GZS devetim gospodarstvenikom podelila nagrade za njihove dosežke

Čas branja: 2 min
05.03.2014  21:20
Nagrade za gospodarske in podjetniške dosežke so prejeli Jože Mermal, Tomaž Benčina, Danilo Ferjančič, Otmar Zorn, Iztok Stanonik, Hubert Kosler, Andrej Orožen, Jure Knez in Janez Kodila

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je danes že 46. podelila nagrade za gospodarske in podjetniške dosežke. Nagrado za leto 2013 je prejelo devet gospodarstvenikov, ki prihajajo iz osmih podjetij in petih regij, po besedah predsednika GZS Sama Hribarja Miliča pa danes nagrajeni gospodarstveniki vlivajo optimizem, da bo Slovenija prebrodila krizo.

Nagrado GZS za leto 2013 so prejeli predsednik uprave BTC Jože Mermal, predsednik uprave in generalni direktor družbe Cinkarna, Metalurško - kemična industrija Celje Tomaž Benčina, generalni direktor Porscheja Slovenija Danilo Ferjančič, generalni direktor Iskre Zaščita Otmar Zorn, direktor Polycoma Škofja Loka Iztok Stanonik, direktor Yaskawe Ristro Hubert Kosler, direktor Dewesofta Andrej Orožen, tehnični direktor Dewesofta Jure Knez ter direktor Kodile Janez Kodila.

nagrajenci_gzs2_ih.20140305220205.jpg.c.600px.jpg
Od leve: Otmar Zorn (Iskra zaščite), Hubert Kosler (Yaskawa ristro), Janez Kodila (Kodila), Iztok Stanonik (Polycom Škofja Loka), Danilo Ferjančič (Porsche Slovenija), Jože Mermal (BTC), Jure Knez (Dewesoft), Andrej Orožen (Dewesoft)

Hribar Milič: Kljub krizi premoremo globalno konkurenčna podjetja

Hribar Milič je na predstavitvi nagrajencev dejal, da Slovenija kljub krizi premore podjetja, ki so globalno konkurenčna, rastejo, so inovativna, njihovi ključni deležniki pa so zadovoljni.

Po mnenju predsednika GZS je v družbi premalo ambicioznosti in preveč pesimizma, zato ga veseli, da njihove analize potrjujejo, da imamo poleg veliko neuspešnih tudi veliko uspešnih in ambicioznih podjetij. "Predvsem pa so trdna na področju gospodarske strategije," je dejal Hribar Milič.

Pri ocenjevanju dosežkov gospodarstvenikov se upošteva 69 različnih kriterijev, od splošnih razvojnih rezultatov gospodarske družbe, rezultatov poslovanja ter uveljavljanja na trgu, do hitrega in učinkovitega prilagajanja spremenjenim pogojem poslovanja.

Obrazložitev nagrad

BTC, ki letos obeležuje 60-letnico delovanja, zadnjih 20 let vodi Jože Mermal. Prav v času njegovega vodenja je družba dosegla presenetljiv vzpon v vseh pogledih - podjetniškem, ekološkem in v odgovornosti do družbe, so v komisiji poudarili v obrazložitvi nagrade.

Družba Cinkarna, ki je lani praznovala 140 let delovanja, je največje slovensko kemično-predelovalno podjetje. Družbi, ki jo že devet let vodi Tomaž Benčina, je lani uspelo bistveno boljše poslovanje od načrtovanega.

Družba Porsche Slovenija je na slovenskem trgu prisotna 20 let in je v tem času svojo ponudbo razširila na šest avtomobilskih blagovnih znamk. Od leta 2006 jo vodi generalni direktor Danilo Ferjančič, ki se mu je aprila 2009 pridružil predstavnik lastnikov Heinz Slesak.

