Odvetniška zbornica: Policija nezakonito preiskuje odvetniške pisarne

Čas branja: 2 min
19.12.2013  13:22
Na zbornici - vodi jo Roman Završek - menijo, da so preiskvoalci delovali nezakonito, ko so v okviru preiskav pri Bošku Šrotu in Andrijani Starina Kosem, obiskali tudi njune odvetnike.

Obveščaj me o novih člankih:  

roman završek

Kriminalisti so pred tremi tedni obiskali tri ljubljanske odvetniške pisarne. Vendar odvetniki niso osumljeni, temveč so iskali podatke o njihovih strankah, Bošku Šrotu in Andrijani Starina Kosem. V odvetniški zbornici so nad takim ravnanjem policije ogorčeni in menijo, da se jih je opravilo nezakonito. Napovedujejo uporabo vseh pravnih sredstev.

Završek: Odvetniki niso osumljeni, kršili so ustavne pravice

Predstavniki zbornice so bili na teh preiskavah prisotni, saj morajo zavarovati pravice tistih, ki niso predmet preiskave, torej ostalih strank odvetnikov, pri katerih opravljajo preiskave, je povedal predsednik zbornice Roman Završek (na sliki). Policisti so zasegli kopije diskov računalnikov v odvetniških pisarnah in odvetniške spise, čeprav odvetniki niso osumljeni. Pregledali so tudi domove in vozila treh odvetnikov. Zbornica je preiskavi nasprotovala in ugovarjala zasegu dokumentacije.

S tem se je namreč po mnenju zbornice poseglo v tri ustavne pravice, pravico do varovanja osebnih podatkov, pravico do zasebnosti in pravico do pisemske zasebnosti, je naštel Završek.

Obvestilo pravosodnemu vrhu

Zbornica je tudi ostro protestirala pri ljubljanskem okrožnem sodišču, ki je izdalo odredbo, ljubljanskem višjem sodišču in vrhovnem sodišču.

Obvestili so tudi generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja, ministra za pravosodje Senka Pličaniča, varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer ter evropsko združenje odvetniških zbornic, ki je takšno ravnanje ostro obsodilo, je pojasnil Završek. Nussdorferjeva pa jim je po njegovih besedah dejala, da bo zadevo spremljala še naprej.

Predlagajo, da se zasežena dokumentacija vrne

Pritožba na odredbo sodišča ni mogoča, zato so okrožnemu sodišču predlagali dopolnilno odredbo, s katero bi zaseženo dokumentacijo vrnili odvetnikom. Sodišče jim je pojasnilo, da je dolžno izdati negativne odločbe, saj zbornica nima pravnega sredstva, je povedal Završek.

A te odredbe so po oceni zbornice nedopustno posegle v načelo zaupnosti med odvetnikom in stranko ter pomenijo kršitev določil poklicne tajnosti po zakonu o odvetništvu in kodeksa odvetniške poklicne etike ter kršitev določil zakona o kazenskem postopku. Posebno problematičen se jim zdi poseg v tajnost zaupnih in osebnih podatkov drugih strank. Kot pravijo, je odvetnik dolžan varovati pravice tretjih oseb, ki so z njim v zaupnem odnosu.

Ustavna pritožba

Odvetniška zbornica tako že načrtuje ustavno pritožbo, kot pravi Završek pa zaradi kršenja evropske konvencije o človekovih pravicah ni izključena niti možnost pritožbe na evropsko sodišče. Država bo tukaj gotovo spoznana za krivo, je prepričan Završek, ki je svojim besedam v prid naštel dva primera sodne prakse v podobnih primerih, francoskem in avstrijskem.

Ker so bile na dan preiskav odvetniške pisarne zaprte, so utrpele tudi poslovno škodo, zato bodo po Završkovih besedah zagotovo vložene odškodninske tožbe, prav tako imajo po njegovem mnenju te pisarne zaradi okrnjenega ugleda podlago za vložitev tožbe za nepremoženjsko škodo. Za katere tri pisarne gre, Završek ne razkriva, prav zaradi škode, ki bi jim s tem lahko povzročil.

Zaradi tega primera hišnih preiskav pri odvetnikih, ki niso osumljeni, kar je po Završkovih besedah precedens, so pred dnevi predlagali vključitev novega člena v novelo zakona o kazenskem postopku. Ta je ravno v usklajevanju.

Preiskava le, ko je odvetnik osumljenec?

Odvetniška zbornica predlaga, da bi preiskavo odvetniške pisarne, nosilcev elektronskih podatkov, stanovanja in drugih prostorov ter prevoznih sredstev odvetnika lahko izvedli le, ko je odvetnik osumljenec v postopku. Predlagajo tudi, naj bo pri preiskavi prisoten preiskovalni sodnik, ki je odredil preiskavo, in predstavnik odvetniške zbornice. Odredba pa naj bo odvetniški zbornici vročena še pred preiskavo, predlagajo v zbornici.

Prav tako se zavzemajo, da se preiskava ne bi opravila za predmete, ki so podvrženi odvetniški tajnosti. Če se preiskovalni sodnik s to oceno ne bi strinjal, bi o zadevi odločal senat.Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Casinoju Bled prihodki letos upadli za petino 4

Gold Club čaka na soglasje vlade za prodajo državnega deleža, s čimer bi postal večinski lastnik igralnice

FINANCE
Članki
Članki Agroruše po državnem posojilu z velikopoteznimi načrti 4

Država bo Agrorušam, ki so v težavah, a trdijo, da imajo trg, ceneje posodila 1,5 milijona evrov. Rešilna bilka ali (še ena) podpora...

FINANCE
Članki
Članki ATC Kanin ni bil prodan. Bo cena šla pod milijon evrov? 1

Za nakup premoženja ATC Kanin za 1,141 milijona evrov ni bilo zanimanja. »Bliža se naslednja zima, ki bo povzročila dodatno škodo,«...

FINANCE
Članki
Članki (foto) Pahor na Mosu: Država nas še vedno stane preveč 48

Vlada Mira Cerarja ima ob visoki podpori javnosti realne možnosti, da Slovenijo popelje na pot okrevanja, meni predsednik države.

FINANCE
Članki
Članki Kaj za podjetja pomeni, če so 2. januarja šole zaprte? 6

Šolarji 2. januarja, ki bo prihodnje leto v petek, ne bodo imeli pouka. "Najlažje bi bilo, če bi bili prosti dnevi v gospodarstvu in...

MLADI
Učitelji
Učitelji Zamude in novosti finančnega opismenjevanja

Država zamuja pri postavitvi osrednje spletne strani, ki bo namenjena finančnemu opismenjevanju prebivalstva; so pa v šolskih programih...

FINANCE
Članki
Članki Izvedenec našel povezavo med posojili skupine Laško in Šrotovim prevzemom 2

Srečko Lavrenčič je šel po poteh denarnih tokov v skupini Pivovarna Laško v letih 2008 in 2009