Čas branja: 3 min
21.01.2014  22:30

Vprašanja se nanašajo na članek Projekt MKZ - nov vrtiljak solidarnosti in špekulacij?

Od: Simona Toplak

Za: Torek, 14. januar, 2014, 10:13

Za: 'kamilo.lekse@telemach.net'

Cc: 'marko.schulz@siol.net'

Zadeva: IFI po pogodbah - vprašanja Finance

Spoštovani g. Lekše,

v Financah pripravljamo članek o škodi, ki so jo imela slovenska podjetja z izvedenimi finančnimi instrumenti. Tako na , kot na Trimu, Hidrii, Pivovarni Laško... so bile pogodbe o poslovnem svetovanju, ki je rezultiralo v nakupu izvedenih finančnih instrumentov, ki so kasneje povzročili izgube, ki ponekod ogrožajo solventnost podjetij, sklenjene z družbo GFS, podpisnik pogodb pa ste kot direktor vi. Primer SŽ je predan policiji, v primeru Hidria je bila tožba.

Obstaja več analiz in mnenj, da so bili instrumenti izrazito asimetrični, špekulativni in v neskončnost nevarni za posamezno družbo. Prvič, odgovornost, kaj je kdo sklenil in kaj je kdo podpisal - je itak vedno na strani odgovornih oseb družb, ne na svetovalcu in ne na banki.

Vendar pa so bili IFIji, ki ste jih svetovali, vendarle izrazito asimetrični in zdi se napačen instrument za napačen namen - svetovalec pa ste bili vi. Če zelo poenostavimo - kolikor so dobili na obrestni meri - je bil potem seveda problem na deviznem tečaju oz. še veliko več.

Zato me zanima:

1. Kdo je vzpostavil prvi stik - ste vi prišli na podjetje s ponudbo, da lahko pomembno znižate obrestno mero, ali so podjetja sama našla vas?

2. Ste jim ponujali »zavarovanje« - ali špekulacijo - in ali ste menili, da so razliko in nevarnosti odgovorne osebe razumele? (itak je problem, da so direktorji, pa tega ne razumejo)

3. Zakaj so podjetja potrebovala tovrsten IFI, kaj so z njim varovala oz ščitila? (v nasprotju ščitenje/špekuliranje)

4. Zakaj ste jim ponudili tako tvegane produkte - so jih sami hoteli - in vam jih sami predlagali? (bolj tvegano, večja korsit - seveda tudi večaj nevarnost oz. v teh primerih neskončna nevarnost)

5. Ali ste podjetja eksplicitno opozorili na obseg škode v mogočih pesimističnih scenarijih, kaj se takrat zgodi, če podjetje ne ukrepa-- koga, na kakšen način, kdaj?

6. Ali ste se ukvarjali z analizo scenarijev v določenih intervalih tečaja chf/euro?

7. Na koliko straneh ste dobivali provizijo oz plačilo - na strani podjetij (za svetovanje) in na strani bank (prodaja produkta)?

8. Kako komentirate primerjavo, da če so se Slovenci kot fizične osebe, opekli s »špekulacijami« v igri catch the cash, so se se slovenska podjetja pri špekulacijah in obljubljenih lahkih zaslužkih na derivativih? Je mogoča primerjava?

Prav zaradi teh poslov je del javnosti presenečen, da ste se pojavili v primeru SZK/MKZ. Ste izvršni direktor SZK d. d., ki želi kupiti MKZ. Zato me zanima vaše mnenje:

1. Ali je dejavnost MKZ - core založništvo - mogoče delati z dobičkom? Ali pa je dejavnost mogoče ohraniti le z nekim instrumentom protekcionizma - državno subvencijo, nenehno pomočjo, ki bo na koncu ali prek bank ali neposredno padla na pleča davkplačevalcev?

2. Kaj je največje premoženje MKZ? In ali so to nepremičnine?

3. Nekaj malega je bilo razkrito o financiranju nakupa MKZ - ali je mogoče razkriti zdaj že kaj več o virih financiranja morebitnega nakupa?

Članek predvidoma pripravljamo za objavo ta četrtek. Zato bi vas prosila, da na vprašanja odgovorite jutri do 16h, če je mogoče. Oziroma, če me lahko obvestite, da na vprašanja ne boste dogovarjali. Najlepša hvala in lep pozdrav.

Simona Toplak

Od: Simona Toplak

Poslano: Sreda, 15. januar, 2014, 15:27

Za: kamilo.lekse@telemach.net

Cc: 'marko.schulz@siol.net'

Zadeva: IFI po pogodbah - vprašanja Finance - dodatek - fotografiranje

Spoštovani,

glede na včerajšnji prijazen odziv pri pomoči pri komuniciranju s strani g. odvetnika si dovolim izraziti še eno prošnjo: bi bilo mogoče slikati g. Lekšeta - danes ali pa jutri?

In še, če boste morda odgovorili - razumemo pa, da gre morda tudi za poslovno skrivnost - s koliko podjetji ( in katerimi) ste sklenili (oz jih je sklenil GFS) pogodbe o svetovanju pri upravljanju s kreditnim portfeljem, oziroma pogodbe o pripravah strokovnih mnenj o upravljanju s stroški servisiranja kreditnega portfelja, oz kakšne pogodbe z drugačnim predmetom, ki pa je povezan z IFI?

Koliko so od leta 2007 znašali prihodki iz teh pogodb?

Hvala še enkrat.

Lep pozdrav.

Simona Toplak

Preberite tudi:

21.01.2014
21.01.2014

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
OGLAS
FINANCE
Brezplačni vodnik korak-po-korak: kako trgovati s cenami delnic

Kadar vlagatelj upošteva računovodske izkaze družbe, ponavadi upošteva tri dejavnike. To so čisti dobiček na delnico (dobiček na...

FINANCE
ECB: nove ukrepe zavozlala ... in povzročila valutno gugalnico 8

Po objavi novih ukrepov ECB minuli četrtek je vrednost evra eno minuto strmoglavo rasla, zatem eno uro hitro upadala, pa 18 ur spet...

FINANCE
So slovenske družbe odporne proti geopolitičnim pretresom? 1

Kakšna opozorila pred globalnimi pretresi dajejo svojim delničarjem in upnikom najboljša slovenska podjetja

FINANCE
Če Draghi ni poletel s helikopterjem, bi lahko Lagardova? 2

Verjetno helikopterski denar ni prava rešitev, a dejstvo je, da tudi to, kar počne ECB, očitno ne deluje

FINANCE
Javno zdravstveno blagajno po odločitvah vlade čakajo večji izdatki

Med drugim naj bi vlada podaljšala delno plačilo specializacij zdravnikov iz blagajne ZZZS tudi v leto 2020 in 2021

PRO
Članki
Članki Kaj za podjetje pomeni smrt družbenika ali espeja?

Smrti družbenika družbe z omejeno odgovornostjo ali pa espeja neizogibno vpliva na poslovanje podjetja in ima številne pravne ter...