Čas branja: 2 min
17.02.2014  22:30
Ker bomo še nekaj let porabili več, kot država zbere z davki, je edina realna možnost za razdolžitev prodaja premoženja.

Ko po televiziji gledam proteste iz BiH in Ukrajine, me prešine tesnoben občutek. Državi se dobesedno razkrajata, večina njunih državljanov pa s strahom gleda, kako bo preživela iz dneva v dan.

Preden se vprašamo, ali gre nam slabo in ali se lahko primerjamo s tema državama, si odgovorimo na naslednja vprašanja: Ali so pokojnine v Sloveniji kdaj zamudile? Ali zdravniki in učitelji dobijo plače? Sta policija in vojska plačani? Čeprav si država za javne plače denar sposoja, te do zdaj še niso zamujale.

Pa se vprašajmo naprej. Ali ste povsem prepričani, da boste čez deset let dobivali pokojnino? Odgovor je precej težji. Če ste upokojenec, boste seveda rekli, delal sem 40 let, pokojnino sem si prislužil. O. K., toda nekdo mora vplačati dovolj prispevkov, da se pokojnine lahko izplačajo. Število upokojencev - zdaj jih je približno 602 tisoč - se bo povečalo, recimo za dodatnih sto tisoč. Razlog za to povečanje je, da se bo upokojila povojna generacija, hkrati pa se daljša življenjska doba. Po zadnjem dvigu prispevkov za samostojne podjetnike ni več veliko prostora za dvig prispevkov. Plače so po mednarodnih primerjavah med najbolj obremenjenimi na svetu. Za pokojnine dajemo iz proračuna že več kot milijardo. Racionalen človek težko reče, da se bo čez deset let račun izšel, če gre že zdaj na tesno.

Ker bomo še nekaj let porabili več, kot država zbere z davki, je edina realna možnost za razdolžitev prodaja premoženja.

Živimo v čudnih časih. Stvari, ki so bile včasih samoumevne, to niso več. Zaradi razkošne socialne države v Sloveniji vlada varljiva gotovost. Na Madžarskem in Poljskem so nacionalizirali dodatne pokojnine. Se to lahko zgodi tudi v Sloveniji? V postopku sanacije je država razlastila imetnike podrejenih obveznic. O zadevi se mora izreči še ustavno sodišče, ampak ali ste si pred nekaj leti prestavljali kaj takega? Ste prepričani, da so bančne vloge do sto tisoč evrov povsem varne? Po tem, ko se je zgodil Ciper, je racionalen človek težko prepričan o čem takem. Se bo treba odreči desetini premoženja za pokrivanje stroškov krize? Leta 2008 bi se takemu predlogu nasmehnili, zdaj pa ni več smešno.

Zaradi gospodarskega upada - v skupini grdih račkov smo skupaj le še s Ciprom - in na drugi strani hitrega zadolževanja je Slovenija čedalje bolj zadolžena država. Lahko bi se tolažili, da je 70 odstotkov dolga v BDP bolje kot španskih 94 odstotkov, toda dokler bomo porabili debelo milijardo več, kot ustvarimo, bo šlo le še na slabše.

Po sanaciji bančnega sistema bi morala biti debata o razdolžitvi (tako podjetij kot države) ena glavnih razprav v državi. Pa ni, lahko bi celo rekli, da gre za tretjerazredno temo. In kaj so prvorazredne teme? Udba, arhivi, kolajne na olimpijskih igrah.

Ker bomo še nekaj let porabili več, kot država zbere z davki, je edina realna možnost za razdolžitev prodaja premoženja. Najhitreje prodajljivo premoženje so državna podjetja. Premierka Bratuškova je v intervjuju za nemški časnik Handelsblatt odprla možnost, da bo šlo v prodajo še kakšno podjetje poleg tistih 15 s seznama.

S stališči premierke se redko strinjam. Toda če ne želimo, da bomo v prihodnje delali le še za obresti, bo treba prodajati. Zelo hitro bomo v situaciji - pokojnine ali Petrol. Dileme torej ni.

karikatura-034-ig.1392671574.jpg.o.600px.jpg

Preberite tudi:

17.02.2014
17.02.2014

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Država gnezdi v vsaj 3,5 milijona evrov vredni gradbeni jami za Bežigradom 1

Zakaj je na območju nekdanje topniške vojašnice, eni najboljših ljubljanskih lokacij, že četrt stoletja luknja in koliko časa jo...

TRANS-LOG
Je Alenka Bratušek zamenjala Bojana Žlendra? Ne, reogranizirala ga je

Bojan Žlender je bil vodja Službe za trajnostno mobilnost, zdaj te službe ni več. Ustanovili so Direktorat za trajnostno mobilnost, ki...

DRAŽBE
Članki
Članki TOP dražbe: hiše na Vrhniki in Ilirski Bistrici, stanovanje v Dravogradu, hotel ...

Pregled najboljših dražb v tednu od 27. maja do 2. junija

FINANCE
Kamniški forum: Podjetnik, ki ima na Veliki planini glavno turistično sezono celo leto

Predstavljamo vam Pravljico na Veliki planini, podjetniško zgodbo Roka Viraga, ki ga bomo predstavili tudi na četrtkovem kamniškem forumu

FINANCE
Minister Šabeder nima časa, da bi vam prihranil 48.432 evrov 3

To je letna plača direktorja inštituta NIOSB; ministrstvo za zdravje in vlada kljub napovedi še kar ne zapreta inštituta, čeprav že...

PRO
Članki
Članki Bi šli na svoje? Kaj morate vedeti?

Izbira stanovanjskega posojila in ustreznega zavarovanja zahteva čas za razmislek in ustrezne informacije.

AVTO
Novosti
Novosti Obetavna Fordova priključnohibridna dostavnika, ki pijeta po kapljicah

Fordova priključna hibrida tourneo custom in transit custom sta v praksi porabila le 3,3 litra bencina na sto kilometrov, poroča Ford.

AVTO
Se bo bencin v torek prvič letos pocenil?

Letos se je bencin podražil za 15 odstotkov, dizel za osem

SUBV
Članki
Članki Kreativci, pozor, za razvoj ideje lahko dobite do 10 tisoč evrov spodbude

Gre za podporo evropskemu razvoju vrhunskih unikatnih projektov oblikovanja, sodelovati pa morata vsaj dva partnerja

AVTO
Novosti
Novosti Če bi bili vsi avti v Evropi čez noč električni, bi se izpusti CO2 zmanjšali le za 0,4 odstotka 8

To ne pomeni, da sta denar in trud za zmanjšanje izpustov brez veze, pomeni pa, da je akcija brez ZDA, Kitajske in Indije boj z mlini na...