Otmar Zorn je 100-odstotni lastnik podjetja Iskra Zaščite, ki ima štiri odvisne družbe in tri povezana podjetja, hkrati pa je tudi soustanovitelj ali deležnik različnih tehnoloških in razvojnih centrov in drugih družb. Podjetje dosega enkrat višjo dodano vrednost, kot velja za panogo in je zadnjih petih letih početverilo dobiček.

Družinsko podjetje Polycom Škofja Loka je v solastništvu bratov Iztoka in Igorja Stanonika. Glavna dejavnost podjetja je predelava termoplastov, razvoj novih orodij in brizganje zahtevnejših tehničnih izdelkov za avtomobilsko in druge industrije, pri čemer so partnerji številnih domačih in tujih proizvajalcev.

Družb Yaskawa Ristro, ki izdeluje robotske sisteme, od ustanovitve leta 1996 vodi Hubert Kosler. Družba dvakrat višjo donosnost kapitala in prihodke na zaposlenega kot panoga, že danes pa izvozi 91 odstotkov proizvodnje.

Nagrajenca Andrej Orožen in Jure Knez sta lastnika in soustanovitelja podjetja Dewesoft, ki proizvaja merilne inštrumente in programske ter strojne rešitve in dosega dva in pol krat višjo dodano vrednost kot znaša ta v panogi, so zapisali v komisiji.

V družbi Kodila, ki jo 12 let vodi Janez Kodila, je zaposlena že tretja generacija družine. Iz lokalne mesnice so se preusmerili v proizvodnjo prekmurske šunke in drugih mesnih izdelkov, prekmurske gibanice, ekoloških testenin in ekološkega kruha. Janez Kodila je tudi eden od treh solastnikov kolektivne blagovne znamke "Diši po Prekmurju".

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Kako bi ameriške banke danes preživele osemodstotni upad BDP

Fed je objavil prve rezultate stresnih testov 2019: izhodišče za najbolj pesimistični scenarij sta bila poleg upada BDP med drugimi še...

TOP JOB
Delodajalci
Delodajalci Med nadzorom dela na črno našli tudi kriptozaslužkarja

Finančna uprava je lani izrekla za šest milijonov evrov glob na področju dela in zaposlovanja na črno

TOP JOB
Delavci
TOP JOB
Delodajalci
Delodajalci Moč skritih vplivnežev na delovnem mestu 1

Skriti vplivneži navadno niso najbolj zavzeti in produktivni zaposleni, saj so največkrat preobremenjeni z reševanjem težav in učenjem...

MANAGER
Manager
Manager Kdo je podjetnik, ki želi kupiti tri hotele na Pohorju 2

Organizator športnega turizma Miran Ferk, od septembra tudi najemnik hotelov Arena, Bolfenk in Videc, je poskrbel za okoli 10 tisoč...

SUBV
Članki
Članki Podjetja lahko za energetske obnove dobijo subvencijo

S subvencijo je mogoče pokriti do petino upravičenih stroškov, dobiti pa je mogoče tudi posojilo s subvencionirano obrestno mero

PRO
Članki
Članki (Natečaj Agrobiznis hi-tech) Kako z novimi tehnologijami spraviti več od njive do mize?

Iščemo ponudnike in uporabnike novih tehnoloških rešitev, ki lahko izboljšajo učinkovitost skozi celotno prehransko verigo. Ste eni...

FINANCE
7 stvari, ki jih morate vedeti, preden kupite stanovanje kot naložbo

Slovenski nepremičninski trg pod lupo Banke Slovenije

FINANCE
Zakaj centralni bančniki zaradi sanacije bank ne bi smeli biti zaprti in kaj je zelo narobe 16

Izvorno in aktualno zlo: sramotno za vlado, za parlament in za državo je, da tudi po šestih letih bančni izbrisanci ne morejo sodno...

FINANCE
Davki na kapitalske dobičke bodo lahko celo podvojeni, postopne uveljavitve pa kljub temu ne bo 4

Na finančnem ministrstvu pravijo: kar boste prodali po 1. januarju 2020, bo obdavčeno po novi zakonodaji, če bo seveda sprejeta; to v...