Zelo nizka cena elektrike v Nemčiji bo še padala

Čas branja: 1 min
06.01.2014  11:01
V Nemčiji se bo cena električne energije letos znižala še četrto leto zapored. Od 2010 se je nemška elektrika pocenila že za 32 odstotkov

[A] vticnica_denar_elektrika_be.1360098266.jpg
Kombinacija šibke gospodarske rasti, visokih subvencij, ki so spodbudile izkoriščanje vetrne in sončne energije ter končevanje projektov izgradnje novih elektrarn, bodo ceno električne energije v Nemčiji navzdol potiskali vsaj še 24 mesecev. Povprečna cena naj bi bila letos še za šest odstotkov nižja kot je bila lani, ocenjujejo analitiki, katerih mnenja so zbrali v Bloombergu.

Cena megawatne ure električne energije v Nemčiji bi se letos lahko znižala vse do 34 evrov. Za primerjavo. Končni porabniki v Sloveniji za megawatno uro elektrike plačujemo slabih 60 evrov. V to ceno ni vštet DDV, niti katerakoli od dodatnih dajatev.

Nemci gradijo elektrarne na premog

V Nemčiji bodo kapaciteto za proizvodnjo električne energije letos povečali za več kot pet odstotkov oziroma 9,4 gigawatov. Obnovljivi viri bodo predstavljali 5,1 gigawatne ure dodatne kapacitete, elektrarne na premog pa ostanek.

Nemci nove elektrarne na premog gradijo, ker zapirajo stare. Nove elektrarne so precej bolj učinkovite in bodo za isto količino proizvedene energije v ozračje izbruhale precej manj CO2. Nove elektrarne Nemci potrebujejo tudi zaradi nedavne odločitve vlade, da se do leta 2022 odpove jedrski energiji. Z elektrarnami na premog bodo v Nemčiji ohranili energetsko neodvisnost. Doma imajo namreč na voljo obilico poceni premoga. Če bi gradili elektrarne na plin, bi bili za njihov pogon odvisni od dobre volje Rusije.

Poceni elektrika spodbuda nemškemu gospodarstvu

Po eni strani je obilje električne energije odlična novica za nemško gospodarstvo, ki bo za pogon še naprej imelo na voljo poceni vir energije. Po drugi strani pa predstavlja glavobol za proizvajalce električne energije. Tem se dobički zmanjšujejo, imajo pa tudi manj motiva za zagon novih projektov, kar bi dolgoročno lahko povzročilo pomanjkanje električne energije.

S presežkom električne energije, ki je zato poceni, je Nemčija dobro pripravljena na množičnejši prihod električnih avtomobilov.

Dražji CO2 ne bo pomagal proizvajalcem, škodoval pa bo porabnikom

Višje cene kuponov za CO2 nemškim, pa tudi drugim elektrarnam po Evropi, ne bodo pomagale čisto nič. Če bo evropskim politikom uspela namera, da bi napihnili ceno kuponov, se bo cena elektrike resda povišala, a dodatni denar ne bo pristal na bančnih računih proizvajalcev električne energije. Ti ga bodo namreč porabili za kupovanje kuponov, strošek teh pa bodo v čim večji meri prenesli na končne uporabnike.

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
WeWork: kako trd bo pristanek visokoletečega startupa? 3

Januarja so vrednost družbe WeWork vlagatelji ocenjevali na 47 milijard dolarjev. Danes se govori o "le" 12 milijardah.

FINANCE
Izpoved normiranca: kako sem na banki iskal hipotekarno posojilo 7

Kako je programer Matej poleti hodil od banke do banke in kaj so mu ponudile

FINANCE
Članki
Članki Preživeti ali živeti z milenijci?

Si predstavljate, da pišete Johnu Lennonu, ker ne razumete metafore v besedilu njegove pesmi? Taki so milenijci, zanje ni avtoritet, na...

FINANCE
Stanovanjska posojila: našli smo banki, ki upoštevata negativni EURIBOR!

To je celosten pregled aktualne in konkretne kreditne ponudbe poslovnih bank za fizične osebe

PRO
Članki
Članki Zakaj je pravi čas, da postanete aktivni trgovalec

Vse več se govori o naslednji krizi in to na finančne trge vnaša nihajnost, ki pa je odlična priložnost za aktivne trgovalce....