize?

Iščemo ponudnike in uporabnike novih tehnoloških rešitev, ki lahko izboljšajo učinkovitost skozi celotno prehransko verigo. Ste eni...

FINANCE
Kdo je novi lastnik šenčurskega Baumaxa in kakšni so njegovi načrti 1

Novi lastnik trgovskega objekta, ki je po umiku Baumaxa vrsto let sameval, napoveduje, da bo zgradil sodoben trgovski center.