Najpodjetniška ideja: Ameriške sladokusce pripelje v Slovenijo pokušat lokalno hrano

Čas branja: 3 min
16.10.2013  22:30
Američanka Sylvia Onusic, ki organizira kulinarične turneje po Sloveniji, ponudnikom kakovostne slovenske hrane in vin svetuje, naj izboljšajo svoje neposredne tržne poti.

1.900 dolarjev stane enotedenska kulinarična tura po Sloveniji, cena vključuje hrano, spanje, lokalne prevoze in organizacijo.

Po svetu je dovolj povpraševanja po kakovostni proizvodnji hrane v majhnem obsegu, kot jo poznamo na sončni strani Alp, pravi ameriška nutricionistka.

Mlekomati bi bili v Ameriki prepovedani

Sylvia Onusic je idejo, da bi predstavljala slovensko hrano, dobila že pred leti. Strokovnjakinja za prehrano in zdravstvena raziskovalka je v Sloveniji živela dovolj dolgo, da je spoznala vse posebnosti lokalne kuhinje. Ko se je preselila nazaj v ZDA, je svoje izkušnje predstavljala na strokovnih dogodkih. »Na mednarodnem simpoziju o svežem mleku sem govorila o Bledu, Bohinju, mlekomatih ter visokogorski paši. To je naredilo izjemen vtis na občinstvo, zato sem jim predlagala, da jih v to lepo deželo popeljem kar sama,« razlaga Sylvia Onusic. Predvsem je hotela ljudem pokazati slovensko prehransko svobodo, kot je pitje svežega mleka. V Ameriki ji namreč birokrati niso dovolili postaviti mlekomata, sveže mleko pa je v nekaterih zveznih državah celo prepovedano, prav tako prosta reja piščancev.

onusic-sylvia1-ih.1381947348.jpg.o.600px.jpg
"Tuji gosti bi neposredno, od proizvajalcev, kupili veliko več kosov hrane ali steklenic vina, če bi jim jih kdo brez velikih skrbi dostavil domov." Sylvia Onusic, organizatorka turnej Taste of Slovenia

Teden kulinaričnega razvajanja za 1.900 dolarjev

»Moji gostje so bili navdušeni,« o svoji prvi kulinarični turneji Taste of Slovenia pravi Onusiceva, ki o tem piše tudi blog z istim imenom. Prvi gosti, lani spomladi jih je v Slovenijo prišlo 22, so bili večinoma njeni ameriški kolegi iz fundacije Weston A. Price. »Dobili so velikansko vrednost za svoj denar, celo višjo, kot bi jo dobili v Italiji ali Avstriji,« dodaja. Za približno 1.900 dolarjev so pod njenim vodstvom teden dni križarili po Sloveniji, preizkusili restavracijo Strelec na ljubljanskem gradu, Mlakarja pod Snežnikom, obiskali posestvo Movia, Gostilno pri Lojzetu na dvorcu Zemono, Lipico, ribogojnico Fonda in njene brancine, soline, Veliko planino ... V ceno so všteti hrana, spanje in medkrajevni prevoz ter vodenje. Goste je z vodenjem po ljubljanski tržnici navdušil etnolog Janez Bogataj, ki je tudi svetovalec pri projektu Taste of Slovenia.

Anje-at-zemono.1381947349.jpg.o.600px.jpg
Sommelier Anže Kristan na dvorcu Zemono prešerno predstavlja slovenska vina Američanom.

Prometna nedostopnost je le izgovor

Polet do Slovenije si morajo gosti plačati sami. »Biti moraš prilagodljiv,« odgovarja na vprašanje, kako jih spravi v Slovenijo. GoOpti je v veliko pomoč, priznava organizatorka gurmanskih izletov. »Vsekakor pa moraš ljudi dobro vnaprej obvestiti, od kod in kam lahko letijo ali se pripeljejo z vlakom.«

Prizorišča Onusiceva preveri sama in gostincem postavi veliko vprašanj. »Če o nečem nisem prepričana, tega ne vključim v izlet,« dodaja, saj njena ponudba temelji na biopridelavi in druženju z domačini. Pravi še, da je imela edino slabo izkušnjo s turističnim vodnikom v Lipici, zaradi česar je tudi pisala direktorju. Ponudili so ji nov brezplačen obisk, a jih je zavrnila, tja svojih gostov pač ne bo več vodila.

Poslovna priložnost: pošiljanje paketov

Slovenci bi se morali bolj tržiti, priporoča ameriška blogarka. »Tuji gosti bi neposredno, od proizvajalcev, kupili veliko več kosov hrane ali steklenic vina, če bi jim jih kdo brez velikih skrbi dostavil domov,« še svetuje. Onusiceva bo kmalu na nacionalni konferenci nutricionistov predavala o slovenski prehrani, naslednjo pomlad pa načrtuje obisk z ducatom gostov, ki jim bo ponudila še nove destinacije. Zanimanje obstaja, pravi Onusiceva: »Ko sem na blogu pisala o Kamniku, so se štirje ljudje takoj prijavili za obisk.«

Logo-NajPodjetniskaIdeja.1381774713.png.o.600px.jpg

Napišite svoj komentar

Da boste lahko napisali komentar, se morate prijaviti.
DRAŽBE
Članki
FINANCE
V UKCL redno zaposlili otroškega srčnega kirurga iz Srbije – zakaj to ni dovolj in ne moremo biti mirni 

Kadrovske težave na drugih dveh oddelkih otroškega srčnega programa – intenzivi in kardiologiji – se nadaljujejo

AGROBIZ
Kako težko je v naši državi biti mesar in zakaj čedalje težje dihajo 1

Ste vedeli, da lahko lokalni mesarji le četrtino svojega blaga prodajo gostilnam? Tudi sami niso, dokler jih niso zalotili inšpektorji...

OK & EN
Novice
Novice Za tretjega člana poslovodstva HSE imenovan Mirko Marinčič

Nadzorni svet Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) je na današnji izredni seji za tretjega člana poslovodstva, poslovnega direktorja s...

TRANS-LOG
Prevozi
Prevozi Kako uveljavite odškodnino, če vas letalski prevoznik pusti na cedilu

Adria Airways vse pogosteje odpoveduje polete ali zamuja; takšne so pravice potnikov

PRO
Članki
Članki Brezplačna priloga Nepremičnine 2019

Slovenski trg nepremičnin ima dva obraza. Povpraševanje po stanovanjih je zelo veliko, zato se v dveh največjih slovenskih mestih gradi...

DRAŽBE
Članki