GZS devetim gospodarstvenikom podelila nagrade za njihove dosežke

Čas branja: 2 min
05.03.2014  21:20
Nagrade za gospodarske in podjetniške dosežke so prejeli Jože Mermal, Tomaž Benčina, Danilo Ferjančič, Otmar Zorn, Iztok Stanonik, Hubert Kosler, Andrej Orožen, Jure Knez in Janez Kodila

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je danes že 46. podelila nagrade za gospodarske in podjetniške dosežke. Nagrado za leto 2013 je prejelo devet gospodarstvenikov, ki prihajajo iz osmih podjetij in petih regij, po besedah predsednika GZS Sama Hribarja Miliča pa danes nagrajeni gospodarstveniki vlivajo optimizem, da bo Slovenija prebrodila krizo.

Nagrado GZS za leto 2013 so prejeli predsednik uprave BTC Jože Mermal, predsednik uprave in generalni direktor družbe Cinkarna, Metalurško - kemična industrija Celje Tomaž Benčina, generalni direktor Porscheja Slovenija Danilo Ferjančič, generalni direktor Iskre Zaščita Otmar Zorn, direktor Polycoma Škofja Loka Iztok Stanonik, direktor Yaskawe Ristro Hubert Kosler, direktor Dewesofta Andrej Orožen, tehnični direktor Dewesofta Jure Knez ter direktor Kodile Janez Kodila.

nagrajenci_gzs2_ih.20140305220205.jpg.c.600px.jpg
Od leve: Otmar Zorn (Iskra zaščite), Hubert Kosler (Yaskawa ristro), Janez Kodila (Kodila), Iztok Stanonik (Polycom Škofja Loka), Danilo Ferjančič (Porsche Slovenija), Jože Mermal (BTC), Jure Knez (Dewesoft), Andrej Orožen (Dewesoft)

Hribar Milič: Kljub krizi premoremo globalno konkurenčna podjetja

Hribar Milič je na predstavitvi nagrajencev dejal, da Slovenija kljub krizi premore podjetja, ki so globalno konkurenčna, rastejo, so inovativna, njihovi ključni deležniki pa so zadovoljni.

Po mnenju predsednika GZS je v družbi premalo ambicioznosti in preveč pesimizma, zato ga veseli, da njihove analize potrjujejo, da imamo poleg veliko neuspešnih tudi veliko uspešnih in ambicioznih podjetij. "Predvsem pa so trdna na področju gospodarske strategije," je dejal Hribar Milič.

Pri ocenjevanju dosežkov gospodarstvenikov se upošteva 69 različnih kriterijev, od splošnih razvojnih rezultatov gospodarske družbe, rezultatov poslovanja ter uveljavljanja na trgu, do hitrega in učinkovitega prilagajanja spremenjenim pogojem poslovanja.

Obrazložitev nagrad

BTC, ki letos obeležuje 60-letnico delovanja, zadnjih 20 let vodi Jože Mermal. Prav v času njegovega vodenja je družba dosegla presenetljiv vzpon v vseh pogledih - podjetniškem, ekološkem in v odgovornosti do družbe, so v komisiji poudarili v obrazložitvi nagrade.

Družba Cinkarna, ki je lani praznovala 140 let delovanja, je največje slovensko kemično-predelovalno podjetje. Družbi, ki jo že devet let vodi Tomaž Benčina, je lani uspelo bistveno boljše poslovanje od načrtovanega.

Družba Porsche Slovenija je na slovenskem trgu prisotna 20 let in je v tem času svojo ponudbo razširila na šest avtomobilskih blagovnih znamk. Od leta 2006 jo vodi generalni direktor Danilo Ferjančič, ki se mu je aprila 2009 pridružil predstavnik lastnikov Heinz Slesak.

Otmar Zorn je 100-odstotni lastnik podjetja Iskra Zaščite, ki ima štiri odvisne družbe in tri povezana podjetja, hkrati pa je tudi soustanovitelj ali deležnik različnih tehnoloških in razvojnih centrov in drugih družb. Podjetje dosega enkrat višjo dodano vrednost, kot velja za panogo in je zadnjih petih letih početverilo dobiček.

