Slovenija v desetih letih privabila za 5,5 milijarde evrov tujih naložb

Čas branja: 2 min
30.11.2013  09:06
V desetih letih je delež tujih naložb dosegel zgolj 1,76 odstotka BDP, v Črni Gori pa skoraj petino (sicer precej manjšega) BDP

Več iz teme:  
Obveščaj me o novih člankih:  
Mercator dodaj

Med državami srednje in jugovzhodne Evrope je najvišji delež tujih neposrednih investicij kot odstotek BDP v obdobju 2003-2012 beležila Črna gora, najnižjega pa Slovenija, je pokazala analiza stopenj in trendov tujih neposrednih investicij v regiji, ki jo je izvedel Inštitut za strateške rešitve iz Ljubljane.

Na inštitutu zagovarjajo stališče, da tuje neposredne investicije pozitivno vplivajo na gospodarstva v razvoju in tranziciji. Tranzicijski procesi v državah srednje in jugovzhodne Evrope še vedno potekajo in tuje neposredne investicije so se izkazale kot eden ključnih dejavnikov vzpostavitve uspešnega tržnega gospodarstva, poudarjajo.

Da bi bolje spoznali vlogo in pomen, ki ga imajo tuje neposredne investicije v primerljivih državah, so pod drobnogled vzeli njihov delež kot odstotek BDP v državah srednje in jugovzhodne Evrope med letoma 2003 in 2012.

Črna Gora relativno bolj zanimiva za tuje naložbe

Ugotovili so, da med državami v tej regiji najvišji delež tujih neposrednih investicij beleži Črna gora. V obdobju 2003-2012 so v tej državi znašale 19,5 odstotka BDP, ki sicer dosega dobre tri milijarde evrov.

Najslabše se je odrezala Slovenija, saj je med državami srednje in jugovzhodne Evrope v obravnavanem obdobju beležila najnižji delež tujih neposrednih investicij - znašal je 1,76 odstotka BDP oziroma 7,5 milijarde dolarjev (5,5 milijarde evrov). Največ v Slovenijo investirajo države članice EU, na prvem mestu po višini investicij pa je Avstrija.

Prostorska zakonodaja, davki, togost trga dela, ...

Najbolj pogoste ovire za tuje investitorje v Sloveniji so kompleksna in neučinkovita prostorska zakonodaja, visoki davki, toge razmere na trgu dela, slaba plačilna disciplina in neučinkovit sodni sistem, je pokazala analiza.

Slovenija druga največja vlagateljica v BiH

Slovenija je denimo za Avstrijo največ vložila v BiH. Eden od največjih vlagateljev v BiH v obdobju 2003-2012 je bil Mercator, ki je v državo vložil več kot 140 milijonov dolarjev. Hkrati je Mercator med vsemi tujimi investitorji ustvaril tudi največ delovnih mest. V Makedonijo je med vsemi državami največ sredstev vložila Slovenija.

Na Balkanu rast investicij z vzhoda

Trend sprememb na področju tujih neposrednih investicij opažajo predvsem v državah zahodnega Balkana. Medtem ko so pred leti v obravnavane države največ vlagala avstrijska in nemška podjetja, danes največ investicij, ki so hkrati tudi največje, prihaja iz Rusije in Bližnjega vzhoda, pa tudi iz Turčije.

Največje ovire za gospodarstvenike predstavljajo omejeni viri financiranja in plačilna nedisciplina, politična nestabilnost, močno razširjena korupcija in prepletenost politike ter gospodarstva skupaj s togimi administrativnimi postopki.

S tujimi naložbami nad brezposelnost

Zaradi širitve EU so tuje neposredne investicije v državah srednje in jugovzhodne Evrope dolgoročno bolj stabilne, ugotavljajo na inštitutu. Privabljanje tujih vlagateljev predstavlja po njihovem enega od aktivnih mehanizmov za zniževanje visoke stopnje brezposelnosti in spodbujanje domače potrošnje. V zameno za investicije države tujim investitorjem nudijo različne davčne olajšave in izobražen kader po nižjih cenah.


Več iz teme:  

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
FINANCE
Članki
Članki Podjetja v Klubu slovenskih podjetnikov lani z 20-odstotno rastjo dobička

Pazimo na vsak evro, zaposlujemo najboljše kadre in poskušamo odstraniti poskušajo vse zunanje vplive, pravi Joc Pečečnik

FINANCE
Članki
Članki Višji davki udarili japonsko potrošnjo in naložbe 1

Od aprila, ko je vlada premiera Šinza Abeja zvišala prometni davek (njihvoa različica DDV), se je BDP skrčil za 1,7 odstotka

FINANCE
Članki
Članki Zakaj je zgodovina tako slaba učiteljica 24

Edina država, za katero se zdi, da je zgodovino vzela resno, so ZDA. Boleča izkušnja iz velike depresije v tridesetih letih prejšnjega...

FINANCE
Članki
Članki Se znamo našminkati? 1

Kdor že do zdaj ni dobro upravljal podjetja, ki ga prodaja, bo lahko srečen, če ga bo kateri sklad sploh hotel kupiti.

FINANCE
Članki
Članki Zakaj me ne skrbi za Avstrijo 11

Avstrija mora kljub ohlajanju ostati na muhi slovenskih podjetij.

FINANCE
Članki
Članki Slovenci se vračajo! Bodo dobili službe? 2

Kriza in brezup sta številne Slovence v zadnjih letih odpeljala na tuje, toda nekateri se vračajo

FINANCE
Članki
Članki Med slovenskimi potrošniki je več optimizma, a ostajajo previdni

Gospodarsko rast občuti petina prebivalcev in v spremembah nakupovalnih navad se že kaže nekaj optimizma

Posel 2030
Prihodnost dela
Prihodnost dela Digitalizacija vpliva na prihodnost dela: Podjetja so pred pomembnim izzivom

Prihodnost dela prinaša korenite spremembe pri dojemanju, kaj sploh pomeni delovno mesto, s tem pa se spreminja tudi način dela in odnos...