Čas branja: 1 min
15.01.2014  11:00
Nemški zvezni statistični urad je negativno presenetil z objavo, da je nemški BDP lani rasel še bolj po polžje kot je bilo pričakovano. Brez večanja javne porabe bi bila Nemčija na robu recesije

nemcija.1277205115.jpg
Nemški BDP je lani zrasel za vsega 0,4 odstotka, kar je bila druga najšibkejša rast v zadnjih desetih letih. Slabše je nemškemu gospodarstvu šlo samo leta 2009, ko je bil v globoki krizi velik del svetovnega gospodarstva. Takrat se je nemški BDP znižal za 5,1 odstotka, ugotavlja nemški zvezni statistični urad Destatis.

"Očitno je, da sta nemško gospodarstvo zavirali vztrajanje recesije v nekaterih evropskih državah in počasna rast svetovnega gospodarstva. Močno domače povpraševanje je to lahko kompenziralo le deloma," šibko nemško rast komentira direktor Destatisa Roderich Egeler. Dodaja, da se je kljub vsemu stanje v nemškemu gospodarstvu lani začelo izboljševati.

Rasla predvsem domača poraba

Rast nemškega BDP je poganjala edinole domača zasebna in javna potrošnja, ki ga je višala za 0,7 odstotne točke. Za 0,3 odstotne točke ga je zmanjševala zunanjetrgovinska bilanca, za 0,1 odstotne točke pa zmanjšanje naložb v stroje in opremo. Brez opaznega učinka na gibanje BDP sta bila gradbena dejavnost in zaloge.

Rast naložb ostala ustavljena

Po 8,8-odstotni rasti naložbene dejavnosti v 2011, se je za v 2012 v Nemčiji skrčila za 0,6 odstotka, lani pa je zrasla za simboličnih 0,2 odstotka. To kaže, da so nemška podjetja zelo negotova glede prihodnosti in so pripravljena le vzdrževati nivo, na katerem so že.

K rasti nemškega BDP vse več prispeva javna poraba, ki se je povečala za 3,9 odstotka. V 2011 je bila rast na tem področju 2,5-odstotna, v 2012 pa triodstotna. Šibek je ostal prispevek zasebne potrošnje, ki se je lani okrepila za 2,5 odstotka, še v 2011 pa je rasla za 4,4 odstotka.

Upočasnjevanje pri koncu

Spomnimo, da je nemška centralna banka še junija lani napovedala, da bo gospodarska rast Nemčije v 2013 vsega 0,3-odstotna. Decembra so napoved potem povišali malo preveč - na pol odstotka.

V 2014 Bundesbanka Nemčiji napoveduje 1,7-odstotno rast BDP, ki naj bi se v 2015 pospešila na dva odstotka.

FINANCE
Prenesite si posebno prilogo Davki, dolgovi in terjatve

V njej pišemo o tem, kaj bodo preverjali davčni inšpektorji, kako dobi država podatke iz tujine in seveda tudi o tem, kako ukrepati ob...

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Kako dolgo bosta bencin in dizel še stala okrogel evro? 4

Ministrstvo za finance je sprva preprečevalo zdrs cene litra dizla in bencina pod evro, nato pa preprečilo rast nad evro. Kako dolgo še?

FINANCE
Komu in za koliko so v NLB že znižali plače: sledijo velika odpuščanja?

Lahko zaradi poslabšanja gospodarske slike pričakujemo nova pogajanja za ceno srbske Komercijalne banke in ali je že kakšna sprememba...

FINANCE
Times: znanost postaja jasna – zaprtje držav ni več pravo zdravilo 168

Vrhunska znanstvenika opozarjata, da zaradi korone ni potrebe po politični odločitvi o nadzoru ljudi in sledenju državljanom

FINANCE
Kakšen je predlog za Kurzarbeit, vsakemu polnoletnemu vavčer za dopustovanje v Sloveniji! 11

Kaj še pride v novi sveženj pomoči za ublažitev posledic epidemije zaradi koronavirusa, kdaj bo pred poslanci