Družinsko podjetje Polycom Škofja Loka je v solastništvu bratov Iztoka in Igorja Stanonika. Glavna dejavnost podjetja je predelava termoplastov, razvoj novih orodij in brizganje zahtevnejših tehničnih izdelkov za avtomobilsko in druge industrije, pri čemer so partnerji številnih domačih in tujih proizvajalcev.

Družb Yaskawa Ristro, ki izdeluje robotske sisteme, od ustanovitve leta 1996 vodi Hubert Kosler. Družba dvakrat višjo donosnost kapitala in prihodke na zaposlenega kot panoga, že danes pa izvozi 91 odstotkov proizvodnje.

Nagrajenca Andrej Orožen in Jure Knez sta lastnika in soustanovitelja podjetja Dewesoft, ki proizvaja merilne inštrumente in programske ter strojne rešitve in dosega dva in pol krat višjo dodano vrednost kot znaša ta v panogi, so zapisali v komisiji.

V družbi Kodila, ki jo 12 let vodi Janez Kodila, je zaposlena že tretja generacija družine. Iz lokalne mesnice so se preusmerili v proizvodnjo prekmurske šunke in drugih mesnih izdelkov, prekmurske gibanice, ekoloških testenin in ekološkega kruha. Janez Kodila je tudi eden od treh solastnikov kolektivne blagovne znamke "Diši po Prekmurju".

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Kitajska je odprla borzo za tehnološka podjetja, podobno ameriškemu Nasdaqu ... in tečaji so ponoreli 1

Vrednost ene od delnic v kotaciji nove borze je prvi dan poskočila za neverjetnih 520 odstotkov ... prve dni namreč ne veljajo omejitve...

FINANCE
Bloomberg: Unicredit bi lahko odpustila do 10 tisoč zaposlenih

Italijanski bančni velikan pripravlja strategijo zniževanja stroškov poslovanja, del tega je tudi zmanjšanje števila zaposlenih do 12...

FINANCE
S pokojninsko reformo tudi spremembe pri dodatnem pokojninskem zavarovanju – bomo varčevali več? 1

Nujno je treba spremeniti davčno zakonodajo, opozarjajo upravljavci pokojninskih skladov

FINANCE
Članki
Članki G7 svari: libra bi lahko destabilizirala svet, če ne bo regulirana 4

Vprašanje kriptovalut je naposled doseglo raven, ko se pristojni sprašujejo o razmerju korporacij proti državam, zlasti ker prve...

FINANCE
Deset let od padca tajkunov Šrota, Bavčarja in Kordeža je že. Kaj je nastalo na njihovih pogoriščih? 24

Smo zdaj opravili z "nacionalnim interesom", ki nas je skoraj potopil, kje in kako se kaže danes?

TOP JOB
Ambasadorji
Ambasadorji (intervju) Ko v Londonu gledaš nezadovoljne vodje, se vprašaš, ali res to hočeš 24

Lilijana Mikluš o tem, zakaj se je po šestih letih dela v London Cityju vrnila domov

NEP&GRAD
Gradnja in bivanje
Gradnja in bivanje Boste gradili? (brezplačna priloga Gradnja in bivanje)

V tokratni številki priloge Financ Gradnja in bivanje smo se v osrednji temi ukvarjali z vprašanjem, koliko časa mine od podpisa pogodbe...

SUBV
Članki
Članki TOP razpisi tega tedna: evropska komisija in občine

Objavljamo izbor svežih razpisov za subvencije

SUBV
Članki
Članki Pogajanja za evropski denar: koliko ga bomo imeli za ceste in železnice od leta 2021

Evropska unija ima poseben mehanizem za sofinanciranje gradnje prometne infrastrukture

AVTO
Testi
Testi Peugeotov mladenič za zahtevne družinske pustolovščine

Peugeotov rifter kljub spremembi imena ostaja prvovrstni družinski partner. Uresničil bo zahteve prostorsko še tako zahtevne mame.