Američani bi po Telemachu kupili še Tušmobil

Čas branja: 3 min
22.12.2013  09:16
Mirko Tuš išče sredstva za dražbo frekvenc in odplačevanje posojil
Američani bi po Telemachu kupili še Tušmobil

KAJ SMO BRALI TA TEDEN

Še enkrat objavljamo enega od najbolj branih člankov tega tedna, ki smo jih objavili v časniku Finance.

Novi lastnik Telemacha namerava kupiti še enega slovenskega operaterja, to je Tušmobil v lasti Tuša Holdinga, smo izvedeli neuradno. Ameriška finančna družba Kohlberg Kravis Roberts (KKR) je namreč oktobra prevzela United Group, kamor sodi Telemach pod vodstvom Marka Štera.

To pomeni, da bosta tudi Telekom Slovenije in Simobil dobila močnejšo konkurenco, in to tako pri širokopasovnih fiksnih kot mobilnih storitvah.

Lastnik tretjega največjega mobilnega operaterja Mirko Tuš naj bi se s KKR pogajal o prodaji 45-odstotnega lastniškega deleža v Tušmobilu. Verjetno je sicer, da bi KKR v Tušmobil vstopil (vsaj delno) tudi prek dokapitalizacije. Tušmobil namreč potrebuje denar tudi za nakup frekvenc za mobilno tehnologijo četrte generacije. Dražba bo predvidoma marca.

tusmach.1387226335.JPG.o.600px.1387226423.jpg

Koliko denarja potrebuje Tuš

Poznavalci ocenjujejo, da Tušmobil za frekvence potrebuje med 35 in 40 milijoni evrov. To pa je tudi znesek, ki bi ga Tuš predvidoma lahko dobil za 45-odstotni delež Tušmobila. Cena je namreč odvisna tudi od tega, koliko nadzora v upravljanju bo imel novi solastnik.

Tuš Holding, lastnik Tušmobila, hkrati potrebuje denar za sprotno poplačevanje dolga do bank. Zato banke upnice od skupine tudi zahtevajo dezinvestiranje. Po bilanci konec leta 2012 so dolgoročne finančne obveznosti skupine Tuš Holding le do bank znašale dobrih 340 milijonov evrov.

Spomnimo: za Tušmobil so se že zanimali tudi drugi operaterji. Simobil (ta je v lasti Telekoma Austrie) je menda za družbo ponujal med 40 in 50 milijoni evrov (šlo naj bi sicer za prvo ponudbo), a naj bi Tuš želel operaterja prodati za najmanj sto milijonov evrov.

Močan tekmec

Neuradno smo izvedeli, da v Simobilu in Telekomu Slovenije (TS) skrbno spremljajo vstopanje KKR na slovenski trg. Združena Tušmobil in Telemach bi namreč pomenila močno konkurenco. Telemach ima precej razvejen fiksni del, Tušmobil pa svojo mobilno infrastrukturo, na kateri gostuje tudi Telemach. Tušmobil je pred tedni tudi napovedal, da se bodo usmerili v LTE-tehnologijo, ki omogoča mobilne storitve četrte generacije. Novi partner - torej KKR - bi tako najbrž zagotovil denar za nove naložbe, tudi za prej omenjene frekvence. Spomnimo še, da je Tušmobil poleti dobil pet milijonov evrov svežega denarja iz prodaje obveznic.

Na Tušmobilu se že veselijo KKR

V TS in Simobilu morebitnega prevzema Tušmobila ne komentirajo. Na Telemachu pod vodstvom Marka Štera in v KKR molčijo, medtem ko v Tušmobilu pravijo: »Prihod KKR na slovenski trg nas veseli. Za pravo ceno je naprodaj vse in zavedamo se, da je Tušmobil zanimiva naložba za širok krog vlagateljev.« Vstop KKR še v Tušmobil pa kratkoročno po mnenju Grege Medena iz KD Skladov ne pomeni večjih vplivov na poslovanje Simobila in TS, prinaša pa za začetek trdnejšo finančno pozicijo blagovnih znamk, ki jih bo KKR razvijal v Sloveniji.

Meden tudi ne pričakuje pritiska na cene storitev - češ da so se te v preteklosti že močno znižale. Pomeni pa vsaka nova konkurenca, kot pravijo poznavalci, več izbire za porabnike, tudi cenovno prilagojenih, ugodnejših paketov.

Vstop KKR po Medenovih besedah tudi ne bo vplival na privatizacijo TS (zanj naj bi se, kot smo že pisali, zanimali operaterji iz Rusije, Turčije, Norveške, pa tudi Deutsche Telekom). Spomnimo pa, da je oktobra, ko je KKR prevzel Telemach, analitik Sašo Stanovnik iz Alte Invest dejal, da utegne transakcija povečati apetite v zvezi s prevzemno ceno TS. Nekatere ocene so, da bi za Telekomovo delnico prevzemnik plačal okoli 155 evrov (dobra milijarda za celotno podjetje; trenutna borzna cena je 120 evrov za delnico).

Kaj je KKR

KKR ima naložbe v več kot 40 evropskih družbah v 12 državah. Je globalna investicijska družba in ima v upravljanju za 85 milijard dolarjev premoženja. KKR & Co. L. P. kotira na borzi v New Yorku. Oktobra je kupila United Group. Ta zajema slovenski in bosanski Tele­mach, srbski SBB, Total TV in nekatere televizijske programe, denimo Sport Klub. Skupaj gre za skoraj 30 družb.

Slovenski Telemach je imel lani 65,6 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 15 odstotkov več kot leto prej, in 8,6 milijona evrov čistega dobička, kar je dobra polovica več kot leta 2011. Tušmobil je imel lani 74 milijonov evrov poslovnih prihodkov (predlanskim 66,7 milijona) in tri milijone izgube. Letos naj ne bi bilo izgube.

Avtorja: Matic Cvelbar in Tanja Smrekar Iskrić

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Komu in za koliko so v NLB že znižali plače: sledijo velika odpuščanja?

Lahko zaradi poslabšanja gospodarske slike pričakujemo nova pogajanja za ceno srbske Komercijalne banke in ali je že kakšna sprememba...

FINANCE
Times: znanost postaja jasna – zaprtje držav ni več pravo zdravilo 168

Vrhunska znanstvenika opozarjata, da zaradi korone ni potrebe po politični odločitvi o nadzoru ljudi in sledenju državljanom

FINANCE
Kako močno se bo stresel trg nepremičnin? 12

Korona bo vsekakor skrčila povpraševanje, na trg pa hkrati potisnila nekaj nove nepremičninske ponudbe.

FINANCE
Kakšen je predlog za Kurzarbeit, vsakemu polnoletnemu vavčer za dopustovanje v Sloveniji! 11

Kaj še pride v novi sveženj pomoči za ublažitev posledic epidemije zaradi koronavirusa, kdaj bo pred poslanci