Lubej o Lekšetu: Načeloma je problem sistem in ne posameznik

Čas branja: 2 min
22.01.2014  12:39  Dopolnjeno: 22.01.2014 14:13
Zbiramo mnenja podpornikov iniciative Skupaj za knjigo

Obveščaj me o novih člankih:  

Po objavi članka o poslovni poti in uspehih Kamila Lekšeta, po novem izvršnega direktorja družbe Skupaj za knjigo, smo na več podpornikov družbe (prej iniciative) naslovili vprašanja, kako se njihova podpora družbi, ki jo vodi Lekše, sklada z njihovimi siceršnjimi stališči o tajkunih in kapitalizmu, ki jih zastopajo v javnosti.

Vprašanja smo naslovili na Odbor za pravično in solidarno družbo, sindikalista Branimirja Štruklja, stranko Solidarnost, sindikat Pergam, ki ga vodi Janez Posedi in stranko Trs. Njihove odgovore bomo objavili takoj, ko jih dobimo. Za zdaj smo dobili le odgovor Uroša Lubeja.

Kdo je Kamilo Lekše?

Več o tem si lahko preberete v današnjem članku Projekt MKZ - nov vrtiljak solidarnosti in špekulacij?. Iz članka: "Lekše je med drugim lastnik družbe GFS, Globalne finančne storitve. To je družba, ki je z veliko slovenskimi podjetji podpisala pogodbe o svetovanju o prestrukturiranju kreditnega portfelja. Podjetja pa so po nasvetu Kamila Lekšeta kupovala tvegane izvedene instrumente, derivative, ki so ponekod po posameznih podjetjih, čisto po zgledu ameriških špekulacij trdega kapitalizma, povzročili večdesetmilijonske izgube. Glavni splošni motiv svetovalcev in prodajalcev izvedenih papirjev, glavni motiv finančnih trgov - provizija".

Kaj pravijo podporniki

Uroš Lubej, član predsedstva Solidarnosti, pravi: "O samem projektu ne vem kaj dosti. Prav tako v Odbor nisem bil vključen, je pa ta eden od ustanoviteljev Solidarnosti. Na splošno lahko rečem, da posameznik ni problem, problem je sistem. Če je posameznik del te industrije, še ne pomeni, da je on kriv za krizo. Posameznik problem postane, ko gre izven zakonskih okvirjev. Ali je ta človek šel, ne vem. Dopuščam možnost, da smo bili o vsem skupaj slabo obveščeni. Če se izkaže, da je bilo kaj narobe, bo treba o podpori projektu razmisliti".

Kdo so podporniki SZK in kakšne ideje zagovarjajo

Med podporniki Skupaj za knjigo na spletni strani med drugim najdemo Odbor za pravično in solidarno družbo, ki na svoji spletni strani med drugim piše: "da mora družbeno odgovornejše obnašanje podjetij postati temeljna usmeritev za podjetja ter obenem nova razvojna filozofija celotne države", in nasprotujejo "neoliberalizmu oziroma parazitskemu kapitalizmu in na njem temelječi ekonomski politiki vladajočih, s pomočjo katere se denar in lastnina revnih posameznikov in držav pretakata v roke bogatejših posameznikov in držav". Prav tako nasprotujejo, "da se ekonomska kriza, ki je posledica pohlepa finančnih in političnih elit, rešujejo tako, da se bogastvo bogatih ohranja ali celo povečuje s povečanim siromašenjem revnih in ukinjanjem pridobitev socialne države".

Podpornica "Odbora" je stranka Soldiarnost, ki jo vodijo Marina Tavčar Kranjc, Uroš Lubej in Damjan Mandelc. Omenjeni trije so pred dnevi v odgovoru na komentar Fake* Solidarnost zapisali: "Stranka temelji na strogih omejitvah tovarišijskega roparskega kapitalizma (neoliberalizma). Naš program in delovanje temelji na paradigmi solidarnosti in pravičnosti".

Proti kapitalizmu, neoliberalizmu in finančnim mahinacijam so se večkrat izrekli tudi Štrukelj ("Nočemo brutalnega kapitalizma, ki za seboj pušča trupla, brezposelne, revne in obubožane") in stranka Trs. Kot že rečeno, njihove odgovore bomo objavili, ko jih prejmemo.Preberite tudi:

21.01.2014
21.01.2014
24.01.2014

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Casinoju Bled prihodki letos upadli za petino 4

Gold Club čaka na soglasje vlade za prodajo državnega deleža, s čimer bi postal večinski lastnik igralnice

FINANCE
Članki
Članki ATC Kanin ni bil prodan. Bo cena šla pod milijon evrov? 1

Za nakup premoženja ATC Kanin za 1,141 milijona evrov ni bilo zanimanja. »Bliža se naslednja zima, ki bo povzročila dodatno škodo,«...

FINANCE
Članki
Članki Agroruše po državnem posojilu z velikopoteznimi načrti 4

Država bo Agrorušam, ki so v težavah, a trdijo, da imajo trg, ceneje posodila 1,5 milijona evrov. Rešilna bilka ali (še ena) podpora...

MLADI
Učitelji
Učitelji Zamude in novosti finančnega opismenjevanja

Država zamuja pri postavitvi osrednje spletne strani, ki bo namenjena finančnemu opismenjevanju prebivalstva; so pa v šolskih programih...

FINANCE
Članki
Članki (foto) Pahor na Mosu: Država nas še vedno stane preveč 48

Vlada Mira Cerarja ima ob visoki podpori javnosti realne možnosti, da Slovenijo popelje na pot okrevanja, meni predsednik države.

FINANCE
Članki
Članki Kaj za podjetja pomeni, če so 2. januarja šole zaprte? 6

Šolarji 2. januarja, ki bo prihodnje leto v petek, ne bodo imeli pouka. "Najlažje bi bilo, če bi bili prosti dnevi v gospodarstvu in...

FINANCE
Članki
Članki Izvedenec našel povezavo med posojili skupine Laško in Šrotovim prevzemom 2

Srečko Lavrenčič je šel po poteh denarnih tokov v skupini Pivovarna Laško v letih 2008 in 2009

PRO
Članki
Članki Nepremičninski svetovalec je lahko uspešen mediator pri dedovanju in ločitvah

Čustvene zamere v družinah pogosto pripeljejo do nezmožnosti dogovora v primeru ločitev, dedovanj ali drugih življenjskih dogodkov v...